Amerikansk Kinaforskare: Irrationellt av Kina att försöka erövra Taiwan
Frågan om Kina kommer att anfalla Taiwan avgörs i president Xi Jinpings huvud. Det säger en av USA:s främsta Kinaexperter till Svenska Yle och påpekar att Xi är lika auktoritär som Vladimir Putin.
– Kina har fått ut det av kriget i Ukraina som Xi Jinping ville, Ryssland har blivit totalt ekonomiskt beroende av Kina, säger Victor Shih från School of Global Policy and Strategy vid University of California, San Diego (UCSD).
Med det slår han hål på en myt som har fått stor spridning runt om i världen.
– Många tror att Putin lurade Kina om kriget, men min uppfattning är en annan. Xi Jinping gillrade en fälla och Putin gick rakt in i den. Hittills har Kina vunnit stort på det, så länge Ryssland inte blir för instabilt.
Ryssland har i dag egentligen bara en betydande handelspartner, Kina, och i viss mån Indien på kort sikt. Dessutom går så gott som all handel genom Kina – och valutan som används är den kinesiska renminbin.
Victor Shih går så långt att han kallar Ryssland ”Kinas tredje vasallstat”, efter Kambodja och Laos.
– Det är en enorm ekonomisk och politisk seger att ha gjort Ryssland till en vasallstat.
Många tror att Putin lurade Kina om kriget, men min uppfattning är en annan – Xi Jinping gillrade en fälla och Putin gick rakt in i den
Victor Shih
Det handlar ju inte bara om rysk export av olja och naturgas för kraftigt reducerat pris, betonar han, utan så gott som allt Ryssland importerar – från vapen till konsumtionsprodukter – kommer från Kina eller går genom landet.
– Det fantastiska i Kinas prestation så här långt är att det inte har medfört några kostnader, inga alls. Kina har vunnit ekonomiskt på Rysslands bekostnad. Inga kinesiska företag har utsatts för sanktioner för att de köper rysk olja och gas.
Det här stärker det kinesiska kommunistpartiets självförtroende och det är därför naturligt att många inom partieliten känner att det är rätt tid att återerövra Taiwan. Kinas sjöstridskrafter övade nyligen en militär blockad av öriket.
– Nu är det upp till det kinesiska ledarskapet. Om de vill uppfylla en grandios nationalistisk plan så gör de det, säger Shih.
Väst är ändå mycket viktigare för Kina än Ryssland är
Men ett krig i Taiwan skulle antagligen totalförstöra Kinas starka geopolitiska och ekonomiska position.
Väst har enligt Victor Shih fortfarande medel att göra Kina till en liknande pariastat som Ryssland är och länge kommer att vara.
– Militärt är väst försvagat just nu eftersom så stora resurser har lagts på Ukraina, och egentligen är det bara Kina som har ammunition på lager, hur mycket som helst, men ett krig i Taiwan är irrationellt.
Förutom de enorma rent militära och sociala kostnaderna alla krig medför skulle ett krig nästan säkert leda till att EU skär ner sin handel med Kina rejält. Kina har inte råd med att EU till exempel halverar handeln, säger Shih.
Dessutom har USA redan varnat för ett handelsembargo om det blir krig och med det menar Washington en total amerikansk handelsblockad av Kina.
Enligt Shih talar vi alltså om en konkret militär blockad där amerikanska, brittiska och andra allierades sjöstridskrafter blockerar kinesiska hamnar.
– Några tågrutter västerut och den ryska marknaden är betydelselös i ett sådant här sammanhang. Problemet med Ryssland är att ryssarnas förmåga att konsumera kinesiska produkter sjunker snabbt. Rysslands ekonomi är usel och tyvärr dör många ryssar både i kriget och för att folket är åldrat och i dåligt fysiskt skick.
Så de stora konsumenterna förblir i USA och i viss mån i Europa.
Den kinesiska eliten och Xi Jinping borde alltså enligt Shih inse att kostnaden för att förlora handeln med USA och väst är för stor och den påverkar Kinas utveckling negativt på både kort och lång sikt.
Om du ska sammanfatta dina tankar kort, vilken är din huvudpoäng då?
– Vi har ett vanligt problem både i väst och i Kina. När politiska ledare drivs av idéer agerar de ofta i strid med den ekonomiska verkligheten.
När politiska ledare drivs av idéer agerar de ofta i strid med den ekonomiska verkligheten
Victor Shih
Shih har i sin forskning specialiserat sig på den kinesiska eliten och dens förhållande till folket.
I en artikel för nyhetssajten The Wire China i december skrev Victor Shih att problemet ”i dagens politiska beslutsfattande är att beslut i allt större utsträckning fattas med ringa hänsyn till verkligheten ...”
– Det är egentligen en allmän beskrivning av auktoritära regimer, säger han, och det är samma sak som vi ser i Ryssland och Nordkorea. Ledarskiktet är inte beroende av folket eftersom det inte ordnas seriösa val där de utsätts för konkurrens.
För Xi är återföreningen en fix idé
– Visst kan president Xi lockas av tanken att återerövra Taiwan och göra Kina till världens största supermakt, men det är inte realistiskt, säger Victor Shih. Se på Putin, han har förstört både Ukraina och, i ännu högre grad, Ryssland. Problemet är att många ledare inte avskräcks av de fruktansvärda kostnaderna.
Dessutom, tillägger han, utgör Taiwan och väst inget verkligt hot mot Kinas säkerhet. Det verkliga hotet kommer från norr längs med den 4 200 kilometer långa gränser till Ryssland.
– Kineserna var inte så naiva som ryssarna, men de trodde att Ryssland skulle klara kriget i Ukraina bättre. Det som oroar nu är den snabba takt som Ryssland förlorar trupper. Om det leder till att de ryska resurserna blir så uttömda att Putin tappar makten är det en katastrof för Kina.
Många av de minoriteter som är kraftigt överrepresenterade bland de män som tvångsrekryteras till, och dör i, Ukraina är från minoriteter som bor nära eller relativt nära gränsen till Kina.
Om Ryssland imploderar blir det oroligt vid gränsen?
– Precis. Då måste Kina placera betydligt större trupper vid gränsen och i värsta fall gå in i Ryssland för att slå ner potentiella oroligheter. Det är inte ett troligt scenario nu, men på längre sikt – eller om Ukrainas offensiv går överraskande bra.
Rent militärt kan Kina klara av väpnade konflikter på två fronter. Det är armén som försvarar gränsen mot Ryssland och flygvapnet, flottan och marinen som ska erövra Taiwan. Men det skulle skada kommunistpartiets och i synnerhet Xi Jinpings legitimitet i grunden.
USA har mer erfarenhet av militärstrategiskt spel
– USA är inte dumt och förstår läget precis. Därför har USA tredubblat sin militära närvaro i Taiwan. Man har placerat ut en slags ”snubbeltråd”. Så ok, våra resurser är delvis fast i Ukraina, men om ni invaderar Taiwan kommer många amerikaner att dö. Det leder till att vanliga amerikaner kräver en kraftig reaktion på det.
Sammanfattningsvis då:
– Jag tror att Xi under en period tänkte sig att det skulle gå att erövra Taiwan, men nu har han väl kommit på andra tankar. Men sist och slutligen har vi ingen aning om hur han tänker.
Kina är i en mycket bra position just nu, men om Peking invaderar Taiwan eller ger direkt militärt stöd åt Ryssland i Ukraina så förlorar de allt.
– Anser Xi att hans dröm om ett enat Kina är värd det priset? frågar sig Victor Shih från School of Global Policy and Strategy vid UCSD.