Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

21-årig man gripen som misstänkt för Pentagonläckan – jobbar inom amerikanska flygnationalgardet

Uppdaterad 14.04.2023 05:10.

FBI grep 21-åringen i Massachusetts på torsdagen och utförde en husrannsakan. Det dramatiska gripandet direktsändes på tv efter en vecka av utredningar och intensiv mediebevakning.

Den misstänkte heter Jack Teixeira och är anställd vid det amerikanska flygnationalgardet. 21-åringen misstänks ha stått bakom den skadligaste dokumentläckan sedan Edward Snowden år 2013 läckte ut känslig information från det amerikanska säkerhetsorganet NSA.

Teixeira misstänks ursprungligen ha delat med sig av de hundratals hemligstämplade dokumenten i en gruppchatt på meddelandetjänsten Discord. Dokumenten spreds vidare som en löpeld efter det.

USA:s justitieminister Merrick Garland bekräftar att gripandet gjordes ”i samband med en utredning om påstådd obehörig borttagning, lagring och överföring av sekretessbelagd nationell försvarsinformation”.

Garland uppger att gripandet i North Dighton i Massachusetts, 80 kilometer söder om Boston, löpte problemfritt. FBI ska också ha genomfört en husrannsakan i det hus där Teixeiras mamma bor.

Så här spred sig dokumenten

Nationalgardet uppger att Jack Teixeira tog värvning i september 2019 och kallades för ”OG”, eller ”original gangster”. Enligt gardet jobbar han som en it-expert och kommunikationsspecialist. Han hade den tredje lägsta rankningen för värvad flygvapenpersonal.

Det fanns 24 medlemmar i gruppchatten på Discord som han delade dokumenten i. Flera av gruppmedlemmarna är från Ryssland och Ukraina, vilket ledde till att uppgifterna om just Ukrainakriget spred sig snabbt.

Gruppchatten bestod enligt myndigheter av personer intresserade av ”vapen, militären och Gud”. Gruppen skapades år 2020 av Teixeira.

Två poliser gestikulerar med händerna. Två journalister syns i bild.
Bildtext Polispådraget i samband med gripandet var stort. Många medier var på plats.
Bild: EPA-EFE / CJ GUNTHER

Teixeira ska enligt uppgifter först ha skrivit ner informationen i de hemligstämplade dokumenten och delat dem i gruppen på det sättet, men senare började han ta bilder av dokumenten. Han bad medlemmarna i gruppchatten att inte dela med sig av dem.

En talesperson för Discord säger att företaget samarbetar med polis och att man inte kan kommentera fallet i större utsträckning. Discord konstaterar ändå att delningen av dokumenten bryter mot deras policyer och att fallet bland annat kan leda till att människor förbjuds från att använda tjänsten.

Exakt när dokumenten spreds för första gången är oklart, men flera medier har hittat bevis på att dokumenten kan ha funnits på sociala medier så tidigt som i januari eller mars. Dokumenten väckte stor internationell uppmärksamhet den 6 april då The New York Times rapporterade om läckan.

Pentagon ändrar sina regler

Den misstänkte förväntas infinna sig inför en federal domstol i Massachusetts redan på fredagen. Justitiedepartementet har inte uppgett vilka brottsrubriceringar som Teixeira misstänks för och vad han kommer åtalas för.

Det kommer sannolikt ändå handla om att ”medvetet samla och överföra information om det nationella försvaret”. Enligt juridiska experter kommer Teixeira sannolikt få ett fängelsestraff på upp till 10 år, även om han inte hade som avsikt att orsaka skada.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin berömmer justitiedepartementet och FBI för det smidiga gripandet och en bra utredning.

Lloyd Austin talar.
Bildtext Försvarsminister Lloyd Austin säger att man måste se om vem som får ta del av känsliga underrättelseuppgifter.
Bild: Amanda Andrade-Rhoades / EPA

Austin säger att han beordrat en utredning av tillgången till amerikanska underrättelseuppgifter för att se till att en liknande incident inte inträffar igen.

Pentagon uppges bland annat ändra på sitt system om vem som dagligen får ta del av underrättelseuppgifter.

President Joe Biden har varit relativt tyst om läckan de senaste dagarna, men kommenterade läckan under sitt besök i Irland på torsdagen. Han konstaterade att han var orolig, men att han litar på att de federala myndigheterna utreder incidenten.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln har uppdaterats med ny information under morgonen den 14 april 2023.