Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryske oppositionsaktivisten Kara-Murza döms till 25 år i fängelse

Uppdaterad 17.04.2023 21:49.

Vladimir Kara-Murza dömdes på måndagen för landsförräderi i Moskvas stadsdomstol. Representanter för bland annat Storbritannien och USA fördömer domen.

Den ryske oppositionsaktivisten, historikern och journalisten Vladimir Kara-Murza dömdes på måndagen till 25 år i fängelse av Moskvas stadsdomstol.

Kara-Murza döms för landsförräderi och för att ha spridit vilseledande information om den ryska armén efter att han kritiserat kriget i Ukraina – brott som han själv förnekar.

Det 25 år långa fängelsestraffet är det hittills längsta som en opponent till kriget har fått i Ryssland.

Greps för ett år sedan

Kara-Murza greps av den ryska polisen den 11 april i fjol. Han greps ursprungligen för att ha vägrat följa polisens order, men under veckorna och månaderna som följde riktades flera anklagelser mot honom.

De första anklagelserna handlade om att Kara-Murza skulle ha spridit fejkad information om den ryska armén.

Detta efter att han hållit tre tal utomlands där han bland annat fördömt Rysslands anfallskrig mot Ukraina och sagt att Rysslands president Vladimir Putin bombar hem, skolor och sjukhus.

Vladimir Kara-Murza ja tämän lakimies moskovalaisessa oikeussalissa.
Bildtext Kara-Murza och hans advokat Vadim Prokhorov.
Bild: Gavriil Grigorov / TASS / AOP

I höstas växte åtalet mot honom ytterligare till att inkludera det mest allvarliga brottet: landsförräderi.

Ryska myndigheter menar att Kara-Murza har hjälpt organisationer i Natoländer att undergräva Rysslands säkerhet.

– Antagligen syftade åklagaren på Kara-Murzas lobbyarbete för att få igenom den amerikanska Magnitskijlagen, skriver tidningen Novaja Gazeta Europa.

Magnitskijlagen är en lag som infördes under Barack Obamas tid som president i USA och innebär att USA kan införa sanktioner mot enskilda utländska individer som bryter mot mänskliga rättigheter.

Visste hur domen skulle falla

Rättegången mot Kara-Murza inleddes för ungefär en månad sedan och har pågått bakom stängda dörrar.

Vid åklagarens slutplädering den 6 april kallade åklagaren Kara-Murza för ”folkets fiende” och yrkade på 25 års fängelse, vilket utfallet av rättegången också landade på på måndagen.

Kara-Murza sade i sina slutkommentarer i rätten förra veckan att han inte ångrar sina uttalanden.

– Jag är stolt över dem, sade Kara-Murza enligt The Washington Post, som publicerade slutkommentarerna.

Vladimir och Jevgenija Kara-Murza vid den amerikanska senatorn John McCains kista i Washington DC.
Bildtext Kara-Murza tillsammans med sin fru Evgenija på amerikanska politikern John McCains begravning.
Bild: EPA-EFE

Kara-Murza menade också att han visste hur domen skulle falla.

– Jag är i fängelse för mina politiska åsikter. För att jag sagt min mening om kriget i Ukraina. För mina många års kamp mot Vladimir Putins diktatur. För att jag underlättat antagandet av individuella internationella sanktioner under Magnitskijlagen mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter, sade Kara-Murza.

– Jag vet utfallet av rättegången. Jag visste det för ett år sedan när jag såg personer i svarta uniformer och masker som sprang efter min bil. Det är priset för att säga sin åsikt i Ryssland i dag.

Omvärlden reagerar på domen

Den brittiska regeringen tillkallade genast den ryska ambassadören för att visa att de fördömer domen av Kara-Murza, som också är brittisk medborgare.

De sade att domen är ”politiskt motiverad”.

– Rysslands bristande åtagande för att skydda fundamentala mänskliga rättigheter, inklusive åsiktsfrihet, är alarmerande, sade den brittiska utrikesministern James Cleverly i ett uttalande enligt Reuters.

USA:s ambassadör i Ryssland, Lynne Tracy, ställde sig också kritiskt till domen.

– Domstolens beslut i dag att döma Vladimir Kara-Murza till 25 år i fängelse är ett försök att tysta ner meningsskiljaktigheter i det här landet. Vi kommer att fortsätta kräva att han släpps. Att kriminalisera kritik av regeringen är ett tecken på svaghet, inte på styrka, sade Tracy i en presskonferens.

Har förgiftats två gånger

Den 41-årige Kara-Murza är en ledande oppositionsfigur i Ryssland.

Han är historiker i grunden och jobbade länge som journalist, men blev verksam inom politiken i samband med att han lärde känna den framlidne oppositionspolitikern Boris Nemtsov på 1990-talet.

Kara-Murza misstänks också ha blivit förgiftad två gånger som följd av sitt oppositionella engagemang.

Första gången inträffade i maj 2015, fyra månader efter att Nemtsov sköts ihjäl på en bro nära Kreml i Moskva.

Kara-Murza svimmade plötsligt under en arbetsdag, fick hjärtklappningar och började kräkas. Han var knappt vid medvetande när ambulansen hämtade honom och under sin sjukhusvistelse var han beroende av åtta livsuppehållande maskiner.

Vladimir Kara-Murza i rätten i Moskva den 22 april 2022.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

I februari 2017 tros Kara-Murza ha blivit förgiftad igen.

Grävjournalistgruppen Bellingcat har också kunnat bevisa att flera personer från ryska säkerhetstjänsten FSB befunnit sig på samma ställen som Kara-Murza i anslutning till de misstänkta förgiftningarna.

Ville inte lämna Ryssland

Kara-Murza har ändå alltid återvänt till Ryssland, även om hans fru, Jevgenija Kara-Murza, och barn numera är bosatta i USA.

Hans fru säger i Novaja Gazeta Europa:

– Det har generellt sett varit tydligt sedan 2015 att han inte bara riskerar en potentiell fängelseperiod. Det finns ett väldigt reellt hot mot hans liv. Men trots detta så tog han sin käpp och hoppade mot Moskva så fort han kunde komma på fötter år 2015.

– Vladimir har alltid sagt att den största gåvan för den sittande ledningen skulle vara om alla opponenter bara packade sina väskor och stack. Vladimir säger alltid att han inte skulle ge dem denna gåva för att han är en sann patriot.

Jevgenija Kara-Murza i närbild.
Bildtext Kara-Murzas fru, Jevgenija Kara-Murza, fortsätter sin makes oppositionsarbete från utlandet.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Kara-Murza kommer också från en familj som har en lång historia av att opponera sig mot den ryska centralmakten. Två av hans förfäder arkebuserades på 1930-talet och hans farfar arresterades år 1937 för att ha uttryckt fientlighet mot landets ledare och regering.

– Så när jag arresterades förra våren ringde min farmor min advokat och sa: ”Det här landet går runt i cirklar. Min sonson fängslas enligt samma paragraf som min man”, skriver Kara-Murza till Novaja Gazeta Europa.

Artikeln har uppdaterats med information om internationella reaktioner kl 11.58.