Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Japanskt bolag på väg att köpa upp finska speljätten Rovio

Uppdaterad 15.04.2023 16:48.
Bild på Angry Birds-mobilspelet.
Bildtext Finska spelföretaget Rovio kan vara på väg att få en ny ägare i japanska Sega Sammy Holdings. Rovio är känt för spelet Angry Birds.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

Det japanska bolaget Sega Sammy Holdings närmar sig spelföretaget Rovio Entertainment. Enligt Rovio pågår samtal med tv-spelsjätten Sega om ett eventuellt köperbjudande. Rovio är känt för att ha utvecklat mobilspelsuccén Angry Birds.

Spelföretaget Rovio bekräftar i ett pressmeddelande att man för samtal med Sega om ett köperbjudande men att inga tidtabeller är fastslagna och att mycket är öppet.

Den amerikanska tidningen Wall Street Journal rapporterade tidigare att Sega Sammy Holdings, moderbolag till spelutvecklaren Sega, är nära att underteckna ett avtal om att köpa Rovio för närmare 1 miljard dollar (drygt 900 miljoner euro).

Enligt källor som WSJ talat med kan det japanska holdingbolaget säkra affären tidigt nästa vecka, om inte samtalen mellan bolagen går i stöpet eller drar ut på tiden.

Rovio slog igenom ordentligt med det banbrytande spelet Angry Birds som släpptes år 2009. Spelet har gett upphov till uppföljare och bland annat två filmer och flera nöjesparker.

Tidigare misslyckade uppköp

Angry Birds är det första mobilspelet som laddats ner mer än en miljard gånger, ett rekord som hittas i Guinness rekordbok.

Totalt sett har Rovios spel laddats ner mer än fem miljarder gånger, enligt statistik från företagets hemsida.

Rovio har däremot inte lyckats återskapa samma succésaga för andra spel än Angry Birds. Inga andra av Rovios spel har nått samma popularitet som Angry Birds och Rovio har haft svårt att hänga med sina konkurrenter.

Till andra spel som utvecklats av Rovio hör Darkfire Heroes, Small Town Murderers och Sugar Blast.

Peter Vesterbacka
Bildtext Peter Vesterbacka är en av dem som varit med och designat succéspelet Angry Birds.
Bild: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Enligt experter är summan som Sega Sammy Holdings uppges erbjuda en mycket stor summa med tanke på att Angry Birds minskat i popularitet.

Israeliska Playtika lade i januari fram ett preliminärt anbud om att köpa Rovio för 9,05 euro per aktie: Totalt 683 miljoner euro, eller 750,96 miljoner dollar.

Rovio bekräftade för en månad sedan att man avslutat samtalen med Playtika och att det inte blir någon affär.

Flera spelutvecklare har under de senaste åren köpt upp flera kända spelbolag. År 2021 köpte bland annat Electronic Arts upp Glu Mobile för 2,1 miljarder dollar och Playdemic för 1,4 miljarder.

Microsoft hoppas ro i land köpet av Candy Crush-tillverkaren King i år i samband med ett uppköp av Activision Blizzard för 68,7 miljarder dollar.

Källor: WSJ, Reuters, STT

(Artikeln uppdaterades klockan 16.45 med att Rovio bekräftat att förhandlingar pågår)