Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

12-åriga violinvirtuosen Lilja Haatainen fick uppträda för Finlands toppolitiker

Se 12-åriga violinvirtuosen Lilja Haatainen uppträda för Finlands toppolitiker - Spela upp på Arenan

Lilja Haatainen uppträdde som solist med Radions symfoniorkester två gånger i förra veckan. På onsdagen spelade hon Sibelius Humoresker för en betalande publik i Musikhuset i Helsingfors och på torsdagen uppträdde hon för Finlands toppolitiker.

– Det var helt fantastiskt. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle uppträda för politiker. Jag hade inga ord och kunde inte tänka klart. Det var helt toppen. Jag träffade Sanna Marin (SDP) och Petteri Orpo (Saml) och skakade hand med dem. Det var fint. De tackade mig och var jätteglada, säger hon.

Sanna Marin, 12-vuotias viulisti Lilja Haatainen ja Petteri Orpo hymyilevät kameralle
Bildtext Violinisten Lilja Haatainen poserar med Sanna Marin och Petteri Orpo. Haatainen uppträdde som solist under konserten i samband med riksmötets öppningsfestligheter.
Bild: Merja Ylä-Anttila / Yle

Haatainen började spela violin som 3,5-åring i Uleåborgs Suzukiskola och fortsatte sina studier vid Uleåborgs konservatorium som Mervi Kyrkis elev då hon var 6,5 år gammal.

Då Kyrki gick i pension flyttade familjen till Borgå eftersom Lilja Haatainens nya violinlärare Janne Malmivaara fanns där.

– Jag skulle inte vara här utan min familjs stöd. Min mamma är med på mina violinresor och violintimmar, säger Lilja Haatainen.

Nu studerar Haatainen vid Borgås musikinstitut och får extraundervisning vid Violinakademin, som också kallas Stråkakademin.

– Undervisningen har ett stort värde. Där finns violinister som vill ha mer krävande undervisning och lära sig mer.

Haatainen säger att hon i genomsnitt övar tre timmar om dagen. Efter att hon hade uppträtt för politikerna på torsdagen, åkte hon hem till Borgå.

– Jag orkade inte ta mig till skolan på fredagen. Jag hade haft två konserter, det var ganska tungt och en lång kväll. Jag bestämde mig för att stanna hemma.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel ”Viuluvirtuoosi Lilja Haatainen, 12,esiintyi eturivin poliitikoille – pedagogi: ”Tuntuu, että varsinkin erityislahjakkaat on unohdettu” skriven av Matias Mattila. Översättningen gjordes av Saga Mannila.