Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HS: Finland kräver leveransgarantier av Israel i fall av krig – det gäller vårt nya luftvärnssystem

Uppdaterad 17.04.2023 05:59.
Luftvärnssystemet David's Sling (till vänster) på en bild från Tel Aviv i fjol somras. Systemet har utvecklats i samarbete mellan Israel och USA.
Bildtext Luftvärnssystemet David's Sling (till vänster) på en bild från Tel Aviv i fjol somras. Systemet har utvecklats i samarbete mellan Israel och USA.
Bild: Lehtikuva

Då Finland nu beställt det israeliska luftvärnssystemet David's Sling av Israel, så finns det en tilläggsnotering i avtalet, eftersom Finland vill säkerställa att leveranserna fungerar också i fall av krig.

Det är Helsingin Sanomat som rapporterar om Finlands krav på leveransgarantier.

I den här tilläggsnoteringen i avtalet lovar Israel att leverera kritiskt tilläggsmateriel till luftvärnssystemet också under undantagsförhållanden.

Det var i förrförra veckan som Försvarsministeriet meddelade att Finland köper in det israeliska luftvärnsrobotsystemet David's Sling, för att förbättra vår luftvärnsförmåga på hög höjd.

Enligt Försvarsministeriet ingår robotlavetter, radarapparater och robotar i systemet. Upphandlingens värde uppgår till 392 miljoner euro enligt HS och dessutom har Finland reserverat en tilläggsoption på ytterligare anskaffningar, värda 264 miljoner euro, som man beslutar om senare.

Vapenaffären beskrivs som den viktigaste i år. Ukrainakriget har visat betydelsen av ett bra luftvärn.

Att Finland varit mån om israeliska leveransgarantier, förklaras också av erfarenheterna från Ukrainakriget.

Israel har kritiserats för sin ovilja att leverera vapen till Ukraina. Bland annat på grund av situationen i Syrien vill Israel värna om sina relationer till Ryssland.

Källa: Helsingin Sanomat