Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vicky O'Neon har trummat för Brian May, Hans Zimmer och Anastacia – nu tar hon sig an Eurovisionspubliken i Liverpool

En kvinna med långt, flätat hår i många färger sitter i en stol och pekar åt höger. Hon är klädd i rosa.
Bildtext Vicky O'Neon gästar i år första avsnittet i Viisukupla - Eurovisionsbubblan, där hon tillsammans med skådespelaren Elias Salonen och eurovisionskommentatorerna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen bedömer årets bidrag i Eurovision Song Contest.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Vicky gästar tvåspråkiga programmet Viisukupla - Eurovisionsbubblan, där alla årets eurovisionslåtar analyseras och bedöms. Programmet kör igång i Yle TV1 och på Yle Arenan 30.4.

I vår får Vicky O'Neon sätta sig bakom trummorna i BBC:s husband, som värmer upp inför Eurovision Song Contest i Liverpool.

– Ja, man väntar sig massvis med folk till Eurovisionens öppningsceremoni, så vi får hoppas att det inte regnar! säger Vicky O’Neon och fortsätter:

– Jag har varit med i sådana här tv-produktioner tidigare och det är samma gäng som nu utgör husbandet.

Den stora publikmängden är ändå inte något som stressar O’Neon.

Gästerna och programledarna i Viisukupla - Eurovisionsbubblan 2023, sitter på studiogolvet och ser leende in i kameran
Bildtext I det första avsnittet av Viisukupla - Eurovisionsbubblan deltar (fr.v.) programledaren Katri Norrlin, eurovisionskommentatorn Mikko Silvennoinen, programledaren Märta Westerlund, eurovisionskommentatorn Eva Frantz, trummisen Vicky O'Neon, skådespelaren Elias Salonen och ”gamemaster” Henkka Remes.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Nå, då jag uppträdde på Glastonbury-festivalen var det 50 000 personer i publiken, men det här blir nog den näst största spelningen i min karriär. Det ska bli jättespännande!

Vem som uppträder vill Vicky O'Neon ännu inte avslöja, men med i showen ingår både stora brittiska och internationella namn.

”Då jag flyttade till Storbritannien försvann Eurovisionen ur mitt liv”

Ett Eurovisionsfan har O’Neon varit sedan barnsben. Från barndomen minns hon speciellt Charlotte Nilssons vinnarbidrag Tusen och en natt från år 1999.

– Jag klädde ut mig till Charlotte och sjöng hennes bidrag om och om igen, så ur nostalgisk synvinkel är Tusen och en natt nog säkert min alla tiders favoritlåt från Eurovisionen.

Eurovisionen försvann ur Vicky O'Neons liv – nu spelar hon i BBC:s husband inför årets tävling

6:37

Eurovisionen och Melodifestivalen var en självklar del av O’Neons liv som barn, men då hon flyttade till Storbritannien skedde en förändring.

– Då jag för tolv år sedan flyttade till Storbritannien försvann Eurovisionen ur mitt liv. Det var som om man inte tog tävlingen på allvar där. Det har som tur är ändå förändrats nu då det är just i Storbritannien som tävlingen ordnas.

– Tidigare skrattade man åt Eurovisionen i Storbritannien och det har också fått mig att se på Eurovisionslåtar som låtar i en klass för sig.

Skådespelaren Elias Salonen och trummisen Vicky O'Neon i programmet Viisukupla - Eurovisionsbubblan 2023, står rygg mot rygg och skrattar mot kameran
Bildtext Elias Salonen och Vicky O'Neon
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Skäms inte för att tycka att Käärijä har bäst chanser i årets startfält

Förutom att spela i BBC:s husband inför Eurovisionen gästar Vicky O’Neon också det tvåspråkiga programmet Viisukupla - Eurovisionsbubblan, där hon tillsammans med skådespelaren Elias Salonen och eurovisionsexperterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen analyserar och betygsätter bidragen i Eurovisionens första semifinal.

Att få sitta med i panelen och bedöma årets Eurovisionslåtar tycker O’Neon är jätteroligt.

– Det är så kul att få diskutera, analysera och betygsätta årets bidrag och att verkligen få sätta sig ner och gå igenom alla låtarna.

Viisukupla - Eurovisionsbubblan kör igång 30.4!

  • Viisukupla - Eurovisionsbubblan, det tvåspråkiga programmet där tittarna tillsammans med gäster och experter i studion ser igenom alla bidrag i årets Eurovision Song Contest, börjar den 30 april.

  • Programledare är även i år Märta Westerlund och Katri Norrlin, och som ständiga gäster ses eurovisionsexperterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen.

  • Det första avsnittet sänds söndag 30.4 klockan 18.45 i Yle TV1. Då gästas Märta, Katri, Eva och Mikko av trummisen Vicky O'Neon och skådespelaren Elias Salonen.

  • Det andra avsnittet sänds söndag 7.5 klockan 18.45 i Yle TV1. Gäster i det programmet är artisten Tiina Forsby, även känd som JaloTiina från Portion Boys, och ljudmastraren Svante Forsbäck.

  • Det tredje avsnittet sänds lördag 13.5 klockan 21 i Yle TV1, strax innan finalen av Eurovision Song Contest 2023.

  • Eurovision Song Contest 2023 går av stapeln tisdag 9.5, torsdag 11.5 och lördag 13.5 och sänds i Yle TV1, i Yle X3M och på Yle Arenan med start kl.22.00.

Bäst i årets startfält är nog Finlands bidrag, Käärijä med Cha Cha Cha, tycker O’Neon. Låten har under våren vuxit för henne och trots att bidraget nu är hennes favorit medger hon att den inte var det från första början.

– När jag hörde Cha Cha Cha för första gången hade jag faktiskt lite svårt att förstå mig på den, men sedan vände det. Och jag vet inte om det är för att jag är finländare eller inte men nu älskar jag den! konstaterar hon och fortsätter:

– Något bra måste det ju vara i en låt då, ifall man kan ändra sin åsikt om den till hundra procent!

Programledarna Märta Westerlund och Katri Norrlin i programmet Viisukupla - Eurovisionsbubblan 2023
Bildtext Märta Westerlund och Katri Norrlin är programledare i Viisukupla - Eurovisionsbubblan
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle