Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF vann över förhandsfavoriten TPS i fotbollsettan – ”Vi led mera av blåsten”, säger besviken TPS-tränare

En spelare sparkar bollen i mål.
Bildtext EIF:s Salomo Ojala bedsidar enkelt in Första målet i matchen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF öppnade säsongen i herrettan i fotboll med en knapp seger över TPS. Åbolaget som tippats som den klaraste favoriten för seriesegern fick endast stundtals sitt spel att löpa.

Slutsiffrorna på Centrumplan i Ekenäs blev 2-1 (0-0).

Matchhjälte för hemmalaget var målvakten Gerson Lima. Han gjorde några riktigt fina räddningar i andra halvleken då TPS pressade EIF på försvar. Lima lyckades också parera Riku Riskis straffspark på stopptid, dess värre var Åbospelaren snabbast på returen.

Matchinledningen och i praktiken hela första halvleken präglades av försiktigt och söndrigt spel. Båda lagen hade ett par halvlägen men ingetdera laget kunde skapa någonting riktigt farligt.

EIF slog TPS i fotbollsettans premiär – Kasper Hämäläinen och William Lindqvist kommenterar matchen

5:43

Närmast mål kom EIF:s Abdoulaye Kanté med fem minuter kvar av halvleken. Hans skott gick ändå ett par meter förbi TPS-målet.

Med tolv minuter kvar av ordinarie matchtiden byggde EIF upp ett snabbt anfall från vänsterkanten. Simon Lindholm serverade ett perfekt läge för inbytta Salomo Ojala som enkelt bredsidade in EIF:s första mål.

Efimov säker på straffpunkten

EIF:s andra mål kom från straffpunkten i den sista ordinarie matchminuten. Inbytta Tobias Fagerström kom fri och fälldes av TPS-målvakten Jere Koponen. Domaren Joona Kontinen tvekade inte då han dömde straff och varnade Koponen.

Stanislav Efimov sköt straffen säkert i mål.

TPS gav inte upp och pressade EIF på försvar under stopptiden. Gästerna lyckades alltså reducera, men kvitteringen uteblev.

En målvakt stoppar ett skott.
Bildtext EIF:s målvakt Gerson Lima gjorde flera fina räddningar i andra halvleken.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Den kraftiga vinden störde båda lagen som ända alltför ofta slog höjdbollar. De här höga bollarna resulterade aldrig i någonting farligt. I stället var de ganska lätta för båda lagens försvar att rensa bort.

Matchen bjöd inte på några fotbollsfinesser.

– Jag vill inte gömma mig bakom det att den hårda vinden förstörde mycket av matchen, men vi led nog mera av det, sade TPS-tränaren Mika Laurikainen på presskonferensen efter matchen.

Laurikainen påstod också att EIF:s andra mål föranleddes av ett offsideläge. Han är ändå inte benägen att införa VAR-kollar i herrettan.

– Viktigare är kanske ändå att vi får ordning på vårt spel.

EIF förtjänade segern

EIF-kaptenen och mittbacken William Lindqvist anser att hans lag förtjänade att vinna matchen.

– Jag tycker vi var det bättre laget i dag. Det var en lite konstig match. Vinden störde ganska mycket spelet, säger Lindqvist.

TPS:s mittfältsspelare Kasper Hämäläinen konstaterar att säsongspremiären alltid är svår.

– Vårt spel är i en uppbyggnadsfas och det är mycket kvar av säsongen ännu. Vi visste att EIF har ett bra lag. Den här gången förlorade vi, säger Hämäläinen.

I TPS gjorde mittbacken Joonas Sundman en rätt säker match. Han var väldigt bra i höjdduellerna. Linus Rönnberg på vänsterkanten försökte och kämpade bra. Däremot verkade anfallaren Alhaji Gero både klumpig och långsam.

I EIF var överraskningsdraget i målet, Gerson Lima, klar etta. Lima spelade så bra att ligameriterade Ramilson Almeida kan få svårt att ta platsen som förste målvakt. Bra i hemmalaget var också högerbacken Jeannot Esua och mittbacken Tabi Manga. Simon Lindholm var bollsäker matchen igenom. Tobias Fagerström gjorde ett piggt inhopp på vänsterkanten.

Böter på kommande

Joona Kontinen dömde säkert. Han varnade fyra spelare i matchen. Nästan 850 personer såg matchen. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

Rök på fotbollsläktare där TPS-fansen jublar.
Bildtext TPS-anhängarna lyckades smuggla in bengaliska facklor och fyrverkeripjäser till matchen. Det betyder sannolikt att Bollförbundet kommer att straffa EIF med böter.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF har att vänta böter av Bollförbundet. TPS-anhängarna som kommit till matchen sköt nämligen fyrverkerier och tände bengaliska facklor då matchen körde i gång. På matchen fanns omkring hundra TPS-fans. Det är förstås arrangörsföreningen som har ansvar för att sådant inte ska ske. Å andra sidan har väl TPS ett visst ansvar för sina fans också.

EIF spelar sin följande match mot JäPS i Träskända på lördag (22.4). TPS åker samma dag till Karleby för att möta KPV.

Salolaget tillbaka i ettan efter mer än 20 år

Salon Palloilijat spelade sin första match i herrettan på mer än 20 år och firade comebacken med en seger över JäPS från Träskända. Jesse Huhtala gjorde SalPas båda mål i matchen.

I Karleby såg nästan 1400 åskådare KPV spela oavgjort mot JJK från Jyväskylä Matchen slutade 0-0.

Första omgången sjätte och sista match i herrettan spelas i morgon då Serienykomlingen Käpylän Pallo i Helsingfors möter MP från S:t Michel.

Resultat, herrettan

EIF – TPS 2-1 (0-0)

78 min Salomo Ojala 1-0, 90 min Stanislav Efimov (str) 2-0, 90+3 min Riku Riski 2-1.

Publik: 842

KPV – JJK 0-0

Publik: 1322

SalPa – JäPS 2-1 (1-1)

37 min Jesse Huhtala 1-0, 40 min Enoch Banza 1-1, 85 min Huhtala 2-1

Publik: 465

Diskussion om artikeln