Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden manade till samarbete i Nordirland – unionistpartiet inte övertygat

USA:s president Joe Biden gestikulerar under sitt tal vid Ulster University i Nordirland. På en skylt bakom honom står det Ulster University Belfast.
Bildtext Onsdagens uppträdande i Ulster University var president Joe Bidens enda offentliga tal i Belfast.
Bild: Chris Ratcliffe / EPA

USA:s president Joe Biden höll på onsdagen tal vid Ulster University i nordirländska Belfast. Han vädjade till känslor och uppmanade partiledarna i publiken att återställa det samarbete som inleddes för 25 år sedan.

– Det krävdes flera långa och tunga år för att nå dit ni nu har nått, sa Joe Biden i sitt tal vid Ulster University i Belfast.

Den amerikanske presidenten syftade på vilken förändring staden har genomgått sedan han själv senast var där, och hur Belfast har blivit attraktivt också i utländska investerares ögon. Han framhöll att fred och ekonomiska möjligheter går hand i hand.

Joe Biden i baksätet på en bil ser glad ut och pekar ut genom fönstret.
Bildtext Joe Biden gillade det han såg av ett modernt Nordirland.
Bild: James Veysey/Shutterstock/All Over Press

– Er historia är vår historia, men vad viktigare, er framtid är USA:s framtid, sa Biden.

Biden uppmanade partierna i Nordirland att åter börja samarbeta inom det regionala parlament som inrättades i samband med Långfredagsavtalet 1998. Enligt Biden är samarbetet avgörande för Nordirlands framtid.

– Jag tror att de demokratiska institutioner som skapades i fredsavtalet fortfarande är väldigt viktiga för Nordirlands framtid, sa han och efterlyste ett återställande av fungerande politiska organ.

– Det är upp till er, men jag hoppas det händer, sa han till en publik där bland annat partiledarna för Nordirlands fem största partier satt.

Unionistpartiet DUP har bojkottat det nordirländska parlamentet sedan valet förra året. Partiet motsätter sig det protokoll om Nordirland som slöts 2020 för att undvika att skapa en hård gräns mellan Irland och Nordirland, där EU-gränsen går i och med Brexit.

Joe Biden och Rishi Sunak på morgonkaffe i Belfast.
Bild: Tolga Akten/EPA-EFE/AOP

Joe Biden sa på onsdagen att den överenskommelse som EU och Storbritannien nådde i februari i år bidrar till ökad stabilitet. Överenskommelsen har ändå inte övertygat DUP, som inte vill ha någon särbehandling mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

DUP-ledaren Jeffrey Donaldson har sagt att Bidens besök inte ändrar på partiets inställning.

Källa: Reuters, BBC, New York Times