Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Barn till en konstnär – livet med modernisten Gösta Diehl sett med hans barns ögon

En mycket elegant dam i grå kappa, bruna läderhandskar, orange scarf och aningen ljusarebrun filthatt står i ett portvalv och pratar fundersamt.
Bildtext Franciska Sundholm, dotter till konstnären Gösta Diehl.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Den egensinniga konstnären Gösta Diehl gav aldrig upp sitt skapande. Här beskriver hans barn livet med honom och familjen.

Tillsammans med Franciska Sundholm, kallad Iska, klättrar vi högst upp för de över hundra trappstegen till det som i tiderna var konstnären Albert Edelfelts ateljé på Elisabetsgatan 27 i Helsingfors. Ingendera av oss märker i tid att det på baksidan har monterats in en modern, diskret ljusgrön hiss i huset.

Vi kippar ännu efter andan när arkitekten Lauri Klemola öppnar för oss till den arkitektbyrå som idag finns i ateljén. Vi får komma och störa cirka tio arkitekters arbetsdag där de sitter och skissar vid sina ritbord.

Samtidigt fläktar historiens vingslag. Det är samma trappor, samma två rum med åtta meter i takhöjd och där rummet till höger har ett enormt ateljéfönster som varit med om så många lager av tid.

En äldre kvinna blickar ut genom ett högt ateljéefönster. På fönsterkarmar står diverse grönväxter. Helsingfors breder ut sig mot Sörnäs framför henne.
Bildtext Franciska Sundholm säger att sikten ut över staden var en helt annan under hennes uppväxt.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Och att få komma hit med en dotter till en av alla de konstnärer som har arbetat här, det är historiskt. Franciska är konstnären Gösta Diehls (1899-1964) och Elsa Diehls (född Ramsay, 1906–1986) förstfödda.

Gösta Diehl hör till våra betydande finlandssvenska modernister och han ingick i Prisma-gruppen, en konstnärsgrupp som kom till 1956.

I Dokumenterat kan vi höra om en konstnärs hårda kamp om att få skapa.

Gösta Diehl, konstnären som aldrig gav upp

45:00

Gösta Diehl har fått sitt färgrika liv berättat i den händelserika biografin Gösta Diehl Kubist, kolorist & kosmopolit. Den är skriven av konstkritikern och fackboksförfattaren Camilla Granbacka.

I likhet med Franciska Sundholm medverkade Granbacka på Kuntsi museum för modern konst i Vasa i samband med Gösta Diehls retrospektiva utställning 2022. Den bar namnet Gösta Diehl – Mer än en kubist.

En medelålders, glasögonförsedd kvinna i ett museum med en bok under sin vänstra arm medan hon gestikulerar med sin högra arm och ser ut att kommunicera med museibesökare.
Bildtext Camilla Granbacka på Kuntsi i Vasa.
Bild: Christoffer Björklund

Men på Elisabetsgatan 27 i Helsingfors har Franciska inte varit sedan hon flyttade ut härifrån som sjuttonåring 1954. Det är alltså närapå sjuttio år sedan.

Samtidigt väcker de två rummen så många minnen att de formligen forsar ur henne. Det är allt från hur trägolvet på den tiden gav stickor i fötterna och vad som fanns var, som den enda vattenkällan i hörnet, den lilla emaljhon med en kallvattenkran och hur koks och ved dagligen bars uppför alla trapporna.

Och var målarstafflierna stod. Franciskas ena bror har kvar även Albert Edelfelts staffli och dessutom ett modellbord, som också det i tiderna tillhörde Edelfelt.

Medan Franciska har Edelfelts skrin och lilla träkista, som hon har fått via mamma Elsa. Edelfelts fru Ellan de la Chapelle var nämligen Franciskas mormors mors kusin.

När Franciska 1937 föddes här i ateljén i rummet till vänster skedde det exakt samma dag som pappa Göstas första separatutställning öppnade i Salon Strindberg. Föräldrarna hade lämnat Paris för Helsingfors och var nygifta.

En äldre kvinna blickar och pekar ut genom ett högt ateljéfönster. Helsingfors breder ut sig mot Sörnäs framför henne.
Bildtext Franciska berättar om bombningarna under kriget.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Intill det stora ateljéfönstret väcks Franciskas minnen från kriget. Ryssarnas brandbomber som vid olika tillfällen fick både en ammunitionsfabrik och Snellmansgatans folkskola att börja brinna minnen som pappa Gösta fångade på duk.

Tavlan "Buli elsika"
Bildtext ”Boli elsika” (”stor eldsvåda” på Helsingfors slang) 1945, Ateneum.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Franciska kan tydligt se för sig pappa Gösta stå här och måla. Hon minns hur man då skulle vara tyst som en mus i ateljén, medan de andra gånger fick vara med och spika duk på kilramar eller klippa Ravennaglasbitar med tång för hans mosaikarbeten.

