Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dan Bäckman längtar efter att hinna läsa böckerna han köper för sin lön – måste vi jobba så här mycket?

Dan Bäckman
Bildtext Vi måste jobba för att få pengar till mat och annat vi behöver. Om vi skulle vara garanterade det här minskar motivationen att jobba, säger Dan Bäckman, sakkunnig i arbetslivsfrågor.
Bild: Petter Sandelin / Yle

När folk får frågan om de skulle sluta jobba om de vann en stor summa pengar svarar de flesta ja, eller åtminstone skulle de gå ner i arbetstid. Dan Bäckman är sakkunnig i arbetslivsfrågor och han svarar med ett definitivt ja.

Dan Bäckman trivs bra med sitt jobb på arbets- och näringsbyrån, men mer fritid skulle han inte tacka nej till. Det finns så mycket annat han tycker skulle kännas ännu mer meningsfullt eller vara roligare än jobbet.

– Jag skulle gärna ha möjligheten att själv bestämma vad jag gör varje dag. Det skulle vara en ultimat lyx, säger Bäckman.

De flesta av oss behöver arbeta för få pengar till mat, boende och annat nödvändigt, men hur mycket tid är det egentligen rimligt att vi satsar på våra jobb?

– En sociolog berättade för mig att vi jobbar mera idag än vad en livegen gjorde på 1400-talet.

Det ger en onekligen en tankeställare och Bäckman säger att det får honom att fundera på om något har gått snett i samhället.

Podd: Petter söker meningen med livet

I det här avsnittet diskuterar Petter Sandelin synen på arbete och identitet tillsammans med Dan Bäckman som är sakkunnig i arbetslivsfrågor. De funderar på om vi verkligen behöver allt vi producerar och om till exempel telefonförsäljare och marknadsförare kan räknas som nödvändiga jobb.

Skulle du sluta jobba om om du vann på lotto?

31:16

Uppdelning av dygnet i arbete, sömn och fritid

Att sova åtta timmar, jobba åtta timmar och ha åtta timmar fritid är en klassisk indelning av dygnet. Men mycket av de åtta timmarna fritid går åt till arbetsliknande aktiviteter som att handla, pendla, laga mat eller betala räkningar.

– Tiden då man gör sådant man helst vill göra är sist och slutligen en ganska liten del av ens dag, säger Bäckman.

Bra lön eller mera fritid

Vi lever i ett automatiserat och datoriserat samhälle och har lyckats öka vår levnadsstandard väldigt mycket jämfört med till exempel för 100 år sedan. Dan Bäckman funderar på var gränsen går för oss människor, när är vi nöjda med levnadsstandarden och börjar kräva mer fritid?

– Det är väldigt länge sedan vi gjorde någon arbetstidsförkortning här i Finland. Senast vi gjorde något åt arbetstiden var då den förlängdes och det blev mera jobb för samma lön, säger Bäckman.

Vår arbetsmängd beror delvis på att vi faktiskt vill ha alla saker som produceras. Vi vill ha en ny telefon, bil och en bättre dataskärm. Allt sådant som vi får genom att arbeta mycket och producera mycket.

– Vi har valt det här. Vi har hellre tagit ut mer lön än krävt mer fritid.

Istället kanske vi borde backa lite, ta ut den här produktivitetsvinsten på andra sätt.

– Det är lite ironiskt att man har råd att köpa prylar, men man har sällan tid att använda dem.

Bäckman funderar att det är bakvänt att han jobbar och köper böcker som han vill läsa, men böckerna står olästa i bokhyllorna. Tiden att läsa finns inte. Han säger att han ju kunde jobba mindre, låna böckerna på biblioteket och istället ha tid att läsa dem.

– Det är faktiskt något jag drömmer om och längtar efter.