Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Almska gården i Lovisa är fortfarande utan ny ägare – huset till salu för fjärde gången på tio år

Uppdaterad 14.04.2023 07:15.
Almska gården. Ett gult stort trähus i jugend stil.
Bildtext Mäklaren hoppas att Almska gården förhoppningsvis ska få en ny ägare som uppskattar konst och kultur. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Almska gården har varit till försäljning sedan februari, men trots visningar har ingen gett anbud på fastigheten. Förmedlaren söker potentiella köpare bland föreningar och nischade grupper.

Almska gården på Brandensteinsgatan i Lovisa centrum ligger än en gång ute till försäljning, men hittills har ingen lämnat anbud på kulturcentret.

– Nej, inte något, inte ännu, säger fastighetsmäklaren Pauliina Lillberg.

Lillberg beskriver läget som stabilt och att fastighetsförmedlingen varit i kontakt med olika föreningar och aktörer som kunde ha användning för det stora huset på sammanlagt 558 kvadratmeter.

– Jag har fått visa huset, så det finns någorlunda intresse fast marknadsläget påverkar säkert köpare för sådana här hus också.

Detaljplanen begränsar hur huset används

Almska gården består av tio rum, tre kök och tre toaletter i två våningar samt fyra ingångar, vilket låter utmärkt för familjer som vill dela bostad med varandra.

Problemet ligger i de begränsningar detaljplanen sätter på huset. En del av huset måste användas som till exempel affärslokal eller för utställningar.

– Det är de här begränsningarna på hur man får använda huset som försvårar försäljningen. Man får ju inte bo där utan huset är för offentligt bruk. Det finns en lägenhet på 70 kvadratmeter men utan undantagslov får man inte bygga ut, säger Lillberg.

Trähuset är i gott skick efter en omfattande renovering av ägaren Kari Markkula 2012–2013.

– Han har satsat mycket pengar på det och renoverat det vackert och bra.

Skulle kunna bli konstnärsresidens

Renoveringen kunde däremot inte rädda verksamheten som ständigt varit beroende av ekonomiskt stöd från staden. Konstföreningar har flyttat in och ut under de senaste tio åren och det har varit svårt att få hyresgäster.

Ekonomiska problem ledde till att Markkula lade ut huset till försäljning 2016, 2018 och 2021, men nu verkar det vara fjärde gången gillt då ägaren samtidigt har flyttat bort från Lovisa.

Almska gården från 1910 har fungerat som kultur- och konstcentrum och Lillberg tror att en motsvarande verksamhet skulle vara lämplig.

– Jag tycker att den skulle vara ett fint konstnärsresidens eller passa olika grupper där personerna skulle äga huset tillsammans. Det är bland marginalgrupper i olika nischer vi försöker hitta dem.

Tankarna går till fria teatrar eller konstnärskollektiv som behöver en ateljé att jobba och ställa ut i, men också någon verksamhet som kan gynnas av närheten till skolorna eller kyrkan intill.

Diskussion om artikeln