Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Historisk dag: Nu producerar Olkiluoto 3 regelbundet el – är Europas största kärnreaktor

Uppdaterad 16.04.2023 13:44.
Bild från området av ett kärnkraftverk.
Bildtext Efter 14 års väntan har den regelbundna elproduktionen vid Olkiluoto 3 inletts.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Den regelbundna elproduktionen är i gång vid Olkiluoto 3, en dag i förtid. Elproduktionen vid Olkiluoto 3 ska täcka 14 procent av Finlands elbehov.

Olkiluoto 3 började byggas år 2005 och tanken var att den regelbundna elproduktionen skulle inledas år 2009. Vi fick ändå vänta till i dag på det, söndag 16 april 2023.

”Olkiluoto 3 är nu klar”, skriver Industrins kraft (TVO) i ett pressmeddelande.

Testperioden är slut och vid klockan två på natten till söndag kom den regelbundna elproduktionen i gång, en dag i förtid. Den ursprungliga planen var att det skulle ske på måndag.

”Det här är en historisk dag. De fördelar som vi utlovat med OL3 för det finländska samhället realiseras”, säger produktionschefen Marjo Mustonen.

Olkiluoto 3 har en kapacitet på 1 600 megawatt. Enligt TVO kommer kärnkraftverket producera el i åtminstone 60 år.

”Finlands viktigaste trumfkort”

Enligt TVO kommer Olkiluoto 3 täcka 14 procent av Finlands elbehov. Om man räknar med Olkiluoto 1 och Olkiluoto 2 är samma siffra cirka 30 procent.

I och med det här blir Finland mindre beroende av importerad energi, bland annat från Sverige och Norge.

”Produktionen vid Olkiluoto 3 stabiliserar elpriset och är en viktig del av Finlands gröna omställning. Miljövänlig elproduktion är säkert ett av Finlands viktigaste trumfkort”, säger TVO:s vd Jarmo Tanhua.

En person i skyddskläder tar ett foto inne i Olkiluoto 3.
Bildtext Människor från över 80 länder har jobbat vid Olkiluoto 3, som mest hade man 4 500 anställda.
Bild: Veera Korhonen

Olkiluoto 3 är Europas största kärnreaktor och har uppmärksammats stort också av internationella medier. Kärnkraften fortsätter väcka debatt i Europa, främst på grund av farhågor för säkerheten.

Nyheten om att Olkiluoto 3 nu regelbundet producerar el kommer efter att Tyskland stängt ner sina tre sista kärnreaktorer.

På andra håll i Europa, bland annat i Sverige, Frankrike och Storbritannien, har man planer på att utveckla ny kärnkraft.

Lång process med många farthinder på vägen

TVO uppgav tidigare i veckan att de sista testerna varit lyckade. Redan på lördag producerade Olkiluoto 3 el med full kraft.

Statsrådet beviljade drifttillstånd för Olkiluoto 3 år 2019. Kärnbränsle laddades in i reaktorn våren 2021 och kärnreaktorn startades för första gången i december 2021. Enheten har varit kopplad till stamnätet sedan i fjol våras.

Testkörningen av Olkiluoto 3 inleddes i höstas, men ganska snabbt stötte man på problem och man tvingades avbryta testanvändningen.

TVO har uppskattat att företagets kostnader för Olkiluoto 3, där personer från över 80 länder jobbat, landar på drygt 5,8 miljarder euro. Den totala prislappen för Olkiluoto 3 blev drygt 10 miljarder.

Som mest jobbade 4 500 personer med arbetet vid Olkiluoto 3.