Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland vill behålla sitt konsulat på Åland – kommenterade medborgarinitiativet

Ukrainska färger framför ryska konsulatet i Mariehamn.
Bildtext Ukrainska färger framför ryska konsulatet i Mariehamn. Efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina protesterade en del ålänningar mot Rysslands agerande och roll på Åland.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Rysslands utrikesministerium kommenterade på lördagen ett medborgarinitiativ där det krävs att det ryska konsulatet på Åland stängs.

Enligt Ryssland är medborgarinitiativet inte särskilt populärt ens på Åland. Ryska diplomater kommer att följa med läget, säger ministeriet.

Medborgarinitiativet lanserades för en dryg vecka sedan, och har hittills undertecknats av drygt 26 000 personer. Enligt initiativtagarna begränsar och äventyrar det ryska konsulatet Finlands säkerhet.

Konsulatet på Åland inrättades år 1940 efter vinterkriget, enligt Sovjetunionens krav.

Dess syfte är att övervaka Ålands demilitarisering.

Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti citerar en kommentar från det ryska utrikesministeriet där det sägs att man utgår ifrån att Finland avser att fortsätta uppfylla sina folkrättsliga förpliktelser angående Ålands demilitariserade status och det ryska konsulat som är beläget där.

President Niinistö nämnde också Åland nyligen

Frågan om Ålands status som demilitariserat område har blossat upp igen i och med Finlands Natomedlemskap.

President Sauli Niinistö lyfte fram Ålands status som demilitariserat område i sitt tal då riksmötet öppnades i torsdags.

– Ålands ståndpunkt har kommit upp i den inhemska debatten. Jag vill påpeka att läget nu är mer stabilt än kanske någonsin: En fientlig handling mot Åland skulle innebära en krigsförklaring mot Nato. Det är tydligt att i Natos gemensamma försvarsplanering är provinsens situation i ett särskilt fokus, sa Niinistö.