Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besvikelse över att inte fler motsätter sig havsvindkraft utanför Österbottens kust

Uppdaterad 14.04.2023 15:01.
Vattenfalls vindkraftspark i Danmark.
Bildtext Bild från Vattenfalls vindpark utanför Danmark.
Bild: Vattenfall

Kring 1 400 personer har skrivit under namninsamlingen mot havsvindkraft utanför Österbottens kust. En av upphovsmännen är besviken över att inte fler har engagerat sig.

Uppropet publicerades på webben i slutet av februari och hade på onsdag eftermiddag samlat 1 384 underskrifter. Flest underskrifter har kommit från Jakobstad och Nykarleby.

En av upphovsmännen, Alfred Kjellman från Jakobstad, är besviken över att inte fler har engagerat sig.

I början hade man siktat på kring tusen namn och tänkte att det får man vara nöjd med. Men i dagsläget är Kjellman inte alls nöjd.

– När man tänker på hur många som har sommarstugor som berörs. Så tillika är det en liten besvikelse att inte fler än så här har engagerat sig.

Samtidigt finns det säkert sommarstugeägare som är okej med havsvindkraft?

– Det finns det säkert. Men jag kan inte riktigt förstå det, säger Kjellman, och syftar bland annat på hur utsikten påverkas och på möllornas inverkan på stugornas värde.

Kjellman och undertecknarna anser att följderna av byggandet och driften av gigantiska vindkraftverk kommer att vara mycket omfattande och oförutsägbara.

Namninsamlingen kommer att ligga ute i åtminstone någon månad till. Sedan är tanken att den ska lämnas till politikerna.

I nuläget finns det flera storskaliga projekt på att bygga vindkraft till havs längs den österbottniska kusten.

Texten uppdaterad med klargörande om vad Kjellman syftar på när han säger att han inte kan förstå varför stugägare inte motsätter sig vindparkerna