Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den 21-åring som misstänks för Pentagonläckan har åtalats i domstol

Domstolsbyggnaden  John Joseph Moakley United States Courthouse i Boston.
Bildtext Domstolsbyggnaden John Joseph Moakley United States Courthouse i Boston, Massachusetts.
Bild: Lehtikuva

Den 21-årige Jack Teixeira, som greps på torsdagen misstänkt för att ligga bakom den omfattade läckan av hemlighetsstämplade amerikanska försvarsdokument, har framträtt inför en federal domstol i Boston.

Teixeira var klädd i beige fängelseoverall och var handfängslad. Han satt bredvid sin försvarsadvokat och hälsade på sin familj som var bänkade på första raden, rapporterar Washington Post.

Teixeira greps på torsdagen av tungt beväpnade FBI-agenter utanför sin familjs bostadshus i den lilla orten North Dighton, Massachusetts.

Enligt USA:s justitieminister Merrick Garland misstänks Teixeira för otillåtet bortförande, lagring och överföring av sekretessbelagd nationell försvarsinformation. Om 21-åringen döms kan han få ett långt fängelsestraff.

Jack Teixeira kommer från en patriotisk familj där många tjänstgjort inom militären. Han uppges vara vapenintresserad och djupt troende. Han arbetade vid en underrättelseenhet vid nationalgardesdelen av USA:s flygvapen. Han var stationerad vid Otis Air National Guard Base i Cape Cod i Massachusetts.

”Verkar ha velat imponera på sina kompisar”

Teixeira verkar inte ha haft några ideologiska motiv, utan det verkar som att han läckte dokumenten för att imponera på sina kompisar i en stängd chattgrupp på nätet.

En av medlemmarna i den gruppen säger till Washington Post att Teixeira nog visste vad han gjorde när han laddade upp dokumenten som bland annat rör kriget i Ukraina, men även innehåller uppgifter om hur USA spionerat på sina allierade.

Dokumenten laddades upp i den stängda gruppen i slutet av förra året och började spridas på nätforumet Discord i mars, men uppdagades först när New York Times rapporterade om den påstådda läckan i april.

I den stängda gruppen med ett 20-tal medlemmar fanns även personer som inte är amerikanska medborgare. Det är oklart vem som sedan spred dessa dokument vidare till andra sociala medier.

Hur fick han tillgång till dokumenten?

Många har frågat sig hur en nyanställd med låg rang i den amerikanska militären överhuvudtaget kan ha tillgång till topphemliga uppgifter.

Flera militära experter säger till amerikanska medier att det ändå inte är så överraskande.

Jack Teixeira jobbade som IT-expert inom en underrättelseenhet vars uppgift är att förse högt uppsatta militärer med topphemlig information. Han uppges ha omfattande säkerhetsprivilegier.

Däremot är det oklart hur han lyckades ta med sig kopior av dokumenten från underrättelseenheten på flygbasen i Massachusetts.