Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks klara för final, BK-46 kopplade grepp om den andra semifinalen då GrIFK tappade nyckelspelare: ”Resten måste stiga fram”

Sebastian Säkkinen i farten.
Bildtext Sebastian Säkkinen satte nio bollar mot GrIFK på lördagen.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Cocks får ladda för final igen – BK-46 fixade i sin tur en matchboll på hemmaplan efter en viktig seger över GrIFK på bortaplan.

Handbollssäsongen närmar sig sitt klimax. Nu står det klart att Cocks rätt väntat är ett av finallagen – den andra biljetten spelar BK-46 och GrIFK fortfarande om.

Efter lördagen står det klart att det är fördel Karis i den serien. BK-46 fixade en 32–27-seger borta i Granigrottan efter en oerhört jämn match.

– Vad som avgjorde? Jag vet inte riktigt. Men vi lyckas åtminstone vara mer kliniska än vad vi var senast då vi spelade här i Grankulla, säger Sebastian Säkkinen från BK-46 till Yle Sporten efter slutsignalen.

I Grankullalägret var analysen tydligare. Anthony Hellakoski skadade sig tidigt i matchen och det klarade de gröntröjade inte av att återhämta sig från.

– Vi får in nya killar på positionen som inte riktigt är vana vid det här trycket. Men det är upp till oss som lag att stiga fram och kompensera för det – i dag lyckas vi inte med det, säger målvakten Patrik Roslander.

Grymt tryck i hallen: ”Hörde inget”

Tryck var det minsann i hallen. BK-bortaföljet var manstarkt och högljutt och då det dessutom hettade till på plan så skruvade publiken upp volymen ytterligare.

– Man kan inte ens säga att det blir någon fördel att spela hemma då bortastödet är så här bra också. Speciellt då det ekar så mycket här. Det fanns stunder då jag inte hörde någonting, säger Säkkinen.

Nu väntar en fjärde semifinal i Karis. GrIFK-lotsen Mikael Källman säger i förbundets matchrapport att man inte ännu vet hur allvarlig Hellakoskis skada är, men på basis av Roslanders kommentarer låter det som att han inte kommer att vara i spelskick.

– Vi måste bara vara kyligare än vi var i dag, det är inte något nytt för oss. Alla andra måste stiga fram och minnas att vi har absolut inget att förlora. Vi kommer att ge allt, säger han.

Säkkinen understryker i sin tur vikten av att glömma och gå vidare.

– Oavsett om man vinner eller förlorar så är det här en serie där man måste nollställa snabbt, säger han.

Cocks svepte semifinalserien mot Dicken

I den andra semifinalserien blev det aldrig spännande. Cocks, som fått upp ångan i tid till vårens tunga matcher, vann den tredje semin med klara siffror.

Slutsiffrorna skrevs 38–25 i Riihimäki.

– Vi kommer inte upp till önskad nivå i dag. Men vi håller huvudet högt och går in i bronsmatchen med medalj i siktet, säger Dickentränaren Ken Sirenius i förbundets matchrapport.

I Cockslägret var hälsningen till fansen ännu muntrare:

– Vi ses i finalerna, säger niomålsskytten Teemu Tamminen.

Resultat, FM-ligan i handboll:

GrIFK–BK-46 27–32 (13–14)
GrIFK: Gustav Svanbäck 6, Miro Koljonen 6, Peik Sjöblom 3, Fredrik Forss 3, Fredrik von Troil 2, Patrik Roslander 2, Karim Mbembela 2, Erik Åkermarck 1, Jere Kantee 1, Anthony Hellakoski 1
BK-46: Nico Rönnberg 10, Sebastian Säkkinen 9, Jac Karlsson 5, Robin Sjöman 3, Ihor Skyba 2, Linus Sjöman 2, Miska Henriksson 1

BK-46 leder matchserien med 2–1.

Cocks–Dicken 38–25 (19–12)
Cocks: Teemu Tamminen 9, Piotr Rybski 5, Pavel Duda 4, Teimuraz Orjonikidze 3, Vitalie Nenita 3, Edson Imare 3, Luka Brkljacic 3, Davor Basaric 3, Nuno Martins Afonso Santos 2, Oreste Vescovo 1, Dmitrii Kholmov 1, Nicolas Gauthier 1
Dicken: Roni Syrjälä 6, Benjamin Peitsaro 6, Filip Söderlund 5, Anton Rémy 2, Anton Koskue 2, Timmy Thor 1, Anthon Nyström 1, Carlo Granfors 1, Joacim Broman 1

Cocks avancerar till final med 3–0 i matcher.

Diskussion om artikeln