Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo har inte råd att bjuda eleverna på gröt om morgnarna

Puurolautanen pöydällä.
Bildtext Det skulle bli dyrt med gröt på bordet.
Bild: Matti Myller / Yle

Prislappen för alla grundskoleelever skulle bli närmare 900 000 euro.

Det blir för dyrt för Lojo stad att servera skoleleverna gröt om morgonarna. Det meddelar nämnden för barn, unga och familjer som svar på en motion.

Priset för grötservering för 5 000 elever i grundskolan uppgår till nästan 900 000 euro per år. Det visar stadens beräkningar från i fjol våras.

Grötserveringen för enbart elever i årskurserna 7 till 9 kostar knappt 343 000 euro per år. Men också det blir för dyrt.

Gröna politiker bakom förslaget

Det var de grönas fullmäktigegrupp som i en motion kom med förslaget om grötservering.

De grönas politiker påpekade att Anttilan koulu har goda erfarenheter av att bjuda skoleleverna gröt innan skoldagen kör igång. Skolhälsoenkäter visar bland annat att eleverna orkar bättre, är piggare och presterar bättre i skolan, påpekade politikerna i motionen.

Ursprungligen var tanken att alla elever i grundskolan skulle erbjudas gratis gröt. När det visade sig att det blev väldigt dyrt föreslog de grönas Jani Meling att staden reder ut kostnaderna för att erbjuda gröt endast till de äldre eleverna.

Nämnden för barn, unga och familjer konstaterade på sitt möte den 4 april att staden inte ekonomiskt har möjlighet att satsa på grötfrukosten.

Nämnden meddelar till stadsstyrelsen och vidare till stadsfullmäktige att motionen är slutbehandlad.

Diskussion om artikeln