Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Orpo vill ha svar på sonderingsfrågorna i början av veckan

Petteri Orpo tror att valperioden kan bli färgstark - Spela upp på Arenan

Petteri Orpo utses till regeringssonderare på fredag. Tillsammans med riksdagsgruppen har han redan börjat fundera på frågorna men vill ännu inte gå in på detaljer.

Det kan bli en färggrann valperiod. Det sa riksdagens nyvalda talman Petteri Orpo (Saml) under en presskonferens på onsdagen. Orpo är inne på sitt sjuttonde år som riksdagsledamot.

– Under de här fyra perioderna har jag tänkt att nästa period säkert blir lugnare än den pågående, med färre kriser. Varje period har dock blivit vildare än den förra.

Samtidigt som valperioden börjar inleds också regeringsförhandlingarna. Officiellt börjar förhandlingarna på fredag, då Orpo väljs till sonderare. Enligt kutym kommer han att skicka ett frågebatteri till alla partier för att höra sig för om olika knäckfrågor och om partiernas samarbetsvillighet.

– Jag vill inte gå in på detaljer på förhand, men på ett allmänt plan kan jag säga att mitt parti har samma tankar före som efter valet.

Orpo säger att frågorna skickas ut på fredag. Då fastställs också när svaren ska vara inlämnade.

– Jag tänker att man skulle ha tid att svara över veckoslutet, till början av veckan. Efter det inleder vi grundligare bilaterala diskussioner.

När förhandlingarna ska vara klara går Orpo inte in på. Han säger att fokus ligger på att få ihop en majoritetsregering och ett bra regeringsprogram. Enligt honom får det ta den tid det tar.

Tre personer fotade i halvbild från sidan.
Bildtext Tarja Filatov (SDP), Petteri Orpo (Saml) och Juho Eerola (Sannf) valdes till riksdagens talmän.
Bild: Silja Viitala / Yle

Förhandlingarna får ta tid

En stor del av förhandlingarna, och Petteri Orpos förhandsfrågor, kommer att handla om teman som statens finanser, arbetskraften och människors köpkraft.

– Därtill måste utrikes- och säkerhetspolitiken ligga på bordet samt byggandet av Natofinland, som är en stor fråga.

Orpo nämner också klimatförändringen och energipolitiken som viktiga frågor i regeringsförhandlingarna. Han vill inte gå in på om arbetskraftsinvandringen kommer att vara en enskild fråga i frågebatteriet.

Centern har meddelat att de inte kommer att sitta i regeringen på grund av sin valförlust. Orpo vill ändå att alla partier svarar på hans frågor.

– Då har de som sitter i opposition också haft möjlighet att bidra till diskussionen.

På onsdagen valde riksdagen Orpo till talman, Juho Eerola (Sannf) till första vice talman och Tarja Filatov (SDP) till andra vice talman. Talmännen är tillfälliga och trion uppdateras när regeringen och statsministern blivit valda.

Läs mera om det politiska spelet efter riksdagsvalet.