Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Replotbron kan få ny belysning för 300 000 euro – åsikterna gick isär på informationsmöte

Man står och pratar och människor sitter vid bord och lyssnar.
Bildtext Kommundirektör Rurik Ahlberg presenterade planerna på ny belysning. Sommarstugeägaren Ingemar Tåg gillade det han hörde, trots att han inte fick gehör för sitt förslag om belysning som går upp i vajrarna.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Det finns långtgående planer på att lysa upp Replotbron i Korsholm i olika färger beroende på årstid och högtid. Det ska också bli möjligt att beställa ljusshower.

Det finns tre alternativ som antingen lyser upp merparten av bron eller bara någon del som till exempel pylonerna som går hela vägen upp till toppen. Vägbelysningen skulle i vilket fall som helst finnas kvar.

En vision av hur Replotbron kunde se ut om den skulle belysas upp och ha blå och gröna pyloner. I förgrunden på den dataskapade visualiseringen sitter två personer i en roddbåt.
Bildtext Alternativ ett skulle kosta 210 000 euro och enbart ha belysning av pylonerna.
Bild: WSP

En vision av hur Replotbron kunde se ut om den skulle belysas upp och ha lila pelare och pyloner. I förgrunden på den dataskapade visualiseringen sitter två personer i en roddbåt.
Bildtext Alternativ två skulle kosta 360 000 euro och skulle ha belysning av pyloner, pelare och stålbank.
Bild: WSP

En vision av hur Replotbron kunde se ut om den skulle belysas upp och ha blå och gröna pyloner. I förgrunden på den dataskapade visualiseringen sitter två personer i en roddbåt.
Bildtext Alternativ tre skulle kosta 300 000 euro och innebära belysning av pyloner och pelare. Det här alternativet gillades av flest besökare på torsdagskvällens informationsmöte.
Bild: WSP

Villaägare vill ha förändring

Under torsdagskvällen samlades ett tjugotal personer till ett allmänt informationsmöte i Korsholm angående planerna på ny belysning.

De flesta var välvilligt inställda, bland dem fanns Anders Nygård som har sommarstuga vid gamla färjfästet på Replotsidan med utsikt över bron.

– Jag är för det, utan vidare, säger Anders Nygård.

Tror du det kan locka turister?

– Det tror jag säkert. Jag kan inte säga något antal men säkert kommer det turister och särskilt från utlandet är de intresserade. Bekanta som varit hit vet vad Replotbron är för något, säger Nygård.

Ett tjugotal människor sitter samlade runt flera kaffebord och tittar mot en skärm.
Bildtext Ett tjugotal personer samlades för att höra planerna om den nya belysningsformen av Replotbron.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Ingemar Tåg har också han utsikt över Replotbron från sin sommarstuga och han visar upp en bild av hur Replotbrons belysning såg ut från början.

– Innan de bytte lamporna till ledlampor var det ett naturligt gult ljussken och när det var riktigt spegelblankt speglades alla de här lamporna i vattnet. Det var fantastiskt fint. Nu har de ledlampor och det är inte bra, jag är för att kommunen ska gå in för det här, säger Ingemar Tåg.

– Jag vill kanske inte ha det där discoljuset som skulle växla snabbt men här finns olika alternativ: att det lyser längre tid och lite annorlunda på våren än på hösten och vissa högtider kan man ha mer färggrant, och det är okej, säger Tåg.

Under mötet la Tåg fram en egen idé men fick snabbt veta att den inte går att förverkliga.

– Jag skulle vilja att de skulle ha lampor längs vajrarna upp mot pylonerna, men det var förstås för svårt att genomföra.

Andra ville se satsning på annat

Under mötet fördes också mer kritiska åsikter fram och många frågor ställdes.

– Jag är inte så förtjust, för jag tycker att det blir väldigt dyrt och ska betalas med pengar som vi egentligen inte har. Vi har betydligt viktigare att satsa på som skulle gynna hela kommunen och som också är attraktivt för nya kommuninvånare, säger Charlotta Rosenlöf som är kommuninvånare och fullmäktigeledamot för SFP.

– Vi skulle kunna ha ännu bättre skola, daghem och förebyggande arbete bland befolkningen. Sådana saker lockar nya kommuninvånare. Turister som kommer hit, svänger och åker vidare - tja, jag tror inte att det blir så många som gör ett avtryck här i kommunen, säger Rosenlöf.

Du tycker inte att bron behöver ny belysning?

– Nej jag tycker att bron är fin som den är, faktiskt. Om pengarna som vi pratar om, 300 000 euro, skulle finnas lediga, visst, och om en majoritet som rör sig här tycker det skulle vara fint, så då ja, men inte som det är nu, säger Rosenlöf.

Kommunen betalar anskaffningen – vägverket energin

Den 24 april ska kommunstyrelsen i Korsholm ta ställning till planerna på en ny färggrann belysning av Replotbron.

Om politikerna beslutar att gå in för det här skulle Korsholms kommun stå för anskaffningen, som kan gå på mellan 200 000 och 360 000 euro beroende på vilket alternativ man väljer, medan det är Vägverket som står för elräkningarna.

Kommundirektör Rurik Ahlberg presenterade planerna på mötet tillsammans med Annuka Larsen från företaget WSP som tagit fram de olika alternativen för belysningen.

Kvinna pekar mot skärm och man sitter och tittar på.
Bildtext Annuka Larsen presenterade planerna tillsammans med Rurik Ahlberg.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Tanken är att det här inte bara ska locka turister utan också vara en present till kommuninvånarna i och med att Korsholm fyller 675 år i år, men också uppmärksamma Replotbron som fyllde 25 år ifjol.

– Vi har förvånansvärt många inhemska turister som kommer och ser på Replotbron. Den vanligaste frågan här vid världsarvsporten är hur höga är pylonerna och hur lång är bron. Vi har också affärslivet i Vasaregionen som hela tiden har utländska besökare och de behöver olika platser att besöka, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.

Det går inte att fortsätta som det är nu?

– Det är alltid ett alternativ att fortsätta som nu. Vi har en väldigt fin bro som den är, men vill man ha en ny sevärdhet som människor återkommer till för att se med olika belysning så kräver det en satsning, säger Ahlberg.

Inga direkta intäkter till kommunen

Förutom att kommunen ordnade ett informationsmöte på torsdagskvällen kommer man under fredagen öppna en webbenkät där invånarna får tycka till om planerna.

Hur mycket spelar invånarnas åsikter in i beslutet som politikerna fattar?

– Om responsen är positiv spelar det roll och får vi bara negativ respons är det självklart att vi inte går vidare med projektet. Om kommunen fyller år och firar borde den present man ger till kommunen vara en sådan som de flesta omfattar, säger Ahlberg.

Hur kan det här ge intäkter till kommunen?

– Det är klart att intäkterna inte kommer direkt till kommunen. Intäkterna kommer till företagare, restauranger, övernattningsställen, sådana som har service i olika former. Det är många bäckar små, säger Ahlberg.

Om beslutet blir att gå in för den nya formen av belysningen kan allt vara klart till årsskiftet.

Diskussion om artikeln