Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Jag såg min mamma och syster förändras av alkoholismen” – Leena Nikkari-Östman är lyssnarnas sommarpratare 2023

Uppdaterad 19.04.2023 15:21.
En kvinna med långt hår och glasögon småler mot kameran, en grön skogsdunge syns i bakgrunden.
Bildtext Leena Nikkari-Östman är Lyssnarnas sommarpratare 2023. Hennes sommarprat kommer du att få höra på sommaren, på Arenan och i Yle Vega.
Bild: Privat, grafik: Yle/Clas Christiansen

Leena Nikkari-Östman är vinnaren i tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare i år. Hennes sommarprat kommer du att få höra under sommaren.

Grattis Leena!

Lyssnarna har talat. Leena Nikkari-Östman från Maxmo skärgård vill med sitt sommarprat öka förståelsen för sjukdomen alkoholism, som berör nästan alla finländare på något sätt och det intresserade lyssnarna.

Lyssnarnas sommarpratare Kandidat 5 Leena Nikkari-Östman

Programmet är inte längre tillgängligt

Svårt missbruk som leder till döden har blivit allt vanligare.

– Jag såg min mamma förändras, mista allt bit för bit och plåga sig själv till döds. Jag såg henne lida, men varken kunde eller fick hjälpa henne.

Leenas berättelse handlar om sorgen över att se en förälder sakta ta livet av sig. Samtidigt är det en berättelse om kärlek, om ombytta roller och om hur alkoholism påverkar så många fler än bara den som dricker.

– Det är en brutalt ärlig skildring kryddad med humor, som jag hoppas kan hjälpa andra.

Alkoholism berör många, direkt och indirekt

Leena sitter med telefonen i handen när hon får det direktsända samtalet om att lyssnarna har valt henne till en av årets 35 sommarpratare.

– Jag har väntat så på samtalet och varit jättenervös. Jag kunde inte ens lyssna på sändningen innan ni ringde, säger en lättad och glad Leena.

Sjukdomen alkoholism berör väldigt många människor, antingen direkt eller indirekt. En del fortsätter med sitt missbruk, andra lyckas bli fria från det. Leena har erfarenhet av båda.

– Jag har erfarenhet av att vara anhörig både till en alkoholist där sjukdomen har lett till döden och till en alkoholist som lyckats bli nykter, säger Leena.

Hon kommer att tala både om sin mamma och ett missbruk som ledde till döden och om sin syster som lyckades bli fri från sitt missbruk.

Skickade in sitt bidrag i sista minuten

Leena Nikkari-Östman hade tänkt delta i tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare i flera år, men inte kommit sig för. Inspirerad av ett inlägg på sociala medier skickade hon in sitt bidrag sista kvällen före omröstningen avslutades.

– Nu blev det äntligen av! Det var faktiskt Linn Jung som fick mig att lämna in mitt bidrag. Jag följer henne på instagram och hon skrev ”om du har funderat på att söka ska du göra det nu! Jag håller dig i handen under hela processen.”

Nu ska Leena Nikkari-Östman skriva klart sitt sommarprat, med hjälp av sommarpratsredaktören Linn Jung. Hon ska också välja musik till sitt program.

– Det var svårt att välja musiken, men jag har redan hunnit fundera en del. Jag har en lite speciell musiksmak.

Leena var klar etta

Tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare engagerade lyssnarna. Över 700 personer deltog i omröstningen i år

Leena Nikkari-Östman var en klar favorit, med nästan 100 röster mer än silvermedaljören.

– Det kändes fint att ha ett så brett stöd för min berättelse, säger Leena.

Listan på alla sommarpratare publiceras torsdagen den 15 juni.

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Mer om ämnet på Yle Arenan