”Inom ett år har fler finländare cykelförmån än bilförmån” – nu är det cykelväder året om
På två år har antalet finländare som utnyttjar cykelförmån via jobbet ökat från några hundra till nästan 40 000. Cykelförbundets enkät visar att anställda som använder cykelförmån verkligen cyklar mer, speciellt vintertid.
Läraren Jan Holmgård i Pedersöre har cyklat till jobbet så gott som varje dag sedan mitten av 1990-talet.
– Det sparar tid, jag får motion. Varför i hela världen skulle jag ta med mig 1,5 ton bil till skolan för att sedan köra till ett gym och sitta och trampa. Nä, dessutom har frugan och jag bara en bil. Hon cyklar också till jobbet precis lika ofta som jag gör, säger Holmgård.
Han har sex kilometer till jobbet - om han tar kortaste vägen vill säga. Men det gör han inte. Beroende på årstid får han antingen en gång per vecka eller två gånger per vecka ta den enkla (korta) vägen.
– Idén kom egentligen för länge sedan, då man fokuserade på hjärnan och inlärningen. Så var det (professorn) Matti Bergström som kom med idén. Han sa att för att starta hjärnan; ta olika vägar till jobbet, undvik att göra saker per ryggmärg.
Och med ”väg” så menar Holmgård inte nödvändigtvis asfalterad eller ens grusväg utan snarast stigar, trampad snö och skare.
– Det finns hur många (vägar) som helst. Det blir lite längre men vet jag att jag någon dag i veckan har bråttom så sparar jag raka vägen till nödfall.
Holmgårds kollega Jerker Ohls har cyklat på allvar i drygt tio år. Han bor i Jakobstad, så till högstadiet Sursik skola har han ungefär 11 km.
– Man blir glad, och varm dessutom. De som kommer med bilar fryser alltid, säger Ohls.
Båda lärarna är överens om att cyklandet är bra för miljön, börsen och konditionen.
Men en smällkall morgon?
– Man klär på sig flera lager. Mer invecklat än så är det inte. Det viktiga är bra skor och bra på händerna, då går det bra.
Fruktansvärt mycket outnyttjad potential
De flesta arbetsgivare som erbjuder cykelförmån är i dag privata företag. Städer och kommuner ligger efter även om också de börjar vakna, enligt verksamhetsledare Matti Koistinen på Cykelförbundet.
När har vi fler tjänstecyklar än tjänstebilar?
– Inom ett år är vi säkert där. Tillväxten är så stor just nu då det gäller cykelförmån. Och här finns en fruktansvärd mängd outnyttjad kapacitet. Många arbetsgivare erbjuder inte den här förmånen ännu, men det växer snabbt, säger Koistinen.
I dag finns cirka 75 000 arbetstagare i landet som använder sig av bilförmån och alltså 40 000 med cykelförmån.
Cykelförbundets enkät visar enligt Koistinen att cykelförmånen har möjliggjort en mycket snabb förändring.
– Det är vanligtvis väldigt svårt att få folk att övergå från till exempel bil till cykel. Nu ser det ut som att övergången har skett rätt snabbt mot mer hållbara transportsätt, säger Koistinen.
Av de som svarade på Cykelförbundets enkät uppgav 4 av 10 med elcykel att de cyklar mer än tidigare också vintertid. Mer än hälften av de som svarade hade minskat bilkörandet under snöfria perioder.
Full fart i cykelaffären
I cykelaffärerna är våren förstås en bråd tid, uppger cykelförsäljare Patrik Vesterlund på VMsport i Jakobstad.
– Det är fullt pådrag med både cykelförsäljning och service. Just nu är det elcyklar som drar bäst, säger Vesterlund.
Enligt honom upptäcker allt fler cykelförmånen och många kunder uppger att de vill slippa ha två bilar och söker alternativ så att familjen ska klara sig med en.
– Det är arbetsresor, för shopping eller för att ta barn till dagis. Speciellt när bensinpriset går upp tänker man kanske att man skippar andra bilen och ersätter den med elcykel.
Cykelförmånen omfattar vanliga cyklar och elcyklar som går max 25 km i timmen. Vesterlund berättar att i regel är det att använda elcykel som vanliga cyklar.
Behöver man tänka på något, till exempel att den kan rycka i väg snabbt?
– Nja det är inte så farligt, vistas man mycket i skog och mark och det är vått så kan bakhjulet också på en vanilg cykel. Men annars ska den inte dra iväg, eller skena iväg som en häst.
Vesterlund gillar personligen trenden med elcyklar.
– Hemma hos oss har vi tre elcyklar. Cirka två dagar i veckan använder vi bil annars står den hela veckan.
Det här innebär cykelförmån
Cykelförmån är en naturaförmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Förmånen är skattefri upp till 1 200 euro per år (alltså skattefri så länge cykeln/hyran kostar max 1 200 euro).
Förmånen innebär att den anställda kan använda cykel som antingen ägs eller leasas av arbetsgivaren. Det gäller vanliga cyklar och elcyklar med effekt på max 250 watt (25 km/h).
Den här förmånen har funnits sedan början av 2021. Cykelförbundets enkät riktade sig till personer som använder sig av cykelförmån. Nästan 1 400 personer svarade. De flesta arbetsgivare verkar dra av förmånen (max 100 euro per månad) från lönen. En minoritet lägger till summan på lönen eller gör en kombination av de två sätten.
I fjol såldes nästan 300 000 cyklar totalt i Finland, av dem var knappt var femte elcykel (17 procent). Totalt 6 av 10 som svarade på enkäten uppgav att cykelförmånen har betydelse då de väljer jobb eller stannar kvar på en arbetsplats.