Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny kvartsfinalsorti för de ineffektiva Damlejonen – Rosa Lindstedt efter förlusten mot Tjeckien: ”Nu måste det föras en diskussion om var felet ligger”

Uppdaterad 13.04.2023 20:07.
Natalie Mlynkova firar ett mål på isen.
Bildtext Natalie Mlynkova firar 1–1-kvitteringen.
Bild: Chris Tanouye/IIHF/All Over Press

Det blir ingen finländsk medalj i årets hockey-VM heller. Hockeydamerna jagade ett kvitteringsmål i den tredje perioden, men fick inte utdelning och därmed vann Tjeckien kvartsfinalen med 2–1.

Finland gick in i kvartsfinalen mot Tjeckien som klar förhandsfavorit och det började bra. I den första periodpausen ledde Finland med 1–0 efter ett mål av Viivi Vainikka.

Strax före matchen kommit halvvägs vände Tjeckien på steken. Inom loppet av en minut förvandlades 0–1 till 2–1 och Tjeckien hade en uddamålsledning i den andra periodpausen.

I den sista perioden jagade Finland febrilt en kvittering, men Blanka Skodova i det tjeckiska målet storspelade och Damlejonen kom inte närmare än ett stolpskott.

Finland vann skotten på mål med 18–5 i avslutningsperioden. Den blev ändå mållös och därmed vann Tjeckien matchen med 2–1.

Juuso Toivola coachar laget bakom bänken.
Bildtext Juuso Toivola har coachat Finland i de två senaste VM-turneringarna.
Bild: Matt Zambonin/IIHF/All Over Press

Jenni Hiirikoski konstaterar att Tjeckien gjorde fler mål och att bortförklaringar är onödiga.

– Men vi föll med flaggan i topp. Vi gav allt ute på isen, säger Hiirikoski till Discovery.

Tränaren: En målsättning återstår

Chefstränaren Juuso Toivola var förstås besviken och tyckte att en blåvit seger inte hade varit oförtjänt.

– Spelarna gjorde sitt bästa. Spelet såg bra ut och därför är det irriterande. Jag beklagar förlusten, säger Toivola till Discovery.

Efter 20 raka semifinaler på VM-nivå har Finland nu två gånger i rad åkt ut i kvartsfinal. Damlejonen får nu fokusera på att spela om platserna 5–8.

Om Finland avslutar VM med två segrar blir det en femteplats, som resulterar i avancemang till A-gruppen inför nästa mästerskap.

– Vi hade tre målsättningar: att vinna B-gruppen, att ta oss till semifinal och att fixa en plats i A-gruppen, säger Toivola.

Lindstedt efterlyser diskussion

Rosa Lindstedt vet inte vad som har hänt men tycker att någonting behöver göras.

– Nu måste det föras en diskussion om var felet ligger. Vi har tappat vår plats i internationell ishockey, säger Lindstedt till Discovery.

Finland har nästan alltid spelat om medaljer. I förra årets VM, som spelades i augusti-september, åkte Finland på en 1–2-förlängningsförlust mot Tjeckien. Då missade Finland semifinal för första gången någonsin i VM-historien.

Om de nordamerikanska giganterna gör sitt i kvartsfinalskedet ställs Tjeckien mot USA i semifinal, medan Kanada möter vinnaren i matchen Schweiz–Japan.

Resultat

Tjeckien–Finland 2–1 (0–1, 2–0, 0–0)

15.18 Viivi Vainikka (Noora Tulus, Nelli Laitinen) 0–1

26.46 Natalie Mlynkova (Katerina Mrazova, Denisa Krizova) 1–1
27.35 Katerina Mrazova (Aneta Tejralova, Sara Cajanova) 2–1 PP

Målvakter:
Blanka Skodova, CZE: 12+11+18=41
Anni Keisala, FIN: 11+4+5=20

Diskussion om artikeln