Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandra Bergqvist har blivit kontaktad av flera skärgårdsbor angående Nagu-Korpofärjan: ”Folk känner en stor otrygghet”

Färja, Finferries
Bildtext Arkivbild. Färjan L-317 som trafikerar rutten mellan Nagu och Korpo har drabbats av en del problem sedan den togs i bruk.
Bild: Arash Matin / Yle

På torsdag kväll tappade färjan mellan Nagu och Korpo styrförmågan och drev i land. Sandra Bergqvist, riksdagsledamot för SFP och bosatt i Nagu, säger att olyckan bekräftar de farhågor som har funnits kring färjan.

Den nya färjan som trafikerar rutten mellan Nagu och Korpo togs i bruk i slutet av februari, och har redan drabbats av tekniska problem. På torsdagskvällen förlorade besättningen styrförmågan över fartyget, och färjan drev i land på Korposidan och förstörde en privat brygga.

Redan innan den nya färjan L-317 togs i bruk var det många som uttryckte oro över att färjan styrs med en digital vajer. Eftersom färjan har en vajer ställs det inte lika höga kompetenskrav på besättningen. Det här har många ifrågasatt, och SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist lämnade in ett skriftligt spörsmål om saken till riksdagen i december. Enligt Traficom är det fortfarande för tidigt att säga om det är den digitala vajern som är orsaken till att man tappade styrförmågan på torsdagen.

Bergqvist berättar nu för Yle Åboland att hon har blivit kontaktad av flera olika skärgårdsbor, som anser att färjan inte känns säker att åka med. Det har bland annat kommit in vittnesmål om att överkörningen har känts väldigt vinglig och att landtagningen har varit hård. Bergqvist har också själv upplevt liknande situationer när hon åkt över med L-317, och håller med om kritiken.

– Folk känner en väldigt stor otrygghet, och det är någonting som jag inte har upplevt tidigare när det gäller färjorna. Det här bekräftar farhågorna man hade om det nya systemet med en digital vajer, och det är viktigt att det här utreds så att det inte händer igen. Det här måste vi ta på allra största allvar.

En ljushårig kvinna med svart kavaj.
Bildtext Arkivbild. Sandra Berqvist säger att man måste ta invånarnas oro kring färjan på allvar.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Bergqvist betonar att det som krävs för en trygg färjetrafik är utbildad och kunnig personal. Hon säger att även om hon förstår att det kan ta ett tag att lära sig hur man kör ett nytt fartyg, så måste det finnas högre utbildningskrav för dem som kör färjan.

– Jag har från första början ansett att det borde finnas kompetenskrav på det här färjpasset. Det är ett svårmanövrerat pass, det är väldigt djupt och smalt område där man kör. Därför är det ofta ganska kraftiga vindar och starka strömmar. Sommartid är där dessutom väldigt livlig trafik i farleden.

Det känns väldigt konstigt att man kan framföra ett så här stort fartyg utan någon formell kompetens.

Sandra Bergqvist, SFP

Bergqvist anser att det inte går i linje med de säkerhetskrav som ställs inom andra områden i samhället att det inte behövs mer utbildning för att köra färjan.

– Med kunnig och utbildad personal är man kanske mer rustad att kunna hantera den typen av situationer som uppstod på torsdagskvällen. Det känns väldigt konstigt att man kan framföra ett så här stort fartyg utan någon formell kompetens. Vi får ju vara glada över att det inte hände någonting värre den här gången, säger Bergqvist.

Färja, Finferries
Bildtext Arkivbild. Så här såg L-317 ut då färjan anlände till regionen i januari 2023.
Bild: Arash Matin / Yle

Politikerna i Pargas ska diskutera färjan

Sandra Bergqvist berättar att det första hon gjorde när hon läste om att L-317 hade fått tekniska problem igen, var att hon ringde Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén och stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg för att diskutera saken. Nu måste man diskutera säkerheten och den stora oro som finns kring färjan, säger Bergqvist.

– Så här får det helt enkelt inte vara. Man måste kunna känna sig trygg och säker när man åker färja. Vi från stadens sida måste ta itu med saken och diskutera med NTM-centralen och Trafikledsverket som har som uppgift att övervaka det här.

Pargas stadsstyrelse ska diskutera färjan på sitt möte på måndag. Under mötet ska man bland annat fundera på om man ska skicka in en skrivelse till NTM-centralen eller Trafikledsverket.

Den gula landsvägsfärjan mellan Korpo och Nagu kämpar sig fram genom vågorna under en höststorm.
Bildtext Arkivbild. Efter torsdagens olycka har L-317 tillfälligt tagits ur bruk, och nu är det Prostvik 1 som sköter trafiken mellan Nagu och Korpo. Färjan på bilden är Prostvik 1.
Bild: Arash Matin / Yle

Svårt att transportera brännbara ämnen på färjan

Sandra Bergqvist berättar att det finns ytterligare ett orosmoment när det gäller Nagu-Korpofärjan inför sommarsäsongen. Hon berättar att eftersom kompetenskraven på besättningen har sänkts, så påverkar det här hur vissa typer av ämnen får transporteras på färjan.

– Det har visat sig att då man kör över brännbara och explosiva ämnen så får man inte ta ombord några andra fordon alls. Det här gäller till exempel bränslebilar. Det här blir ett stort problem, eftersom många missar färjturen.

Bergqvist berättar att hon har blivit kontaktad av flera företagare som har stött på problem på grund av det här.

– Nu är sommaren snart här, och det ska köras ut ganska mycket bränsle i skärgården, så nu har vi nog ett potentiellt problem. Det här kom som en kalldusch, för det är inte någonting man har beaktat.

Diskussion om artikeln