– Sedan hade vi inte så här fina lampor förstås. Det var två lösa glödlampor, en där och en där och därför morrade pappa alltid på vintrarna att han inte kan göra någonting i det här landet, att det är så mörkt, berättar Franciska.

Pappa hade ett mycket häftigt temperament många gånger, vilket också ofta syntes i vårt liv. Men nog var det i det stora hela ett lyckligt liv, konstaterar Franciska.

Göstas temperament beskriver hon också som att han kunde bli fruktansvärt häftigt arg alldeles plötsligt. Men å andra sidan var han glad och uppsluppen där emellan, säger hon.

När det var för dunkelt för honom att måla, hände det att de spelade ping pong dagen i ända eller att de tävlade i att lägga patience när han behövde en paus, minns hon.

– Han läste ofta högt för oss, till exempel De tre musketörerna och Fältskärns berättelser. Vi blev alltid arga när han sedan somnade mitt i alltsammans där han låg på sängen och läste, skrattar Franciska.

Hon berättar att pappa Gösta oftast var klädd i fluga. Men att se sin far som en dandy, det tycker hon inte att hon kan.

– Han hade möjligen anlag för det, uppfattar hon. Men han hade väl aldrig råd att köpa sig sådana kläder att han skulle ha varit dandy klädd, tänker hon sig.

Ett starkt kolorerat självporträtt av konstnären Gösta Diehl. Han ser smått misstänksamt i profil på betraktaren, iklädd en vit keps.
Bildtext Självporträtt 1936 Privat samling.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Hemma hos Bujken

Mellanbarnet, gruvingenjör Gösta Wilhelm Diehl, han presenterar sig också som Bujken. Smeknamnet fick han när ett år äldre Franciska som liten kallade honom pojken.

Gösta Wilhelm konstaterar att det är få som har vuxit upp i utrymmet där deras pappa arbetat, och det högst upp med utsikt över hela norra Helsingfors. Klasskamrater som kom hem till dem var mycket imponerade, samtidigt som de inte alls kunde förstå att man med en känd pappa som Gösta bodde så primitivt att toaletten var ute i trappan, och skulle delas med andra i huset.

– Och det tyckte vi ju som barn var lite pinsamt ibland att måsta gå ut och kissa på trapptoaletten. Det var ju lite sådär bekymmersamt, minns Gösta Wilhelm.

En äldre man intill en tavla föreställande en abborre i rörelse. Mannen ser mot målningen där han står lutad emot en låg bokhylla. Han bär en rutig skjorta och en ärmlös stickad väst.
Bildtext Gösta Wilhelm intill "Simmande abborre" från 1954.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Hemma hos Gösta Wilhelm täcks väggarna i flera rum av pappa Göstas målningar. På den som är hans favorit simmar flera abborrar omkring, tror jag, men blir snabbt korrigerad:

Han var mycket noga med att den här målningen heter Simmande abborre, berättar Gösta Wilhelm.

Ja, för man kan ju lätt tycka att man ser fem abborrar, innan man förstår att det är en enda i rörelse, inflikar jag. Bujken svarar nöjd att jo, precis!

Hemma hos Iska

Också Franciska Sundholm, filosofie doktor och professor emerita i polymerkemi vid Helsingfors universitet, omger sig med pappa Göstas målningar i sitt hem. Hon säger att de alla är mycket viktiga för henne.

Ett kubistiskt, färggrant konstverk gjort av Gösta Diehl. Mannen med måsarna, heter det.
Bildtext ”Mannen med måsarna” 1957.
Bild: Markku Kedrin

I vardagsrummet hänger bland annat en stor målning, Mannen med måsarna (1957). Franciska berättar att hon för sin fattiga assistentlön från universitetet kunde köpa den av mamma Elsa, som hade blivit medellös efter pappa Göstas död.

Franciska har samlat ett stort kartotek på hans tavlor och hon har funderat över hur han kunde förändras så mycket under sitt liv. Han målade helt olika som ung, i mitten kom den expressionistiska perioden och sedan den här kubismen, beskriver hon.

I yngre år målade Gösta exempelvis den psykologiskt mångbottnade tavlan Bergsrådet Baumgartners familj. Camilla Granbacka har beskrivit den som en av de mest säregna och intressanta porträttmålningarna som gjorts i Finland.

En färggrann målning gjord av konstnären Gösta Diehl. Den föreställer bergsrådet Baumgartners familj omkring ett blomster- och fruktförsett utemöblemangv med de fem barnen omgivande föräldrarna. Fadern står dock i bakgrunden, med armarna i kors och lutad mot ett träd.
Bildtext ”Bergsrådet Baumgartners familj”, 1938-1939. Målningen förstördes i en brand 2008.
Bild: Bergsrådet Baumgartner

Hemma hos Panko

Yngsta barnet, Anders Diehl, kallad Panko är elektronikingenjör, bosatt i Gräsviken. Till hans favoriter hör ett kubistiskt självporträtt och ett porträtt av mamma Elsa, där hon klädd i en grön hatt lutar sin vänstra arm mot en stolsrygg.

