Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk tidning: Brev med vitt pulver i har skickats till finska ambassaden i Moskva

Uppdaterad 14.04.2023 10:33.
En vit byggnad i mörker.
Bildtext Någon uppges ha skickat brev med något vitt pulver i till Finlands ambassad i Rysslands huvudstad Moskva.
Bild: Lehtikuva

Finlands ambassad i Moskva uppges på torsdagen ha tagit emot brev som innehöll oidentifierat vitt pulver. Utrikesministeriet bekräftar att tre pulverbrev skickats till ambassaden i Moskva.

Uppgifterna från Ryssland är knappa. Enligt Kremlvänliga Izvestija ska ambassaden under torsdagen ha tagit emot totalt tre kuvert som innehöll något slags vitt pulver.

Enligt Izvestija var kuverten adresserade till finska diplomater vid ambassaden. Rysk polis uppges ha varit på plats vid ambassadbyggnaden sent på torsdagskvällen.

Det vita pulvret ska ha skickats vidare för analys. I nuläget finns inga uppgifter om vad pulvret kan tänkas vara.

UM bekräftar pulverbreven

På fredagsförmiddagen bekräftade Utrikesministeriet för nyhetsbyrån STT att tre pulverbrev skickades till Finlands ambassad i Moskva på torsdagen.

Ministeriet uppger att man hittade pulver i brevet då det första brevet öppnades. Enligt ministeriets säkerhetsinstruktioner lämnades breven till ryska myndigheter för utredning.

Flera tidigare ryska reaktioner mot Finland

I december i fjol attackerade maskerade personer Finlands ambassad i Moskva. De maskerade personerna kastade bland annat släggor på gården, men ingen skadades i attacken.

Då påstod de som attackerade byggnaden att attacken var ett svar på de ”många provokationer som riktats mot ryska diplomatiska mål i Finland”.

Ryska aktörer har också under andra tillfällen riktat in sig på finska myndigheter på grund av Finlands stöd till Ukraina och Finlands Natomedlemskap.

Senast i början av april hackades flera finländska webbsidor av en rysk hackergrupp på grund av Natomedlemskapet. Bland annat riksdagen och Helsingfors regionens trafik (HRT) föll offer för hackergruppen.

Artikeln uppdaterades klockan 10.33 med att Utrikesministeriet bekräftar att brev skickats till ambassaden i Moskva.