Lavrovs besök i Brasilien belyser Lulas utrikespolitik
Brasilien försöker återställa internationella relationer, men vill vara neutralt i förhållande till Ukraina.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besöker Brasilien för samtal med landets utrikesminister Mauro Vieira. Lavrov är på en latinamerikansk turné som tar honom till Venezuela, Kuba och Nicaragua.
Lavrov anländer strax efter att Brasiliens president, Luiz Inácio Lula da Silva – allmänt kallad Lula – återvände från ett statsbesök i Kina.
Lula vill återställa frusna relationer
Den här typens resor och möten utgör ett led i den diplomatiska återställning som Lula har arbetat för sedan han i år återfick makten i Brasilien.
Han strävar efter att återställa landets internationella rykte efter föregångaren Jair Bolsonaro som avvecklade en stor del av Brasiliens etablerade tradition av samarbete.
Kina gick om USA som Brasiliens främsta handelspartner redan år 2009, och är en stor marknad för brasilianska sojabönor, järnmalm och olja. Brasilien är å sin sida den största mottagaren av kinesiska investeringar i Latinamerika.
Brasilien vill ha positiva relationer med alla
Det handlar om att återuppbygga och upprätthålla band med en rad olika länder, trots geopolitiska spänningar.
För att återgå till internationell politik måste Brasilien ha positiva relationer med alla länder. Detta är förenligt med Brasiliens traditionella strävan efter multilateralism, säger den brasilianska forskaren Rubens Duarte till nyhetsbyrån Reuters.
Brasilien är också pragmatiskt inställd; dess främsta handelspartner är Kina och USA och samtidigt är landet också starkt beroende av Ryssland för import av konstgödsel.
Lula har också mer ambitiösa utrikespolitiska mål och har visat intresse för att Brasilien ska få spela en fredsmedlande roll i kriget i Ukraina.
Lula bidrar inte med ammunition till Ukraina - vill att Brasilien är neutralt
Trots att Brasilien röstade för att fördöma den ryska aggressionen i FN i mars har Lula ofta varit ambivalent inställd till Ukrainakriget. Lulas inställning till Ukraina har väckt misstro bland västländer.
Under ett möte med den tyska förbundskanslern Olaf Scholz i januari avvisade Lula Scholz begäran om att Brasilien skulle bidra med ammunition till Ukraina.
Lula har sedan dess tagit upp idén om en ”fredsklubb” bestående av neutrala länder. Lula har sagt att gruppen borde samla länder som inte ”uppmuntrar” krig och att nationer som levererar vapen bör övertygas om att sluta göra det.
Lula föreslog också nyligen att Ukraina skulle kunna överväga att ge upp Krim för att uppnå fred. Han har också sagt att USA borde ”sluta uppmuntra kriget” och att EU ”måste börja prata om fred”.
I Brasilien ses inställningen till kriget i Ukraina som en del av landets långvariga utrikespolitiska tradition av neutralitet.