Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland gör det enklare att kalla in medborgare till militärtjänstgöring – Paasikivi: ”Handlar om att täppa till kryphål”

Bild från St. Petersburg som visar människor på gatan och en affisch för att gå med som kontraktsoldat i armén.
Bildtext Ryssland utnyttjar internet för att kalla in medborgare till militärtjänstgöring.
Bild: EPA-EFE

Ett ryskt lagförslag ska göra det möjligt att skicka inkallelseorder digitalt och förbjuda inkallade från att lämna landet. Men överstelöjtnant Paasikivi ser inte att det här nödvändigtvis förebådar en ny rysk mobiliseringsvåg.

I veckan har den ryska statsduman och det ryska federationsrådet röstat igenom ett nytt lagförslag som ska göra det lättare att kalla in medborgare till militärtjänstgöring.

Lagförslaget kommer också att införa rättsliga följder ifall inkallade vägrar att infinna sig vid lokala värvningskontor inom utsatt tid.

– Mitt intryck är att det framför allt handlar om att täppa till möjliga kryphål, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Dels ska man effektivisera värvningen genom att göra den digital, dels ska man kunna hindra mottagare från att hävda att de inte fått någon inkallelseorder eller order om att inställa sig vid ett kontor för kontroll av adressuppgifter.

Duuman istuntosali. Pääministeri pitää puhetta puhujanpöntössä.
Bildtext Ryska duman godkände ett nytt lagförslag i tisdags.
Bild: Yuri Kochetkov / EPA

Kan skicka kallelser digitalt

Enligt den nu gällande ryska lagen måste inkallelseorder levereras fysiskt och tas emot personligen av den som blir kallad.

I samband med den stora allmänna mobiliseringen av reservister i höstas blev det tydligt att det därmed var möjligt att undgå att bli inkallad, till exempel genom att hålla sig borta från sitt hem.

– Det uppstod nästan parodiska scener där myndighetspersoner, poliser och myndighetsrepresentanter försökte ta sig in genom fönster in i trapphus för att kunna knacka på dörrar, och så vidare. Det där vill man inte se hända igen från ryskt myndighetshåll, säger Paasikivi.

Tre personer står på en parkeringsplats med ryggarna mot kameran.
Bildtext Tiotusentals ryska män uppskattades lämna landet i samband med mobiliseringen i höstas.
Bild: Pavel Tabarchuk / EPA

Det nya lagförslaget, som nu endast ska godkännas av president Vladimir Putin, innebär att inkallelseorder kan skickas till digitala brevlådor på en digital myndighetsplattform. Detta i stället för att levereras i pappersform.

– Vi introducerar kallelser som skickas via mejl och erbjuder möjligheten att duplicera dessa kallelser elektroniskt, sade Andrej Kartapolov, ordförande i dumans försvarskommitté, i måndags.

Riskerar rättsliga följder

En inkallelseorder kommer att anses vara mottagen i samma stund som den skickats och landat i mottagarens digitala brevlåda, oberoende av om mottagaren öppnat kallelsen eller inte.

– Om den mottagande inte har kvitterat inom någon eller några veckor, då kan personen bli föremål för rättsliga åtgärder, säger Paasikivi.

Inkallade personer kommer således behöva infinna sig på värvningskontor enligt ordern. Annars kan de hindras från att lämna landet, få sina körkort indragna eller förbjudas från att sälja egendom.

– Det här är en rätt naturlig utveckling ur ett digitaliseringsperspektiv, men den underliggande orsaken naturligtvis att man har märkt att det fanns för många möjligheter att klara sig undan tjänstgöring tidigare.

Joakim Paasikivi iklädd militäruniform.  Tittar in i kameran.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att Ryssland vill se till att inkallade inte kan undgå tjänstgöring.
Bild: Daniel Ivarsson

Ingen stor allmän mobilisering

Parallellt med behandlingen av det nya lagförslaget har det spekulerats gällande om den ryska ledningen kommer att utannonsera en ny intensiv mobilisering av soldater till kriget i Ukraina.

Men Paasikivi tror inte att en sådan allmän mobilisering är aktuell inom en snar framtid.

– Det pågår hela tiden en typ av mobilisering. Framför allt försöker man med lock och pock och diffusa hot få folk att ta värvning frivilligt. Men det finns inga tecken nu på att det skulle komma en större mobilisering, motsvarande den som kom i september och som ukrainska myndigheter har varnat för i olika omgångar.

– Det kan vara så att en sådan mobilisering inte skulle vara så vansinnigt populär i Ryssland.

Poliisi pamputtaa mielenosoittajia Pietarissa syyskuussa 2022.
Bildtext I höstas uppstod demonstrationer i Ryssland i protest mot den allmänna mobiliseringen.
Bild: EPA-EFE

Värvning av kontraktsoldater

Däremot påpekar Paasikivi att Ryssland nu intensifierar arbetet med att uppdatera sina listor, bland annat genom att se till att flera medborgare bekräftar sina adressuppgifter vid de lokala värvningskontoren.

– Man vill entusiasmera folk att söka anställning som kontraktsoldater. Man har sagt att man ska rekrytera 400 000 sådana soldater och jag har bland annat sett bilder från kampanjer i Moskva där man erbjuder mycket höga löner.

Stor rysk affisch som säger "Segern blir vår!"
Bildtext Rysk propagandaaffisch med texten ”Segern blir vår!”
Bild: EPA-EFE

Det är nästintill omöjligt att veta hur många ryska soldater som stupat eller sårats i Ukraina och hur stort behovet av nya rekryterade är.

– Men man kan säga att hela den ryska armén har omsatts en gång, det vill säga att den kontraktsanställda armén som sattes in i 24 februari i fjol har omsatts nu så att den ryska armén till övervägande del består av mobiliserade, säger Paasikivi.

– Genom att inte ha kontraktsoldater har man också reducerat kvaliteten eftersom de mobiliserade soldaterna generellt sett har sämre utbildning, sämre motivation och i många fall kanske också sämre utrustning.