Kristinestad väntar på svar från välfärdsområdet – skickar inte bokslutet till fullmäktige
Kristinestad vill ännu ha svar från Österbottens välfärdsområde innan man skickar fjolårets bokslut till fullmäktige.
Revisionsnämnden i Kristinestad tog igår onsdag del av stadens bokslut för fjolåret. Man hade siktat på ett litet överskott men det blev ett minusresultat på cirka 760 000 euro.
Enligt stadsdirektör Mila Segervall är de huvudsakliga orsakerna till minusresultatet ökande energipriser, att kostnaderna för den förberedande undervisningen ökade, samt en tilläggsnota från Österbottens välfärdsområde.
Och ännu är inte revisionsnämnden eller stadsdirektören redo att skicka bokslutet till fullmäktige.
- Vi vill ha mer information från välfärdsområdet om hur siffrorna därifrån kan se ut som dom gör. Än så länge har vi inte fått en tillräckligt bra förklaring, säger Segervall.
Således kan siffrorna i bokslutet ännu komma att förändras. Fullmäktige ska ta ställning till bokslutet senast i juni.
Relaterat
Det här är historien om bron som fått nej av både kung och fosterland
Stadsbron i Kristinestad, då och nu.
Nu finns rekordmycket pengar att söka för kulturprojekt i Sydösterbotten
”Väldigt goda ekonomiska förutsättningar just nu.”
Geritrim omställningsförhandlar på grund av välfärdsområdets beslut
Geritrim inleder omställningsförhandlingar med hela personalen i Kristinestad och Nykarleby. Geritrim erbjuder geratrisk vård och rehabilitering. Sammanlagt berörs cirka 80-85 personer.
Orsaken är att Österbottens välfärdsområde som är Geritrims huvudsakliga kund har meddelat att de kommer dra in på sina klientplatser både i Kristinestad och Nykarleby. I praktiken har klientströmmen till de två enheterna upphört efter att beslutet fattades den 21 augusti.
I ett pressmeddelande säger vd Tony Westerlund att de i praktiken nu står med tomma vård- och rehabiliteringsplatser och en för stor personalstyrka i förhållande till klientantalet vilket anses vara ohållbart i längden.
Fram tills nu säger man att samarbetet med välfärdsområdet har fungerat bra.
Kaskö väljer Södra Österbotten i sysselsättningsreformen
Motförslag om att vänta fick inte gehör.
Hemvård på distans till Jakobstad och Kristinestad
Hemvård på distans utvidgas till Jakobstad och Kristinestad. Via distansvårdstjänsten Alvar stöds de äldres möjligheter att bo hemma. Tjänsten ska också främja de äldres sociala liv, funktionsförmåga och rehabilitering.
Just nu håller välfärdsområdet på att kartlägga vilka hemvårdsklienter som systemet lämpar sig för.
Alvar fungerar genom videokontakt.
Systemet har en längre tid använts i Vasa, Korsholm, Kronoby och Laihela. I planerna finns också en utvidgning till Pedersöre, Larsmo, Närpes och Kristinestad samt att förenhetliga användningen i Kronoby.
Viktbegränsning införs på stadsbron i Kristinestad
I Kristinestad införs viktbegränsning på stadsbron och samtidigt blir körbanan smalare.
Vägbanden vid stadsbron sågs över i juli och utgående från de skador som finns i konstruktionerna har NTM-centralen och Trafikledsverket beslutat att vikten på bron begränsas till åtta ton. Tills nu har viktbegränsningen varit 25 ton.
Körbanan blir också smalare, sex meter i stället för 6 och en halv meter. Mittlinjen flyttas något och det arbetet görs under hösten. Det betyder att bron tidvis kommer att vara stängd för trafik i höst.
Bron ska genomgå reparationer, men i dag är det oklart vilka. Utmaningen är enligt NTM-centralen att bron är gammal - vägbanken är byggd på 1800-talet och planerades för trafik med häst.
I dag finns inga besked om när en reparation kan inledas och inte heller beslut om finansiering. Begränsningarna gäller tills bron och vägbanken har reparerats.