Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro för ett nytt inbördeskrig i Sudan då rivaliserande militära styrkor drabbar samman

Uppdaterad 15.04.2023 16:07.
Paramilitära RSF och armén drabbar samman i Sudan - RSF säger att de har tagit kontroll över presidentpalatset och över flygplatserna i Khartum - Spela upp på Arenan

På lördag förmiddag bröt hårda strider ut mellan den sudanesiska armén och paramilitära RSF i huvudstaden Khartum och på andra håll i Sudan. Omvärlden uttrycker oro över situationen.

På förmiddagen började det plötsligt rapporteras om explosioner och skottlossning på olika håll i Sudans huvudstad Khartum, i Omdurman på andra sidan om Nilen, men också en del andra orter som Merowe drygt 300 kilometer norr om Khartum.

Paramilitära RSF (Rapid Support Forces) anklagade armén för att ha gått i attack mot RSF:s baser. En stund senare beskyllde den sudanesiska armén RSF för för att ha angripit armébaser i Khartum och på flera andra håll.

Vid lunchtid uppgav RSF att dess styrkor hade tagit kontroll över exempelvis presidentpalatset och över flygplatserna i Khartum, Merowe och El-Obeid. Flygdata visade att flygplan vänt om när de närmat sig den internationella flygplatsen i Khartum.

Ungefär vid samma tid rapporterades om strider mellan armén och RSF också exempelvis i Darfur-provinsen i västra Sudan.

Armén hävdade att man fortfarande kontrollerade alla flygplatser i landet och att också flygvapnet deltog i att bekämpa RSF:s försök att ta över ”strategiska platser” i landet.

Samarbetande kuppmakare och gamla rivaler

Invånare i Khartum berättar om skottlossning på flera håll och om lågt flygande stridsflyg. Nyhetsbyrån Reuters journalist har sett många bepansrade fordon på stadens gator och hört tung eldgivning i närheten av både arméns och RSF:s högkvarter.

RSF har sina rötter i Janjawid-milisen som spred skräck i Darfur-provinsen i decennier. Sedan har RSF opererat pararellt med armén och de samarbetade kring den militärkupp som fällde landets auktoritäre ledare Omar al-Bashir 2019, men också i samband med med den följande militärkuppen 2021 där landets demokratiskt valda styre störtades.

RSF leds av Mohamed Hamdan Dagalo (kallas Hemedti), han är också viceledare för det militärråd som styr landet. Rådet, eller juntan, leds av arméchefen Abdel Fattah al-Burhan.

Mohamed Hamdan Dagalo (RSF:s ledare, tredje från vänster) och arméchefen  Abdel Fattah al-Burhan (fjärde från vänster) undertecknade ett ramavtal för övergång till civilt styre i december 2022)
Bildtext Mohamed Hamdan Dagalo (RSF:s ledare, tredje från vänster) och arméchefen Abdel Fattah al-Burhan (fjärde från vänster) undertecknade ett ramavtal för övergång till civilt styre i december 2022)
Bild: EPA-EFE

Spänningarna mellan den sudanesiska armén och RSF har ökat under senare tid. I torsdags anklagade armén RSF för att ha etablerat militär närvaro i Merowe, helt utan att koordinera med armén.

Det pågår en personlig maktkamp mellan Dagalo och al-Burhan och en djup konflikt om hur RSF ska integreras i landets militär.

Både Dagalo och al-Burhan undertecknade i december i fjol ett ramavtal med civila ledare i landet om en ny civil övergångsregering. Men vägen mot ett civilt styre har komplicerats ytterligare av maktkampen mellan armén och RSF.

Stor oro i omvärlden för ett nytt inbördeskrig

Det är många internationella aktörer som har medverkat i processen som man hoppats att ska leda till ett civilt styre i Sudan, ett av de största länderna i Afrika.

Nu är det många som uttrycker oro över situationen i landet o det finns de som varnar för ett nytt inbördeskrig.

Under dagen har FN:s specialsändebud för Sudan, Volker Perthes, fördömt våldsutbrottet i Sudan och uppmanat till lugn. Också exempelvis USA, EU, Ryssland, Saudiarabien och Egypten har uttryckt oro över våldet.

Källor: Reuters, BBC, AP