Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utomstående borrade av misstag hål i vattenledning – 200 hushåll var utan vatten i Sibbo

Uppdaterad 14.04.2023 18:01.
En hög med vattenrör och en traktor i bakgrunden.
Bildtext På grund av ett misstag i arbetet är många hushåll utan vatten i Sibbo under torsdag eftermiddag. Arkivbild.
Bild: Simo Pitkänen / Yle

Ungefär 200 hushåll var utan vatten i Hindsby, Gesterby och Immersby i centrala Sibbo. Problemet uppstod efter lunchtid på torsdagen.

– Det är en utomstående entreprenör som har lyckats borra hål i vårt vattenrör, säger vd Kari Korhonen vid Keski-Uudenmaan Vesi på torsdag eftermiddag.

Olyckan var framme strax efter klockan 12. Platsen är ungefär halvvägs mellan Söderkulla och Nickby, intill Söderkullavägen och Sibbo å.

Det är Sibbo Energi som gör riktningsborrning i området. Det betyder att de borrar gångar under marken som de sedan drar ledningar igenom. Nu råkade de stöta på Keski-Uudenmaan Vesis vattenledning.

Vid 16-tiden på eftermiddagen hade vattenverket all utrustning på plats och hade hunnit fälla en del träd som låg i vägen.

Målet är att reparera skadan ännu under torsdagen.

avtaget till byn gesterby i sibbo
Bildtext Hushåll i Hindsby, Gesterby och Immersby är utan vatten under torsdag eftermiddag. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det handlar om ett rör som går mellan Nickby och Söderkulla.

Korhonen säger att det är tur i oturen att de för fyra år sedan byggde ett parallellt rör som fraktar allt vatten till Söderkulla. I värsta fall kunde hela Söderkulla-området också ha varit utan vatten nu.

Istället är det hushållen mellan Nickby och Söderkulla som nu tar smällen, men de är betydligt färre än invånarna i Söderkulla. Under en kort tid på eftermiddagen påverkades också vattentrycket i Nickby och Kyrkoby.

På vissa håll kan det komma vatten ur kranen, men med lågt tryck.

Som följd av avbrottet kan störningar i vattenkvaliteten förekomma under några dygns tid. Exempel på det är rostigt och grumligt vatten eller luft i vattenledningen.

Kunderna ombeds beakta möjliga kvalitetsstörningar i vattnet och låta det rinna en stund tills det är klart.

Uppdatering klockan 20.30: Vd Kari Korhonen vid Keski-Uudenmaan Vesi meddelar att vattenledningen ännu inte är reparerad.

– Borren har söndrat ledningen i längdriktning på en längre sträcka. Vi fick nyss en till leverans av rör till arbetsplatsen och kan nu först börja byta ut de söndriga delarna, säger Korhonen.

Uppdatering 14.4 klockan 6.50: Läckan reparerades natten till torsdagen. En ny läcka hittades intill den första och repareras under fredagsmorgonen.

Uppdatering 14.4 klockan 18.00: Rörena är utbytta och vattnet rinner åter till alla hushåll.