Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skyhöga förväntningar när konstmuseet Chappe öppnar

Konstmuseet Chappe ska fokusera på Östersjöområdet, miljö- och klimatfrågor, arkitektur, design och Albert de la Chapelles egen konstsamling. - Spela upp på Arenan

I snart två år har Ekenäsbor kunnat följa med när konstmuseet Chappe växer fram och efter ett antal förseningar ska det äntligen slå upp sina dörrar.

Konstmuseet Chappe är ett konstverk i sig

11:07

Det nya konstmuseet Chappe är inget anonymt hus i mängden, men det var heller aldrig meningen. Huset är ett ett konstverk i sig, menar museichef Lassi Patokorpi. Det utesluter såklart inte ett konventionellt hus, men fyra väggar, räta vinklar och ett tak är sällan det besökare förväntar sig när de besöker ett konstmuseum.

– När det klarnade att konstmuseet skulle byggas i Ekenäs arrangerades en arkitekttävling och då vann den här byggnaden. Dessutom var det också Albert de la Chapelles favoritbidrag, säger Lassi Patokorpi.

Ekenäs museicentrum EKTA

Ekenäs får nytt konstmuseum med donerade pengar - nu ska en arkitekttävling ordnas

Konststiftelse finansierar, men Raseborgs stad blir ägare.

En gåva till Raseborg

2017 stod det klart att medicinforskaren och konstsamlaren Albert de la Chapelle skulle donera ett konstmuseum till Raseborg och Ekenäs. de la Chapelle växte upp på Lindö gård i Tenala, men flyttade från Västnyland i början på 1940-talet.

Som ett tack för den barndom Tenala och västra Nyland erbjöd honom ville han ge något stort i gengäld. Tillsammans med sin fru Clara de la Chapelle tog Albert initiativet och grundade en stiftelse vars primära uppgift var att bygga ett konstmuseum i Ekenäs, men tyvärr hann både Clara och Albert de la Chapelle dö innan byggandet kom igång.

– Jag är ändå helt övertygad som att Albert skulle vara väldigt nöjd och glad om han var med idag, säger Lassi Patokorpi.

Två personer står bredvid varandra.
Bildtext Museichef Lassi Patokorpi och utställningskurator Pia Hovi ser fram emot att äntligen visa museet till allmänheten.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Skyhöga förväntningar

Innan presenningarna som täckte in konstmuseets fasad hade tagits ner så var hajpen kring Chappe stor. Resemagasinet Mondo utsåg bland annat konstmuseet till årets inhemska resmål.

– Det har inte byggts ett nytt konstmuseum i Finland på många år. Det är också kända arkitekter som ritat huset och dessutom väcker just träarkitektur mycket uppmärksamhet i världen, konstaterar utställningskurator Pia Hovi.

Interiör i konstmuseet Chappe.
Bildtext Museet fokuserar på klimat- och miljöfrågor bland annat genom att ställa ut så kallad klimatkonst.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

De som vill ha en guidad rundtur i museet måste också vänta till juni för i maj är redan alla guidade turer fullbokade. Museichef Lassi Patokorpi tror att det stora intresset beror på att det helt enkelt inte finns konstmuseum i regionen.

– Vi fyller ett vakuum, men vi måste ändå förbli relevanta genom vårt koncept och innehåll, fortsätter han.

Inleder med tre utställningshelheter

Chappe slår upp dörrarna för allmänheten den 16 april och inledningsvis huserar museet tre utställningar. Den första hedrar Albert och Clara de la Chapelle och handlar om deras liv och hus konstmuseet blev till. Den andra utställningen består av konstverk kopplade till klimatet och den tredje utställningen är en helhet där fyra lokala konstnärer fått utgå från Hjalmar Munsterhjelms målning “Afton i Barösund” från 1870-talet.

– Till en början kommer vi att byta ut alla museets utställningar, men vi håller oss naturligtvis till museets program och fokuserar på Östersjöområdet, hållbarhet, miljöfrågor och Alberts egen konstsamling. Det är en levande planering, säger Pia Hovi.