Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Ge oss ståbord och fler pauser under lektionen" – studerande efterlyser knep för att sitta mindre

Uppdaterad 17.04.2023 09:37.
Fyra unga killar kring ett bord.
Bildtext Niklas Nordström, Alex Jansson, Robin Forsman och Leevi Vellamo medger att det blir mycket sittande både i skolan och hemma, samtidigt försöker de sporta eller röra på sig så ofta de kan.
Bild: Marie Söderman / Yle

Högskolestuderande sitter oroväckande mycket och det påverkar hälsan negativt. Att sitta för mycket ökar bland annat risken för sömnsvårigheter, psykiska störningar och övervikt.

En färsk undersökning från Institutet från hälsa och välfärd (THL) visar att 41 procent av högskolestuderande sitter 12 timmar eller mer på vardagar.

Bland manliga yrkeshögskolestuderande är siffran ännu högre: 52 procent sitter 12 timmar eller mer under en dag.

Vid yrkeshögskolan Novia i Åbo hajar flera till när de hör siffrorna, men de inser fort att undersökningen beskriver verkligheten.

– Visst kan man relatera till det där även om jag är en ganska aktiv person. Det blir för mycket sittande helt enkelt, säger Leevi Vellamo som studerar till tradenom.

Hans studiekompis Robin Forsman höjer på ögonbrynen när han hör vad statistiken visar.

– Jag har inte funderat på det förr, men jag sitter ju faktiskt ganska mycket under en dag, säger Forsman.

Fyra unga killar runt ett bord.
Bildtext Niklas Nordström, Alex Jansson, Robin Forsman och Leevi Vellamo sitter framför datorn och fixar på webbsidorna för sitt företag Unishop. Att jobba med ett företag är en del av studierna.
Bild: Marie Söderman / Yle

Niklas Nordström undrar hur mycket man kan skylla sittandet på diverse skärmar.

– Man är ju nästan beroende av telefonen och sitter många timmar och kollar på dator och telefon, säger Nordström.

Problemet har funnits länge

Siffrorna i THL:s undersökning samlades in vårvintern 2021, under den tredje vågen av coronaepidemin. I undersökningen deltog drygt 6 500 högskolestuderande.

THL konstaterar att vardagslivet visserligen då avvek från det normala, men uppger att situationen har varit dålig en längre tid.

– En bra sak med coronapandemin var att många nu kan jobba på distans. Men då man jobbar hemma rör man på sig ännu mindre. Själv försöker jag röra på mig varje dag, gå på gym eller springa, säger Alex Jansson.

Närbild på kvinna.
Bildtext Lina Olenius studerar till socionom vid Novia.
Bild: Marie Söderman / Yle

Lina Olenius som studerar till socionom håller med Jansson.

– Speciellt de dagar då man studerar hemma blir det mycket sittande. Då brukar jag tänka att jag måste ta en promenad eller städa lite för att komma ut eller för att få igång kroppen, säger Olenius.

Studerande vill också stå

Med ganska små medel kunde man ändå minska på sittandet, åtminstone dagtid, menar Robin Forsman.

– I gymnasiet i Kyrkslätt hade vi ståbord i klassrummet och de var populära. Om vi hade ståbord på Novia skulle jag definitivt stå vid dem under föreläsningarna, säger Forsman.

Leevi Vellamo håller med.

– Vi hade också ståbord i gymnasiet i Pargas och vissa stod där. Dessutom skulle man kunna ha gymnastikpauser under lektionen, det skulle hjälpa koncentrationen, säger Vellamo.

Lärarna planerar in pauser

Siffrorna i THL:s undersökning oroar också Novialärarna Lena Storbacka-Järvinen och Pia Höglund-Ingo.

– Men i och för sig är de inte förvånande, för visst handlar det mycket om att sitta och lyssna då man studerar, säger Höglund-Ingo.

Två kvinnor tittar på ett höj- och sänkbart skrivbord.
Bildtext Novialärarna Lena Storbacka-Järvinen och Pia Höglund-Ingo kollar in ett höj- och sänkbart skrivbord som står i en av Novias korridorer i Åbo.
Bild: Marie Söderman / Yle

Både Höglund-Ingo och kollegan Lena Storbacka-Järvinen försöker hålla i minnet att alla behöver minska på sittandet och de brukar ta in olika aktiviteter på lektionerna.

– Jag brukar faktiskt planera in stunder då undervisningen ska ta paus och de studerande får stiga upp och röra på sig, säger Storbacka-Järvinen.

Två kvinnor tittar in i kameran.
Bildtext Lena Storbacka-Järvinen är lärare inom socionomutbildningen vid Novia och Pia Höglund-Ingo är lektor i sociala yrkesämnen.
Bild: Marie Söderman / Yle

– Om man själv förhåller sig naturligt till att man ska stiga upp och röra på sig under lektionen, brukar de studerande också köpa det, säger Höglund-Ingo.

Diskussion om artikeln