Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Auli Irjala har sett världen från sin segelbåt – den fasta punkten finns numera i Ingå

Auli Irjala vid rodret.
Bildtext Auli Irjala har upplevt snart sagt alla slags väder ute till havs. När orkansäsongen i Austalien beräknas vara över startar paret Irjala och Aulin sin sista långfärdssegling från Australien till hem till Ingå.
Bild: Raimo Mäkinen

I maj inleder Auli Irjala och Hannu Aulin sin sista långsegling från Australien till Ingå.

Långfärdsseglaren Auli Irjala och hennes man Hannu Aulin har besökt över trettio länder med sin segelbåt.

Sedan ett par år tillbaka har de ändå beslutat att ha sitt fasta hem i Ingå i kyrkby, på promenadavstånd till småbåtshamnen där deras s/y Manta ska få en egen bryggplats då hamnen byggs ut.

Men först väntar den sista långresan från Australien tillbaka till Finland.

Hem till Ingå med segelbåt från Australien

8:02

Tio år ombord

Sedan år 2001 då Irjala och Aulin gjorde sin första gemensamma resa (som tog fyra år!) har de bott ombord på en segelbåt i sammanlagt tio år.

En selbåt med ett isberg i bakgrunden.
Bildtext Auli Irjala och Hannu Aulin har rest både i tropiska och arktiska vatten och allt däremellan. Den här bilden är tagen för många år sedan på Grönland då de seglade med sin förra båt s/y Kristiina som senare såldes.
Bild: Auli Irjalas album

Irjala och Aulin har vistats ute till havs i åratal och seglat cirka 75 000 sjömil vilket faktiskt motsvarar tre varv runt ekvatorn.

– Att segla jorden runt har aldrig varit vårt mål. Däremot har vi planerat vår rutt så att vi kommit till sådana platser man vanligen inte når.

Auli Irjala som pekar på Kap Horn på en karta.
Bildtext Auli Irjala har seglat på platser de flesta bara drömmer om. Eldslandet i Sydamerika hör till favoriterna, liksom Spetsbergen och Svalbard på motsatta sidan av jordklotet.
Bild: Maria Wasström/Yle

När man kommer till platser med egen båt och har sitt hem ombord blir också mötet med andra människor lite annorlunda än om man är en vanlig turist. Irjala och Aulin har upplevt oförglömliga möten både med människor och med djur.

Vi har suttit med björnar i Alaska och sett valar, isbjörn och polarräv och sådana djur vi aldrig annars skulle ha sett

Auli Irjala

En av favoritplatserna de besökt är den norska ögruppen Svalbard där ljuset är alldeles speciellt på grund av ögruppens nordliga läge i Arktis.

Irjala säger att de genom sin segling haft möjlighet att träffa många fina människor och på nära håll få insyn i andra kulturer.

Auli Irjala på beslök hos en kunafamilj i Panama.
Bildtext Här besöker Auli Irjala en familj som tillhör kunafolket i Panama.
Bild: Auli Irjalas album

Efter att ha sett världen är det också lätt att se hur bra vi egentligen har det här i Finland.

– Man uppskattar att allt är så bra här hemma, säger Irjala.

Ibland har de stannat på platser i längre eller kortare perioder. I Alaska i USA spenderade de ett år och likaså i Eldslandet vid den sydamerikanska sydspetsen.

Auli Irjala och Hannu Aulin med en kungspingvin på Eldslandet, Sydamerika
Bildtext Auli Irjala och Hannu Aulin med en kungspingvin på Eldslandet, Sydamerika.
Bild: Auli Irjalas album

Skrivande seglare

Auli Irjala är författare och journalist. Hon har bland annat skrivit resereportage och böcker om de långseglingar hon och maken företagit sig.

Auli Irjala läser sin egen bok.
Bildtext Auli Irjala har skrivit ett flertal böcker både om sjöfartshistoria och om egna seglingsresor. Boken Jään ja tulen maat handlar om en flera år lång segling mellan Spetsbergen i Svalbard och Eldslandet vid Sydamerikas sydspets.
Bild: Maria Wasström/Yle

Hannu Aulin är nybliven pensionär men har jobbat som rörmokare på egen firma. Han har med andra ord inte haft några inkomster under åren ute till havs. Då båten behövt reparationer har han ändå oftast kunnat göra reparationerna själv och på så sätt sparat en del pengar.

Auli Irjala: Långfärdssegling är en livsstil

5:26

Tidigare ägde paret en bostad på Drumsö som var uthyrd då de själva var ute till havs. Med hyrorna finansierade de en del av sitt liv på båten. Irjalas frilansjobb drygade ut kassan.

– Om man äger sin båt blir det inte så dyrt. Någon gång har jag räknat att det gått 15 000 euro på ett år. Det enda man behöver är mat och lite diesel, säger Irjala.

