Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De tre sista kärnkraftverken stängs och Tyskland säger adjö till kärnkraften

En dinosaurie symboliserar att kärnkraften i Tyskland försvinner
Bildtext En dinosaurie symboliserar slutet för kärnkraften i Tyskland. Brandenburger Tor i Berlin den 15 april 2023, dagen då de tre sista kvarvarande kärnkraftverken stängdes.
Bild: Lehtikuva

Medan många andra västländer ökar sina investeringar i kärnkraft för att minska sina utsläpp har Tyskland valt en annan väg.

Tyskland stänger av sina tre sista kärnreaktorer på lördag kväll.

Samtidigt måste Tyskland försöka avstå från fossila bränslen och hantera den energikris som kriget i Ukraina har förorsakat.

Europas största ekonomi har strävat efter att lämna kärnkraften bakom sig sedan 2002, och beslutet påskyndades av den förra förbundskanslern Angela Merkel. Merkels regering fattade år 2011 ett beslut om att kärnkraften i Tyskland skulle avvecklas.

Beslutet fick då stöd i Tyskland som hade en stark anti-kärnkraftsrörelse. Det reaktorhaveri som en tsunami orsakade i Fukushima i Japan gjorde också kärnkraften impopulär.

Att man nu stänger ner kärnkraftverken kommer enligt kritikerna att leda till att Tyskland i större utsträckning måste förlita sig på fossila bränslen. Det går i sin tur emot landets löfte om att vara koldioxidneutralt år 2045.

En man fiskar i den konstgjorda sjön vid kärnkraftverket Isar i södra Tyskland. I bakgrunden syns krafverkets kylningssystem.

Slut för kärnkraften i Tyskland – de tre sista återstående reaktorerna körs nu ner

Kärnkraftens förespråkare har ändå inte tappat allt hopp.

Kärnkraftverk i Tyskland.
Bildtext Ett foto taget den 14 april 2023 visar kärnkraftverket Isar i Essenbach nära Landshut i södra Tyskland.
Bild: Lehtikuva

Vid Isar 2-komplexet i Bayern kommer reaktorn successivt att stängas av på lördag kväll och sedan avskiljs den från nätet för gott.

Operatörerna vid de andra två anläggningarna, i norra Emsland och sydvästra Neckarwestheim, tar på motsvarande sätt anläggningarna ur bruk.

De här tre sista anläggningarna stod för bara sex procent av Tysklands energi förra året, jämfört med 30,8 procent från alla kärnkraftverk 1997.

Ekonomiminister Robert Habeck har försäkrat att regeringen har energisituationen under kontroll. Gasförråden fylls och det har byggts ny infrastruktur för import av flytande naturgas som ska ersätta ryska leveranser.

Tyskland strävar efter att producera 80 procent av sin energi från förnybara källor 2030.

Källa: AFP