Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningen övervakar influerare extra noggrant i år

En person tar en selfie. I bakgrunden syns hens skugga.
Bildtext Nu zoomar Skatteverket in på influerare, för att se till att de betalar skatt.
Bild: Friso Gentsch / dpa

I år kommer Skatteförvaltningen noggrant övervaka de som tjänat pengar på sociala medieplattformar, och se till att de betalar skatt.

Kari Torssonen, som är riskansvarig vid Skatteförvaltningen, tror att en stor del av influerare inte betalar skatter. Han säger att upp till 70 procent av de som tjänat pengar på Onlyfans år 2021 inte har deklarerat sina inkomster.

Nu har innehållsplattformar börjat ge Skatteförvaltningen mer uppgifter om vad de betalar influerare. Myndigheten jämför plattformarnas inkomstsiffra med vad personerna deklarerat.

Ska också betala skatt på gratisprodukter

I ett pressmeddelande påminner Skatteförvaltningen influerare och andra innehållsskapare att betala skatt för sina löner – men också rabatter och gratisprodukter som de fått. Det här gäller också om produkterna inte presenteras på sociala meder.

Men det finns ett undantag – något som Skatteförvaltningen kallar ”sedvanliga reklamgåvor”. Det är alltså gåvor, värda högst 50 euro, som inte är ersättning för synlighet och spridning.

”Gåvan kan också ha ett högre värde om gåvogivarens logo tydligt syns på gåvan och därför inte lätt kan säljas vidare”, säger Kirsi Tuunala som är ledande skattesakkunnig vid Skatteförvaltningen i pressmeddelandet.

Skatteförvaltningen: Anteckna allt

Enligt Skatteförvaltningen ska man anteckna alla produkter, tjänster och rabatter man fått under året. Man kan också anteckna kostnader som gått till att producera innehåll på sociala medier, eftersom det är möjligt att få skatteavdrag på dem.

Hur du deklarerar dina skatter på sociala medier beror på om du är privatperson, firmaföretagare eller har ett aktiebolag. Skatteförvaltningen förklarar hur du ska göra på sin webbplats.

I maj ska alla löntagare lämna in sin skattedeklaration för 2022.