Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nagu–Korpo färjan krockade med brygga intill färjefästet – orsakade skador för tiotusentals euro enligt företagare

Uppdaterad 14.04.2023 13:15.
Färja, Finferries
Bildtext Hybridfärjan L-317
Bild: Arash Matin / Yle

Hybridfärjan L-317 som kör mellan Nagu och Korpo tappade styrförmågan på torsdagskvällen. Det ledde till att färjan krockade i en näraliggande betongbrygga som gick sönder.

Färjan var på väg mot Korpo när den av okänd anledning tappade styrförmågan och drev iland på Korposidan.

Det är frågan om hybridfärjan L-317 togs i bruk i februari och kör med en virtuell vajer. Det är den digitala vajern som styr föraren.

Inga passagerare eller bilar befann sig på färjan när besättningen tappade kontroll över styrningen, endast två från besättningen var ombord.

Enligt Finnferries var det inte frågan om en blackout, som sjöbevakningen tidigare uppgett.

Färjan står stilla och istället sköts trafiken av Prostvik 1.

Färjan krockade också i en brygga som tillhör företaget Korpo Marine Service som ligger bredvid färjefästet.

Krossade brygga vid båtserviceföretag

Yle Turku har talat med med företaget Korpo Marin Service verkställande direktör, Karri Knaapinen, som berättar att ändan på företagets betongbrygga krossades av färjan. Färjans sida träffade bryggan.

Knaapinen råkade själv vänta i färjekön i Pärnäs, då han märkte att färjan rörde sig konstigt och förstod att något var fel.

– Jag kollade företagets strandkamera och följde direkt med situationen via övervakningskameran, säger han.

Färjan körde över fyra bojar, och krockade sedan i betongbryggan. Det ledde till att en av de stödande bryggpålarna böjde sig och en del av betongbryggan gick av.

En betongbrygga som gått sönder.
Bildtext På bilden syns hur bryggändan brutits av. Också betongpålarna gick sönder.
Bild: Karri Knaapinen

Kostnaderna för skadorna uppgår till några tiotusen euro. Det största problemet för företaget är ändå att cirka hälften av de båtar som ska sjösättas inte kan förtöjas i företagets egen brygga.

– Det påverkar oss väldigt mycket och vi har bett om extra hjälp. De båtar som inte kan förtöjas måste köras till olika hamnar i skärgården för att överlämnas till kunderna. Kunderna måste också vägledas rätt.

Just nu jobbar företaget med att informera sina kunder.

– Vi hoppas att Finferries reparerar bryggan i snabb takt.

Finnferries har redan varit i kontakt med företaget. Knaapinen tillägger att han förstår att misstag och olyckor händer.

Finferries: Vi utreder det som skett grundligt

Finferries vice vd Håkan Fagerström säger att bolaget som bäst utreder vad som orsakade felet i hybridfärjan. Fagerström understryker att fartyget inte fick en blackout.

– Blackout innebär att fartyget blir helt svart och driver vind för våg. Det har inte hänt, utan vi miste tillfälligt styrförmågan men fartyget hade strömtillförsel och navigationen och alla övriga instrument fungerade som de skulle, säger Fagerström.

Reservfärjan Prostvik 1 kör enligt tidtabellen ända tills ärendet och händelseförloppet är utrett. Finferries kan i nuläget inte säga när hybridfärjan L-317 tas i bruk igen.

– Undersökningarna är på gång och vi återkommer när vi vet mer, säger Fagerström.

Enligt Fagerström fick hybridfärjan smärre kosmetiska skador i kollisionen med bryggan.

– Färjan fick inte skador i sådan omfattning som skulle göra det omöjligt att köra med färjan, utan det var främst kosmetiska skador på färjefältet och på själva färjan.

Kompetenskraven för färjförare på den nya hybridfärjan har väckt kritik och oro hos skärgårdsbor gällande säkerheten. Hur svarar Finferries på det här nu, efter torsdagens händelser?

– Om det uppstår ett tekniskt fel som det gjorde i den här situationen vill jag påstå att det inte har någon betydelse vilket slags färja det är frågan om, säger Fagerström.

Finns det skäl för oro i det här skedet, med tanke på det som hänt?

– Absolut inte. Den tekniska delen utreds grundligt och vi tar de åtgärder som behövs för att återställa färjan i det skick att vi kan trafikera rutten säkert också i framtiden, säger Fagerström.

Diskussion om artikeln