Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fortsatt spelmonopol eller en öppen licensmarknad? Enligt färsk utredning är Finland i ett vägskäl: ”Nu måste man våga välja”

Uppdaterad 19.04.2023 16:30.
En croupier vid ett blackjackbord.
Bildtext Om det blir en licensmodell är det enbart utvalda digitala spel som kommer att erbjudas av fler aktörer.
Bild: Veikkaus

Är Veikkaus spelmonopol förlegat? På måndagsförmiddagen presenterade en arbetsgrupp, som i tre månader har utrett frågan, sina slutsatser.

Ordförande Harri Sailas säger att arbetsgruppen har försökt ge politikerna en lägesbild av hur situationen i dagsläget ser ut.

– Syftet är att ge ett underlag till beslutsfattarna. Den nya regeringen, oavsett sammansättning, får fundera på om någonting behöver göras.

Bild över partiernas åsikter i spelmonopolsfrågan.
Bildtext I februari frågade Yle Sporten vad partierna anser om monopolet.

Arbetsgruppens slutsats är att den nuvarande modellen, där Veikkaus har ett fysiskt spelmonopol men tappar digitala marknadsandelar, är ohållbar då spelandet hos utländska spelbolag konstant ökar.

– Vi befinner oss i ett vägskäl. Kanaliseringsgraden på nätet är låg och kommer knappast att förbättras i framtiden, säger Sailas.

Om det blir en reform skulle Veikkaus i fortsättningen formellt få konkurrens på två digitala områden: kasinospel och sportvadslagning.

Arbetsgruppens sammansättning

I arbetsgruppen hade Sailas sällskap av bland annat Tuija Brax, tidigare justitieminister och även riksdagsledamot för De Gröna.

– Det finns två möjligheter och nu måste man våga välja, säger Brax.

– Att förstärka monopolet, som i Norge, eller gå in för licenssystemet.

Arbetsgruppen tittade närmare på fem referensländer: Danmark, Frankrike, Nederländerna, Norge och Sverige.

Det är endast i Norge som staten har vägrat släppa greppet om monopolet. Danmark gick in för ett licenssystem 2012 och Sverige följde efter 2019.

Utländska spelbolag betalar i nuläget ingen skatt i Finland och finska myndigheter har heller inget inflytande över finländarnas spelande i utlandet. Det kan snart förändras.

– Om Finland bestämmer sig för ett licenssystem måste tacklandet av problemen – hälsomässiga, ekonomiska och sociala – stå i centrum, säger Sailas.

Andelen finländare som spelar hos utländska spelbolag är förhållandevis låg. Arbetsgruppen hänvisar till THL:s (Institutet för hälsa och välfärd) siffra som säger att 5–6 procent av den vuxna befolkningen spelar hos andra bolag än Veikkaus.

– Summorna som spenderas på penningspel har ändå ökat och är stora, slår Sailas fast.

”Förbudslagen vore bäst, men har aldrig fungerat”

Brax, som är direktör för Rättsstatscentrumet, är orolig för spelandet men säger samtidigt att det inte finns några enkla lösningar.

– Om det vore möjligt skulle en förbudslag vara bäst, men det har aldrig fungerat.

För att stärka monopolet krävs radikala åtgärder som dessutom kan vara svåra att genomföra. Då lotterilagen nyligen skrevs om var ett av förslagen att kunna förbjuda penningtransaktioner från spelbolag till kunder.

– Grundlagsutskottet var senast jättekritiskt till olika idéer. De sa att det inte går att skriva lagen så här. Det krävs bättre skrivna förslag för att sådant ska vara möjligt, säger Brax.

Arbetsgruppen bedömer att finländarna årligen förlorar 500–550 miljoner euro till utländska spelbolag. Som jämförelse är Veikkaus årliga vinst 680 miljoner euro.

Veikkaus vd Olli Sarekoski tycker att utredningen är bra och säger att arbetsgruppens bedömning om spelandet utanför systemet ligger i linje med bolagets bedömning.

– För oss passar licensmodellen, men det handlar om ett politiskt beslut.

Sarekoski bedömer att Veikkaus tillskott till statskassan skulle kunna ligga kvar på ungefär samma nivå.

– Vi bidrar med vinst och lotteriskatt. För samhället skulle en reform ekonomiskt sett vara neutral eller knappt positiv.

Hälften av digitala spelandet utanför systemet

Arbetsgruppen, som inte har försökt räkna på vad en reform skulle innebära för statskassan, föreslår att den finska spelskatten inledningsvis skulle ligga på 20–25 procent.

I referensländerna ligger spelskatten mellan 18 och 29,5 procent. Bolagen betalar skatt på spelöverskottet, insatserna minus utbetalda vinster.

I runda slängar sker två tredjedelar av finländarnas spelande på nätet. Och på nätet går nu hälften av spelpengarna till utländska spelbolag. Den digitala kanaliseringsgraden är alltså 50 procent, medan den i ett licenssystem kunde vara 90 procent.

– Det är nog inget alternativ att inte göra någonting alls. Sannolikt kommer spelandet utanför systemet att öka i framtiden, konstaterar Sailas.

Veikkaus tror att ett licenssystem skulle kunna resultera i att problemspelandet till och med kunde minska.

– Det är möjligt om vi kommer upp i 90 procent och myndigheterna får nya verktyg, bedömer Sarekoski.

Tuija Brax, Mikko Alkio och Riitta Matilainen var tre av arbetsgruppens fyra medlemmar.
Bildtext Tuija Brax, Mikko Alkio och Riitta Matilainen är tre av arbetsgruppens fyra medlemmar.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Arbetsgruppen rekommenderar inte formellt något av de två alternativen – ett befäst monopol eller en licensmarknad – men i Yles intervju går ordförande Sailas ändå rakt på sak.

– Ja, lyder svaret på frågan om utredningen landade i att Finland borde gå in för ett licenssystem.

Sailas säger att 50–60 aktörer kunde komma in på den finska marknaden.

– En del av spelen, som Lotto, skulle stanna hos Veikkaus. Det är spel på internet som skulle inkluderas i licenssystemet.

Veikkaus: ”Hellre snabbt än långsamt”

Den nya regeringen kan redan i regeringsförhandlingarna komma överens om en licensmodell. Optimistiska bedömare har pratat om att licenssystemet kunde vara installerat redan år 2025 eller senast år 2026. Arbetsgruppens bedömning är måttligare.

– Det realistiska är att ha licenssystemet på plats under den här mandatperioden (2023–27), säger Sailas.

– I Sverige tog beredningen tre år, hos oss tar det åtminstone lika länge.

Harri Sailas presenterar sin rapport.
Bildtext Harri Sailas är ordförande för arbetsgruppen.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Veikkaus ser gärna att det går fort och att systemet är inkluderande.

– Hellre snabbt än långsamt, säger Sarekoski.

– Det lönar sig inte att gå från ett monopolsystem med låg kanaliseringsgrad till ett licenssystem med låg kanaliseringsgrad. Vi hoppas på en snabb förändring och en så hög kanaliseringsgrad som möjligt.

Diskussion om artikeln