Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Serien ”Skuggkriget” granskar Rysslands underrättelseverksamhet i Norden

Kuvassa aseistettu sotilas
Bild: DRTV

Fyra nordiska public service-bolags grävande redaktioner gör en storgranskning av den ryska underrättelseaktiviteten som riktas mot Norden. Dokumentärserien “Skuggkriget” får sin gemensamma nordiska premiär den 19 april.

Europas säkerhetsläge förändrades dramatiskt den 24 februari 2022. Finlands och Sveriges Nato-ansökningar bidrog också till den ryska underrättelsetjänstens ökade intresse för Norden.

De nordiska grävredaktionerna inledde ett samarbete för att undersöka vad det här kan betyda i praktiken. Kan man tala om hybridkrigföring och förberedelser för hybridkrig - och riktas det också mot de nordiska länderna?

Resultatet av det journalistiska samarbetet är den tredelade tv-serien Skuggkriget vars första del sänds från och med den 19 april.

Journalister från Finland, Sverige, Norge och Danmark har deltagit i projektet och gjort kartläggningar, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Research och annat redaktionellt arbete har gjorts både gemensamt och separat. En så här avancerad journalistisk bedrift hade inte kunnat genomföras utan ett gemensamt och öppet nordiskt samarbete.

”Tiderna är exceptionella och det är oerhört viktigt att den här frågan granskas och att vi publicerar tillsammans. Det här är ett unikt projekt, säger MOT:s ansvariga producent Hanna Takala.

Granskningen har gjorts med stöd av Nordvision, som är en stiftelse med uppgift att stärka public service-produktioner i de nordiska länderna.

”Skuggkriget” del 1 har premiär den 19 april kl. 07.00 på Yle Arenan och på Yle TV1 kl. 19.00. Följande avsnitt sänds den 26.4 och 3.5 på Yle Arenan kl. 07.00 och på Yle TV1 kl. 19.00. Serien är textad till svenska och finska och sänds också på Yle Fem den 24.4, 1.5 och 8.5 kl. 19.55.

På andra språk