Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron undertecknade lagförslaget om pensionsreformen – facket planerar nya protester

En ställning med med en brinnande text med siffrorna"64"under en demonstration.
Bildtext En ställning med med en brinnande text med siffrorna"64"under en demonstration efter att Frankrikes konstitutionsråd godkänt en pensionsreform. Le Mans 14.4.2023.
Bild: Lehtikuva

Frankrikes president Emmanuel Macron undertecknade på lördagen det mycket impopulära lagförslaget om pensioner. Macrons underskrift kom strax efter att landets konstitutionsråd på fredagen godkänt det huvudsakliga innehållet i reformen.

Rådet slog fast att reformen inte hade drivits igenom i strid med grundlagen.

Lagtexten publicerades redan tidigt i morse i den officiella tidningen, och lagen börjar gälla från och med den 1 september.

Lagen innefattar bland annat en höjning av den statliga pensionsåldern från 62 till 64 år.

Den allmänna fientligheten mot regeringen har ökat i Frankrike sedan regeringen – som inte har majoritet i parlamentet – drev igenom pensionsreformen i mars utan en slutomröstning i parlamentet.

Motståndet och massprotesterna fortsätter

Fackföreningarna har i flera månader protesterat mot reformen och folket har demonstrerat runt om i landet.

Efter att konstitutionsrådets beslut hade offentliggjorts på fredag kväll, marscherade folkmassor genom Paris och satte eld på papperskorgar. I staden Rennes i nordvästra Frankrike stacks ingången till en polisstation i brand.

Fasaden på en polisstation i brand
Bildtext Fasaden på en polisstation har stuckits i brand under en demonstration efter att Frankrikes konstitutionella råd godkänt den franska presidentens pensionsreform. Rennes i västra Frankrike den 14 april 2023.
Bild: Lehtikuva

Facket har uppmanat arbetare att med kraft gå med i marscher på första maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag

Andra åtgärder kommer att vidtas den 20 och 28 april, medan järnvägsarbetarförbunden planerar att ordna ”en dag av ilska” den 20 april.

Facket har också avvisat president Macrons inbjudan till fackföreningar för ett möte på tisdag. Macron kommer att hålla ett tv-sänt tal på måndag kväll, rapporterar franska medier.

Macron krävde att pensionsreformen skulle drivas igenom eftersom han anser att den behövs för att man ska kunna undvika miljarder av euro i underskott under de kommande åren.

Fackföreningarna kämpar för att bevara den sociala skyddsmodell som utgör en hörnsten i Frankrike, och enligt facket kan man hitta finansiering på annat håll, bland annat genom att beskatta de rika hårdare. Det efterlyses också en folkomröstning om pensionsreformen.

Frankrike mår inte så bra – därför demonstrerar fransmännen allt våldsammare

14:30