Auli Irjala och Hannu Aulin vid monumenten i Kap Horn.
Bildtext Auli Irjala och Hannu Aulin vid ett av monumenten på Kap Horn vid Sydamerikas sydspets. Paret har besökt Kap Horn ett flertal gånger.
Bild: privat

Hon påpekar att det naturligtvis finns många olika sätt att genomföra en långfärdssegling på. Irjala och Aulin har inte upplevt att de levt anspråkslöst men har heller inte satsat pengar på dyra båthamnar utan sökt sig till mer autentiska områden.

– Det finns ju massor av långfärdsseglare där ute och man ser många olika stilar och sätt att resa. Man måste ju hitta sitt eget sätt att resa, men så att det är bekvämt och tryggt.

Drömmen som blev sann

Irjalas och Aulins långfärdsseglingar kors och tvärs över jordklotet har skett under en tidsperiod på tjugotvå år.

Karta över seglatser som Auli Irjala och Hannu Aulin företagit sig under åren.
Bildtext Den första gemensamma resan startade år 2001 då paret endast känt varandra i tre år. Den sista planerade resan markeras i ljusgrönt på kartan och går från Austalien hem till Ingå och Finland.
Bild: privat

Den första gemensamma långseglingen startade år 2001 med Hannus stålbåt s/y Kristiina.

Med start från Finland seglade de via Island och Grönland till de stora sjöarna i USA och vidare längs Mississippifloden till Kuba. Genom Panamakanalen tog de sig till Stilla havet och därifrån vidare till Nya Zeeland.

Hemresan gick via Franska Polynesien och Hawaii till Alaska där de tillbringade ett helt år. Sedan seglade de längs den amerikanska västkusten och genom Panamakanalen, över Atlanten och hem till Finland. Resan tog fyra år.

– Nästan genast efter att vi kom hem började vi planera för nästa resa, säger Auli Irjala.

De sålde s/y Kristiina och köpte i stället s/y Manta.

Manta är en Stormwind 40, tolv meter lång stålbåt från 1986. Hon är försedd med en femtio hästkrafters motor. Paret köpte båten år 2006 efter att ha sålt s/y Kristiina.

Manta har visat sig vare en pålitlig båt som varit en trygg bas för paret i alla slags klimat och väder.

Sista långseglingen hägrar

Nu har Auli Irjala och Hannu Aulin slagit ner sina bopålar på Ritomten i Ingå men en långsegling återstår. De ska segla hem sin båt s/y Manta från Australien.

Deras förra långsegling avbröts nämligen i Nya Zeeland då pandemin slog till – Irjala och Aulin var tillfälligt hemma i Finland men segelbåten blev kvar i Nya Zeeland då gränserna stängdes.

En segelbåt på land.
Bildtext S/y Manta tillbringade pandemin på docka i Nya Zeeland.
Bild: Auli Irjalas album

Sedan dess har de seglat Manta över till Australien. Under vintern har paret vistats hemma i Ingå och väntar nu ut orkansäsongen.

– Nu i början av maj flyger vi tillbaka till Brisbane där Manta väntar på oss. När orkansäsongen är över börjar vi segla hem, men det tar ett år, eller lite längre, säger Irjala.

Sommaren 2024 väntas Manta med sin besättning anlända till Ingå småbåtshamn.

Trots att paret korsat både Atlanten och Stilla havet ett flertal gånger blir det nu första gången att segla över Indiska oceanen.

– Indiska oceanen är inte den lättaste. Jag är inte rädd men visst kan det vara ansträngande och obehagligt. Då måste man bara ha tålamod, säger Irjala.

En höjdpunkt hon ser fram emot är att få uppleva det Stora barriärrevet som är världens största korallrev.

Resan från Australien blir sannolikt parets sista långfärdssegling. Allt har sin tid och Irjala ser fram emot att på äldre dagar spendera tid med att odla i växthuset på sommarstugan i Solberg.

Auli Irjala tittar ut från sin balkong.
Bildtext Auli Irjala tycker det är skönt att ha ett stadigvarande hem för sina böcker och tavlor som inte längre behöver packas ner i flyttlådor och förvaras i ett förråd. Höghuslägenheten i Ingå har blivit den fasta punkten för Irjala och hennes man Hannu Aulin.
Bild: Maria Wasström/Yle

Äventyren ute till havs har ändå gett oförglömliga minnen och upplevelser som hon inte skulle vilja vara utan.

I en av sina böcker skriver hon:

”Jag lärde mig att det är möjligt att förverkliga sina drömmar. Oftast är man själv det största hindret: brist på mod, förändringsmotstånd och rädsla för att misslyckas.”

Resandet har framför allt gett perspektiv.

”Resandet har inte ändrat våra värderingar men de har blivit tydligare. Ett gott liv handlar om de små sakerna. ”

Diskussion om artikeln