Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vem var Volmar – gymnasiestuderande i Karis har forskat i gatunamn uppkallade efter kända personer

En lyktstolpe med flera skyltar, Volmarsvägen, tillåtet att köra till tomten och gång- och cykelväg. Karis.
Bildtext Volmarsvägen börjar vid Pumpviken och här får bilar och andra motorfordon köra endast om de ska till något av husen längs den korta gatstumpen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Arkitekten Hilding Ekelund hör nu till skaran prominenta män som fått en gata i Karis uppkallad efter sig, men det finns flera historiskt betydelsefulla personer med gatu- eller vägnamn i Västnyland.

Studerande vid Karis-Billnäs gymnasium har redan länge kunnat forska i lokalhistoria, mycket tack vare skolans lärare i historia och samhällslära, Jan-Erik Till. Nu har några gymnasister grävt i arkiven för att luska fram vilka personer som fått gatunamn uppkallade efter sig.

Alma Björklund som studerar andra året vid KBG, alltså gymnasiet i Karis, har bland annat forskat i Volmarsvägen och Erik Stålarms väg i Karis samt Arvid Stålarms väg (Stålarmsvägen) i Tenala.

En ung kvinna, Alma Björklund, vid en gatuskylt i Karis, John Gardbergs gata. En skola, Katarinaskolan, i bakgrunden.
Bildtext Alma Björklund vid John Gardbergs gata i Karis. John Gardberg brann för hembygdsforskning och eftersom han också var lärare i historia och rektor för Karis-Billnäs samskola passar det bra att hans gata finns vid det nuvarande svenska skolcentret i Karis.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Volmar Svaetichin var med om att planera det Karis centrum vi har i dag, det vill säga han började planera stationssamhället, berättar Alma Björklund.

Volmar Svaetichin (1875-1930) har alltså lagt grunden till dagens Karis.

– Han var också väldigt aktiv i alla kommunala arbeten i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, säger Alma Björklund.

En lyktstolpe med gatuskylt, Volmarsvägen och ett trafimärke som berättar att det är en gång- och cykelväg. Ytterligare en liten skyld som berättar att det är tillåtet att köra till tomterna (husen lägs vägen).
Bildtext Från Pumpviken kan man gå eller cykla längs Volmarsvägen ända fram till Centralgatan.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Volmarsvägen i Karis, fotad från Pumpviken mot Centralgatan.
Bildtext Hej Karisbor, hur många gånger har ni inte gått upp och ner längs den här delen av Volmarsvägen och kanske funderat på varför gatan heter så?
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Volmarsgatan i Karis, fotad från Pumpviken. Gatan som går horisontellt med Volmarsvägen är Centralgatan.
Bildtext Efter att ha korsat Centralgatan får man ta bilen eller andra motordrivna fordon längs den korta bit som finns kvar av Volmarsvägen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
Volmarsvägen i Karis, en kort gata i centrum.
Bildtext Så här fortsätter Volmarsvägen, men strax före Bangatan är det stopp igen att ta sig fram med bil. Och snipp snapp snut, så är Volmarsvägen slut.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Volmar Svaetichin är alltså mannen bakom Volmarsvägen i Karis centrum, en bit från järnvägsstationen och absoluta centrum mot Landsbro.

Far och son Stålarm hittas på skyltar i Karis och Tenala

Alma Björklunds artikel om Volmar Svaetichin går bland annat att läsa i gymnasiets tidning Snilleblixten, som man kan läsa digitalt. Där kan man också läsa om Erik och Arvid Stålarm, två betydelsefulla män som fått två rätt korta och ganska anspråkslösa vägar.

– Erik Stålarm levde på 1500-talet och var på sin tid en jätteviktig person inom adeln. Han var godsherre på olika torp i bland annat Pojo och senare blev han också häradshövding, berättar Alma Björklund.

En gatuskylt, Erik Stålarms väg. Bakom en stor gran
Bildtext Det tog en stund att hitta Erik Stålarms väg i Karis eftersom bilens gps inte var överens med reporterns minne. Gatan finns i Kroggård, på gränsen till Malmkulla.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En liten gata, Erik Stålarms väg i Karis.
Bildtext Erik Stålarms väg är inte lika pampig och mäktig som den forne häradshövdingen för Raseborgs län.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En sandig återvändsgrän, Erik Stålarms väg. Ser mera  ut som sandplan.
Bildtext Erik Stålarms väg börjar som asfaltgata och slutar som sandväg med en vändplats. Man kan fortsätta till fots längs en stig och längre fram kan man skönja lite av riksväg 25.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Erik Stålarm var alltså en av de viktigaste männen inom adeln och hela det svenska riket. Han var gift med Beata Grabbe, den berömda Nils Grabbes yngsta dotter.

Nils Grabbe har också en gata i Karis uppkallad efter sig. Den gatan finns i absoluta centrum.

Arvid Stålarm, som har en egen väg i Tenala, var son till Erik Stålarm och Beata Grabbe. Han levde mellan åren 1549 och 1620 och var liksom sin far häradshövding, men också ståthållare i Finland.

Arvid Stålarm var också militär.

– Han var också väldigt framstående. I Tenala kyrka finns en minnestavla över honom, säger Alma Björklund.

Det har varit en hel del grävande för att få fram information om de här personerna bakom gatunamnen i Karis och vägnamnet i Tenala, men Alma Björklund säger att det har varit intressant.

– När man vet mera så vill man gärna forska mera och förstå mera om sin egen stad. Tidigare har man inte lagt märke till gatunamnen, men nu blir man hela tiden mera intresserad, säger Alma Björklund vid Karis-Billnäs gymnasium.

Kända personer med egna gator – Volmar lade grunden till dagens Karis

6:49

Förutom i Snilleblixten kommer nästa nummer av den västnyländska och lokalhistoriska tidskriften Ta plats att innehålla Alma Björklunds artiklar.

Där kan man bland annat också läsa om Fanny Sundström, som grundade Högvalla hushålls- och trädgårdsskola i Karis år 1908. I Kila i Karis finns därför Fannysgränd som är uppkallad efter Fanny Sundström.

Husmodersskolan flyttade senare till Hindhår i Borgå, eftersom huset i Karis brann ner.

Artikeln om Fanny Sundström är skriven av gymnasiestuderandena Marie Roos och Nanna Wikström.

Diskussion om artikeln