Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Thomas Zilliacus överger planerna på att köpa Manchester United: ”Jag tänker inte delta i en fars”

Uppdaterad 13.04.2023 10:02.
Thomas Zilliacus sitter på en stol.
Bildtext Affärsmannen Thomas Zilliacus anser att Manchester Uniteds nuvarande ägare inte respekterar klubben.
Bild: Thomas Zilliacus

Den finlandssvenska affärsmannen Thomas Zilliacus kommer inte att försöka bli den brittiska fotbollsklubben Manchester Uniteds nya ägare.

Thomas Zilliacus uppskattar inte hur den nuvarande ägaren familjen Glazer valt att dra ut på budgivningen. Den amerikanska familjen Glazer har valt att inleda en tredje runda i budgivningsprocessen.

”Jag har fattat beslutet att dra mig ur inför den tredje budgivningsrundan om United. Budgivningen håller på att bli en fars och familjen Glazer har ingen respekt för klubben. Fördröjningarna gör det svårt för en ny ägare att bygga upp ett vinnande lag inför nästa säsong”, skriver Zilliacus på sin Twitter.

Utöver Zilliacus har den brittiske miljardären Jim Ratcliffe och den qatariske bankiren Jassim bin Hamad al-Thani gett bud på att köpa storklubben United.

”Jim Ratcliffe, shejk Jassim och jag var redo att förhandla om ett avtal för att köpa United. I stället valde familjen Glazer att starta en budgivningsrunda till. Jag tänker inte delta i en fars vars syfte är att maximera försäljarnas vinst på bekostnad av Manchester United”, säger Zilliacus.

Zilliacus meddelade i mars att han lagt ett bud på Manchester United via två bolag han äger. Han berättade för Yle Sporten att han varit ett fan av klubben sedan barnsben och i första hand vill ge klubben tillbaka till dess anhängare.

Manchester United-spelare pratar med domaren.
Bildtext Zilliacus säger sig ha varit ett United-fan sedan barndomen.
Bild: IMAGO/Colorsport/ All Over Press

69-årige Zilliacus har också kritiserat hur miljardärshejker och oligarker tar över fotbollsklubbar och behandlar dem som sina egna personliga spelplaner.

BBC rapporterar att ägarfamiljen Glazer fortfarande kan besluta att behålla klubben, men att hemmaarenan Old Trafford kan behöva renoveras.

Diskussion om artikeln