Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förvaltningsdomstolen gav avslag på besvär om vite för Kaskisgatan 3 – kampen om de förfallna trähusen har pågått i åratal

Gult trähus vid Kaskisgatan 3 i Åbo.
Bildtext Trähusen på Kaskisgatan 3 har förfallit i åratal trots att fastighetsägaren hotats med vite sedan 2018. Arkivbild.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Byggnadsinspektionen i Åbo har i flera års tid krävt att fastighetsägaren ska renovera de två trähus som finns på tomten. Ingenting har hänt och därför utdömde Åbo stad vite år 2018.

Åbo förvaltningsdomstol har gett avslag på de besvär som lämnats in om vite för Kaskisgatan 3. År 2018 beslöt Åbo stad att förelägga ett vite på 20 000 euro eftersom fastighetens ägare inte hade renoverat de två förfallna trähus som finns på tomten.

Trots hot om vite har ägaren vägrat renovera husen och därför meddelade staden i juni 2022 att man polisanmäler ärendet. Samtidigt höjdes summan på vitet till 80 000 euro.

Fastighetsägaren yrkade på att förvaltningsdomstolen skulle upphäva vitet, men den 31 mars beslöt förvaltningsdomstolen att inte undersöka de besvär som lämnats in.

Ägaren Suomen Talokauppa Oy kan enligt domstolen inte överklaga vitet eftersom vitet inte riktas mot ägaren, utan mot det bostadsbolag som Suomen Talokauppa äger, det vill säga Asunto Oy Kaskenkatu 3.

Domstolen beslöt att inte undersöka det besvär som lämnats in för bostadsaktiebolagets del eftersom besväret inte hade lämnats in i tid.

Trähusen är i stort behov av renovering

Trähusen som ligger på tomten är byggda på 1800-talet och är därför värdefulla och borde renoveras, bedömde Åbo byggnads- och tillståndsnämnd vid vitesföreläggandet år 2018.

Fastighetens ägare hade redan då låtit bli att ta hand om byggnaderna i åratal trots uppmaningar av byggnadsinspektionen.

Byggnads- och tillståndsnämnden kräver att båda trähusens fasader och fönster ska repareras och målas, att bostadshuset renoveras från insidan och att dess socklar och tak renoveras. Dessutom måste den gamla daghemsbyggnadens plåttak och skorstenar renoveras och målas.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Hallinto-oikeus hylkäsi Turun Kaskenkatu 3:n uhkasakosta tehdyt valitukset – kiista huonokuntoisista taloista on jatkunut vuosien ajan skriven av Eino Kossila. Artikeln översattes av Maria Lammassaari.