En grå-duvblå-grön-brun-senapsfärgad oljemålning med konstnärens huvud sett från tre olika vinklar.
Bildtext Anders Diehl äger idag sin fars, Gösta Diehls kubistiska självporträtt.
Bild: Mi Wegelius/Yle

Om det kubistiska självporträttet konstaterar Anders att det är mycket likt Gösta, trots att det är kubistiskt. Och sedan porträttet på mamma, det är nog trevligt att titta på trots att det var just före kriget och hon ser ganska dyster ut, säger han.

En äldre man står i sitt hem framför sin fars konstverk. Det föreställer hans mor, konstnärens fru. Hon sitter på en stol, klädd i en grön hatt och lutar sin arm mot stolens ryggstöd.
Bildtext Anders Diehl intill ett porträtt av modern, Elsa Diehl, född Ramsay.
Bild: Mi Wegelius/Yle

– Det var ju hårda tider naturligtvis, hon hade två barn då och jag kom till under kriget så att det var inte alls lätt. En bomb i grannhuset gjorde att vi måste evakueras, så när jag föddes 1941 bodde vi i ett litet torp i Kotka, bredvid ett kraftverk och det bombades mycket där, berättar Anders.

Ett människohjärta i tilltalande färger: blått, grönt, rött, gult, svart. Är en akvarell målad av den hjärtsjuke konstnären Gösta Diehl år 1963.
Bildtext ”Hjärta”, akvarell 1963.
Bild: Mi Wegelius/Yle

En annan av Anders favoriter är målningen Hjärta. Den är en akvarell från 1963, året innan Gösta dog.

– Pappa hade ett hjärtfel, säger Panko.

Han talar också om hur glada han och hans fru är över att ha alla målningarna här på väggarna. Det var fint med utställningen under Coronan i Vasa, tycker han.

– Men då var ju många av dem borta och det var lite tråkigt, småler Anders.

Mamma Elsa

Mammas insats har kanske inte riktigt kommit fram så mycket som den borde, men hon var nog den stabila i familjen. Framförallt var hon det moraliska stödet när det var svåra tider, så nog var det mamma som höll ihop det hela, säger Anders.

Till vänster en medelålders man i profil. Han har hög panna och bakåtkammat hår. Centralt i bilden en kvinna med en affisch i sina händer som hon tittar ner på.  Hon ler smått gåtfullt. Hennes bruna hår går i vågor.
Bildtext Gösta och Elsa i ateljén på Elisabetsgatan på 1950-talet. Fotot finns i Camilla Granbackas bok om Gösta Diehl.
Bild: Privat samling

– Och det bästa var familjesammanhållningen, pappa var ju alltid hemma när han arbetade. Sedan när han gick ut på kvällarna var han inte hemma, påpekar Anders.

Det allra bästa var kanske somrarna när han var med hela tiden. Och när det var ljust var hans inspiration som bäst och då var han på gott humör också.

Om man nu talar om de här trevliga sakerna så var det ju nog den där resan till Frankrike. Det var ett äventyr för pappa och mamma och hela familjen att få lite frisk luft, andas lite frihet 1949 efter kriget, minns Anders.

– Och sedan var det nog också en lättnad att få flytta till Lallukka. Föräldrarna hade långtgående planer på att bygga ett hem i Westend där vi hade en frontmanna tomt och också ritningar som jag fortfarande har kvar gjorda av vännen, arkitekten Hilding Ekelund, berättar Anders.

Men det skulle ha krävt mycket lån och så fick de en bostad i konstnärshemmet Lallukka. Och det var ju skönt, konstaterar han.

Pappa hade också många vänner och bekanta konstnärer och de gick ju ut på kvällarna. De var ofta på Kämp, men inte störde det mig att pappa ofta var där, upplever Anders.

På den tiden var skatteverket ganska så där noga, och hade spioner på Kämp som ringde till pappa och frågade: Hur har ni råd att gå på Kämp så ofta när ni har så här lite inkomster? Där finns alltid mecenater, svarade pappa, berättar Anders, samtidigt som han konstaterar att det ju var lite obehagligt.

– Och sedan när pappa hade dött så ärvde jag hans mössa, en vintermössa. När jag som studerande kom till Kämp och rockvaktmästaren sade: Välkommen herr Diehl, undrade jag: Hur kan ni veta det? Nå nog känner jag nu den här mössan!, skrattar Anders.

I Dokumenterat beskrivs konstnären Gösta Diehls hårda kamp för att få skapa:

Gösta Diehl, konstnären som aldrig gav upp

45:00

Mer om ämnet på Yle Arenan