Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Florida förbjuder nästan alla aborter efter sex veckors graviditet – Biden tar frågan om abortpiller till rätten

Uppdaterad 14.04.2023 08:24.
Demonstration mot abort. Plakat med texten "sluta kalla våld för feminism" och "abort tar livet av människor".
Bildtext Abortfrågan väcker häftig debatt i USA. Bilden är tagen under en demonstration utanför Högsta domstolen i januari där både abortmotståndare och förespråkare demonstrerade.
Bild: Stephen Shaver/Shutterstock/All Over Press

Floridas representanthus har röstat för att förbjuda de flesta aborter efter sex veckors graviditet och guvernören har klubbat igenom den nya lagen. Samtidigt vill Bidenadministrationen häva förbud av abortpiller.

Det är andra gången på ett år som representanthuset i Florida har röstat för att begränsa aborträtten, den här gången med rösterna 70–40.

I fjol sänktes abortgränsen i Florida från graviditetsvecka 24 till 15.

Floridas guvernör Ron DeSantis, som är en trolig republikansk presidentkandidat i valet 2024, har också undertecknat den nya lagen.

Abort i Florida är från och med nu endast lagligt efter sex veckor om graviditeten orsakats av våldtäkt och incest, eller om den gravidas hälsa eller liv är i fara.

Vita huset riktar skarp kritik mot Florida som hör till de delstater där man gjort flest aborter före begränsningarna av aborträtten. Vita huset kommenterar Floridabeslutet som ”extremt och farligt”.

Kritik mot religiösa republikaner

Vita huset, demokraterna och medicinska experter befarar att beslutet kommer leda till att fler gravida tar till farliga metoder för att avbryta graviditeter.

Demokraterna konstaterar att det här är en inskränkning i människors grundläggande rättigheter att besluta om sin egen kropp och hälsa. De konstaterar att många gravida inte ens vet om att de är gravida under den sjätte graviditetsveckan.

Två demonstranter håller upp skyltar under en abortdemonstration.
Bildtext En del abortmotståndare anser att abort inte ens borde vara tillåtet i fall där den gravida blivit våldtagen. Bild tagen i South Carolina i augusti.
Bild: Sean Rayford / AOP

En enkät som Reuters gjort visar att 50 procent av amerikanerna säger nej till abortförbud efter sex veckor. Samma enkät visar att 44 procent av republikanernas väljare inte tycker att man borde begränsa aborträtten till sex veckor.

– Beslutet i Florida stämmer inte överens med vad majoriteten av människorna i Florida och i hela USA anser, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Demokraterna fördömer republikanska politiker som baserat på sin egen tro fattar beslut som går emot en stor del av amerikanernas åsikter för att vinna politiska fördelar.

– Vi har möjligheten att leda den nationella debatten om hur viktigt det är att skydda liv och ge alla barn rätt att bli födda, säger republikanen Jenna Persons-Mulicka som röstade för abortbegränsningen i Florida.

En kvinna håller upp en skylt där det står att pro-life borde handla om att reglera pistoler, inte abort.
Bildtext Bild tagen under demonstration i New York den 8 april.
Bild: Michael Nigro/Pacific Press/Shutterstock/All Over Press

Biden försvarar abortpiller på högsta nivå

Abortdiskussionen i USA går het av många orsaker och inom flera områden. Abortpillret har blivit en het potatis i USA på senaste och en del delstater har förbjudit pillret, vilket väckt irritation inom Bidenadministrationen.

Samtidigt har flera anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat. Läkemedelsmyndigheten FDA godkände läkemedlet år 2000.

Om godkännandet av läkemedlet förkastas skulle abortpillret helt försvinna från den amerikanska marknaden. FDA och experter inom medicin ifrågasätter kritiken mot abortpillret. Experter konstaterar att pillret är säkert och att det inte finns grund för att förbjuda läkemedlet.

Abortpiller på ett vitt bord.
Bildtext Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet.
Bild: STELLA Pictures/Tribune Content

Över hälften av aborterna i USA genomförs genom abortpiller. Abortpillret med läkemedlet mifepriston tas i kombination med ett annat läkemedel, misoprostol.

Vid Bidens administration uppger man nu att man kommer be Högsta domstolen att häva begränsningarna av abortpiller. Justitieminister Merrick Garland säger att alla borde ha rätt till läkemedlet.

Garland säger också att man kommer försvara FDA:s godkännande av läkemedlet i Högsta domstolen.

Bidenadministrationen kommer enligt Garland att be om så kallad ”nödhjälp” från domstolen för att genast kunna erbjuda läkemedlet i hela USA igen.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln har uppdaterats under morgonen 14.4.2023 med uppgiften om att Ron DeSantis undertecknat lagändringen.