Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nikolaj Patrusjev: Höken i Kreml som planerar störta Putin?

Det ryska säkerhetsrådets sekreterare Nikoalj Patrusjev och president Vladimir Putin.
Bildtext Nikolaj Patrusjev och Vladimir Putin har följts åt de senaste femtio åren. Patrusjev är sekreterare i Rysslands säkerhetsråd.
Bild: EPA/SERGEI KARPUKHIN

De nyligen läckta dokumenten från USA pekar ut 71-årige armégeneralen Nikolaj Patrusjev som hjärnan bakom en konspiration att störta president Vladimir Putin.

Han har kallats för ”Rysslands farligaste man”. Andra föredrar att tala om honom som ”mannen som droppar gift i Putins öron”.

De mest kritiska jämför honom med den onde trollkarlen Saruman i Sagan om ringen.

Vi talar om den ryska säkerhetstjänstens 71-årige armégeneral Nikolaj Patrusjev.

I torsdags pekades Patrusjev ut som mannen som planerar störta den ryska presidenten. De uppgifterna baserar sig på de läckta dokumenten från Pentagon.

Betydligt fler pekar ändå ut honom som Putins efterträdare.

Ett är åtminstone säkert – Patrusjev är en av de mäktigaste männen i dagens Ryssland.

Och hans makt blir bara större.

Djävulen på axeln

– Om jag måste välja den figur i Putins inre krets som skrämmer mig mest är det nog Patrusjev, skriver forskaren Mark Galeotti som länge studerat den ryska makteliten.

– Patrusjevs maktbas har vuxit stadigt, i takt med regimens drift mot en nationalistisk imperialism, fortsätter han.

Formellt har Patrusjev ingen politisk makt utan är sekreterare i Rysslands säkerhetsråd. Den posten har han innehaft sedan 2008.

Säkerhetsrådet fattar inga beslut, utan här samlas landets högsta politiker för att tillsammans med presidenten diskutera landets säkerhet.

Men Patrusjev innehar en unik position för att påverka Putin.

Patrusjev har nämligen lyckats förvandla sitt kansli till en av landets mäktigaste institutioner.

Många instanser briefar presidenten. Men bara Patrusjevs samlar ihop information från landets alla instanser – och presenterar slutsatserna för presidenten.

På så vis kontrollerar Patrusjev den information som landar på presidentens bord.

Putins förtrogna i 50 år

Patrusjev och Putin har mycket gemensamt. Båda är födda i Leningrad, de är nästan jämngamla och båda började tidigt arbeta för den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.

När Putin handplockades till Kreml för att efterträda president Boris Jeltsin år 1999, var det Patrusjev som fick Putins gamla jobb som chef för säkerhetstjänsten FSB.

– Putin har stort förtroende för Patrusjev, men de är inga kompisar, menar Galeotti.

Det finns heller inte några bilder där de båda till exempel skulle semestra tillsammans. Istället är det enbart arbetet som förenar dem.

Patrusjev var en stark förespråkare bakom annekteringen av Krim. Senast år 2014 blev också Patrusjev presidentens viktigaste rådgivare i internationella frågor.

Fienden finns i väst

Patrusjev har aldrig gjort rubriker på grund av korruption. Och det är inte pengar som är hans drivkraft, utan hans förvridna världsåskådning – som Putin delar.

Patrusjev ger sällan intervjuer. Men när han uttalar sig offentligt lyssnar alla noggrant eftersom intervjuerna är förebud om vad som komma ska.

Dessutom har hans aggressiva retorik blivit en ledstjärna för andra i makteliten.

I fokus för Patrusjevs världsbild står USA, eller ”den främsta motståndaren”. Han har länge varit övertygad om att USA och det ”kollektiva väst” vill bryta upp Ryssland i mindre delar och plundra landet på dess naturtillgångar.

Det är en uppfattning som underbygger hans imperialistiska inställning till Ukraina.

I hans senaste intervju i tidningen Rossijskaja Gazeta betonade Patrusjev att Ryssland inte för krig mot Ukraina, utan mot Nato.

– Att det kollektiva väst förser Ukraina med vapen bevisar bara deras elaka uppsåt gentemot Ryssland, påstod han.

Vladimir Putin istuu Kremlissä ison pyöreän pöydän takana.
Bildtext Allt färre har tillgång till presidenten i dagens Ryssland. Patrusjev hör till undantagen.
Bild: Konstantin Zavrazhin / Sputnik / Kremlin pool / EPA

Allt är krig

Patrusjev är en hänsynslös förespråkare för anfallskriget i Ukraina. Kriget har cementerat hans inflytande över Putin.

Samtidigt stärker också den tilltagande konflikten med USA hans personliga maktbas.

Patrusjev driver nu på en militarisering av Rysslands ekonomi. Samtidigt vill han på hemmaplan öka repressionen mot minsta lilla opposition.

Numera har han även åsikter om skolan.

– Utbildningen borde handla om att försvara våra nationella intressen, sa han nyligen till tidningen Argumentij i fakty. Det pågår ett hybridkrig mot oss där lärarna strider i främsta linjen.

Patrusjev har också tagit på sig en större utrikespolitisk roll. I höstas reste han till Kina för förhandlingar, och nu senast till Venezuela och Kuba.

Spekulationer om en kupp mot Putin har lyst med sin frånvaro. Istället pekar en del analytiker ut Patrusjev som en möjlig efterträdare till Putin.

– Utsikten att Patrusjev ska efterträda Putin är mycket verklig, menar den undersökande journalisten Mark Wollingsworth.

– Patrusjev är främst en administratör, inte en politiker, anser dock Mark Galeotti.