Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mellanchef vid Esbo stad körde nästan på en nioåring på ett övergångsställe med stadens bil – dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Uppdaterad 14.04.2023 13:22.
En person står invid en röd bil, med Esbos logotyp.
Bildtext Den dömda rörde sig med Esbo stads bil. Arkivbild, personen på bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

En mellanchef vid Esbo stadsteknikcentral körde närmare 70 km/h, trots att begränsningen på området var 30 km/h, och körde nästan på en nioåring på ett övergångsställe. Mannen dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten i Västra Nylands tingsrätt.

Den dömda, som jobbar som chef vid Esbo stadsteknikcentral, hade sett över ett byggarbete kring lunchtid dagen då brottet skedde, den 19 augusti 2021. Han hade avlägsnat sig från platsen med stadens Skoda Yeti-bil.

Samtidigt rörde sig en man med familj med bil på Dalsviksvägen.

Familjen fick syn på en bil som körde klart över hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen på det aktuella vägavsnittet. Vittnena uppskattar att bilen rörde sig närmare 70 kilometer i timmen.

Bilen var mörkblå, och vittnena säger att den hade ett kommunvapen av något slag på sidan.

Familjen såg att ett barn höll på att stiga ut på ett övergångsställe ett tiotal meter ifrån dem. De tutade för att varna barnet, som stannade upp innan övergångsstället.

Den mörkblå bilen saktade inte in vid övergångsstället, utan körde vidare. Familjen skrev ned en del av bilens registernummer, och såg att föraren var en äldre man som bar glasögon och hade på sig en gul skyddsväst.

”Kan ha varit någon annan”, säger den dömda

Senare märkte familjen att barnets mor bad om vittnesuppgifter om situationen på sociala medier.

Den dömda mannen berättar själv att han inte kommer ihåg situationen ifråga, och säger att det är möjligt att någon annan körde bilen. Han medger ändå att han hade haft på sig en klargul arbetsjacka.

Tingsrätten konstaterar att den dömda rört sig nära stället vid tidpunkten då incidenten ägde rum. Bilen han rörde sig med stämde överens med vittnenas signalement, och han själv med förarens signalement.

Därmed ser tingsrätten det som osannolikt att det skulle ha varit frågan om en annan bil eller förare.

Tingsrätten skriver att eftersom barnet just höll på att stiga ut på skyddsvägen undveks en allvarlig olycka tack vare vittnenas exemplariska agerande.

Mannen dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten till böter på drygt 2 500 euro.

Diskussion om artikeln