Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polen och Ungern förbjuder import av ukrainskt spannmål – överraskar både Kiev och Bryssel

Uppdaterad 16.04.2023 17:46.
En tredelad kö med traktorer, fotograferad ovanifrån i den polska staden Szczecin
Bildtext Polska lantbrukare har demonstrerat mot vad de kallar en översvämning av billigt ukrainskt spannmål
Bild: EPA-EFE

Polens premiärminister har meddelat att all import av ukrainskt spannmål förbjuds. Kort därefter offentliggjorde Ungern ett likadant beslut. Enligt EU underminerar besluten EU:s mandat.

På lördagen meddelade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att all import av ukrainskt spannmål kommer att förbjudas. Sent i går kväll följde ett pressmeddelande från den ungerska regeringen med samma budskap.

På söndag tillade Polens teknik- och utvecklingsminister Waldemar Buda att förbudet också gäller transport av varor genom Polen. Förbudet i både Ungern och Polen varar till slutet av juni.

Besluten från de ukrainska grannländerna kommer efter att lantbrukare har demonstrerat mot låga priser på deras jordbruksprodukter. På grund av flaskhalsar i exporten från Ukraina har allt mer spannmål blivit kvar i Europa, och orsakat vad lantbrukarna kallar en översvämning av billigt ukrainskt spannmål.

Överutbudet av ukrainskt spannmål, oljefrön, socker och ukrainska fjäderfän och ägg har orsakat sjunkande intäkter för östeuropeiska lantbrukare. Redan i slutet av mars påpekades detta i ett brev från Polens, Ungerns, Slovakiens, Bulgariens och Rumäniens premiärministrar till Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Europeiska kommissionen: Oacceptabelt

Import och export från Europeiska unionen är ett område där den högsta auktoriteten finns i Bryssel. Att Ungern och Polen nu ensidigt fattat beslutet att stoppa import vid sina gränser är inte något som faller i god jord med styret för den inre europeiska marknaden.

”I det här sammanhanget är det viktigt att understryka att EU har exklusiv behörighet vad gäller handelspolitik. Därför är unilaterala åtgärder oacceptabla”, skriver en talesperson för Europeiska kommissionen i ett mejl till Reuters på söndagen.

Samtliga medlemsländer har inte varit överens om att stoppa de förmånliga ukrainska lantbruksprodukternas intåg på den Europeiska marknaden. Utöver ideologiska skäl gynnas också bland annat spanskt och holländskt jordbruk av förmånligt ukrainskt spannmål för sin boskapsindustri.

Polens och Ungerns ensidiga beslut har också fått Kiev att höja på ögonbrynen.

”Vi förstår att polska lantbrukare befinner sig i en svår situation, men vi betonar att ukrainska lantbrukare befinner sig i den svåraste situationen just nu”, skriver Ukrainas lantbruksministerium i ett pressmeddelande, och fortsätter: ”Vi betonar att det inte bör finnas några missförstånd mellan våra stater och affärsenheter.”

Enligt den ukrainska statens nyhetsbyrå Ukrinform kommer polska och ukrainska ministrar att mötas i Polen på måndag för att diskutera ett system som skulle säkerställa att Polen endast används för transit av lantbruksprodukter.

Källor: Politico, Reuters