Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Laura Jäntti och Juni Klein – två generationer teaterförnyare

Juni Klein och Laura Jäntti i Kabelfabriken, 2023.
Bildtext Juni Klein och Laura Jäntti.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

De har båda sökt något nytt genom att utmana teaterrummet, mamma Laura på 1980-talet, barnet Juni från 2010-talet. Men när det blir tal om teaterklassiker tänker de helt olika.

Jag hör till dem som länge inte var medveten om ett av Finlands mest intressanta mor-barn-regissörspar.

Jag har hunnit se över ett dussin av Laura Jänttis regiarbeten under fem decennier. Mitt allra första möte med hennes teater var oförglömligt, och under 1980-talet fascinerades jag gång på gång av hennes lek med teaterrummet.

I en finländsk teatervärld där fria grupper var ovanliga och teatern dominerades av traditionellt naturalistiskt spel, var det oerhört spännande att se hur hon blåste nytt liv i teaterns möte med sin publik.

Då jag exakt 30 år efter min första Laura Jäntti-föreställning såg min första Juni Klein-regi, var upplevelsen närapå identisk. Igen var det en teaterkväll som på ett bra sätt tvingade mig att skärpa mina sinnen och tänka ... så här kan teater också se ut, och få mig att se det som sker på scenen med nya ögon.

Och så, av en slump, såg jag att det handlade om mor och barn.

Det kan låta konstigt att karaktärisera en 40-årig regissör som ”barn”. Men det är så Juni säger att det ska heta när jag talar om henne och Laura, nu efter att Juni bytt namn från Anni Klein i samband med att hon bytte könstillhörighet från hon till hen.

Men tillbaka till min första stora teaterupplevelse.

Ett övergivet stadspalats som teaterscen

Januari 1982. Jag är en färsk litteraturstuderande som snöat in på August Strindberg, och så ser jag att Åbo Svenska Teater ger Strindbergs Ett Drömspel, i regi av Laura Jäntti.

Allting känns nytt och spännande.

Publiken sitter på scenen och på piphyllorna, skådespelarna agerar både i salongen och på scenen. Själv råkar jag sitta bredvid skådespelaren Erik Kiviniemi som – om jag minns rätt - leker vanlig åskådare, tills han plötsligt stiger upp från sin stol i rollen som Diktaren.

Ingenting är som det brukar vara. Teaterrummet blir något mer än ”bara” teater, och som åskådare tvingas jag vara uppmärksam, eftersom jag inte kan vara säker på när och var jag möts av nästa överraskning.

Denna lek med rummet utvecklade Laura Jäntti småningom, och 1988 kom uppsättningen av Märta Tikkanens roman Rödluvan som blev en av decenniets mest bejublade teaterproduktioner i Finland.

Bild ur föreställningen Rödluvan på Åbo stadsteater, 1988.
Bildtext Scen ur Rödluvan. Eila Halonen i titelrollen.
Bild: Matti Kivekäs

Den gången nöjde sig Laura inte med att göra något nytt av en vanlig teatersalong. Istället förde hon föreställningen ut ur teaterhuset, något som inte känns speciellt uppseendeväckande idag men som var nytt och speciellt under 1980-talet.

Rödluvan spelades i det då övergivna slitna Hjeltska huset, ett stadspalats vid Gamla stortorget i Åbo. Som åskådare var det som att komma hem till pjäsfigurerna.

- Det var något helt annorlunda att från början repetera i den miljön, berättade Laura då.

- Det var som att väggarna och taket och allt i rummet började andas, som att rummet spelade med. Och skådespelarna blev på något sätt yngre och gladare och vildare och crazygare när vi repeterade där, långt borta från teaterhuset.

Laura Jäntti tillsammans med en del av ensemblen från Rödluvan-produktionen, 1988.
Bildtext Laura Jäntti (längst till höger) tillsammans med en del av Rödluvan-ensemblen, 1988.
Bild: Matti Kivekäs

Det Laura eftersträvade med att bygga upp helt nya teaterrum, var att göra situationen lite osäkrare.

- Vanligtvis sätter sig åskådaren på sin stol som man betalat för och börjar titta på föreställningen och allt är jättetryggt, och min tanke var väl att utmana den situationen och göra den lite mer osäker för att få åskådaren att se på det som spelas fram med en ny blick.

Skådespelare med gummimasker

30 år senare såg jag Juni Kleins regi av Pipsa Lonkas pjäs Den andra naturen, på Teater Viirus.

Också då utmanades jag som åskådare. Igen var ingenting som det brukade vara på en finländsk teaterscen. Skådespelarna bar gummimasker, replikerna kom färdigt inspelade från band. Det fanns ingenting att direkt identifiera sig med, istället var jag som åskådare tvungen att hitta mitt eget sätt att förhålla mig till det som spelades fram.

Scen ur Den andra naturen.
Bildtext Oskar Pöysti i Den andra naturen.
Bild: Mark Niskanen/ Teater Viirus

En av scenerna i Den andra naturen utspelade sig på en restaurang. En man och en kvinna satt med var sitt glas vin, och så kom en person som serverades en biff. Och för varje bit som skars upp skar det till i mannens kropp. Det var som om biffen var en del av mannen.

- Pjäsen handlar om människans relation till andra djur, och då ville vi testa hur det skulle vara möjligt att få åskådaren att se på pjäsens människor med den blick som vi normalt ser på djur, berättade Juni Klein.

Juni Klein på Teater Viirus 2018.
Bildtext Juni Klein på Teater Viirus, 2018.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

I sin pjäs ville Pipsa Lonka beskriva människor och andra djur jämbördigt, att ifrågasätta människans tanke att hon står ovanför andra djur.

- Tanken var därför att man som åskådare skulle kunna studera människans handlingar utifrån, som något man inte identifierar sig med.

Första gemensamma intervjun

Då jag i april 2023 möter Juni Klein och Laura Jäntti för ett radioreportage, får jag höra att det faktiskt är första gången som de intervjuas tillsammans. Under fotosessionen pratar de finska med varandra, det har de alltid gjort, men byter snabbt till svenska när jag kommer med i samtalet.

- Min svenska kommer på något sätt från min mamma som var tvåspråkig, berättar Laura.

- Hemma pratade vi finska, men med kusiner var det mycket svenska. Då det fanns jobb på svenska måste man sedan bara dyka in i språket. Och så var jag tillsammans med en norrman i tjugo år.

Juni konstaterar istället att hon lärt sig svenska i skolan.

- Och sen, säger hen och vänder sig mot Laura, när du var tillsammans med norrmannen så prata ni ju svenska med varandra så då ville jag också lära mig. Och så har jag också jobbat ganska mycket på svenskspråkiga sidan.

Juni Klein.
Bildtext Juni Klein.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Vi diskuterar det här med mor och barn i samma bransch. Laura berättar att hon aldrig längtat efter att hennes barn skulle bli konstnärer, ”men då det blev klart att Juni skulle studera regi tänkte jag att allright, det är ju det bästa om du har en dröm och kan förverkliga den”.

Och Juni berättar att hon under studierna aldrig tänkte så mycket på att hon utbildade sig till samma jobb som mamman.

- Det finns ganska många som har sina föräldrar i samma bransch. Men det var lite roligt när jag i teaterhögskolan gick en kurs i teaterhistoria där vår lärare berättade om gamla viktiga föreställningar och nämnde just Rödluvan. Det fanns ju inte så många kvinnliga regissörer som man talade om, så det tyckte jag var cool.

Klassiker eller inte klassiker

De tänker lika i många saker, upplever båda att teatern i Finland kunde och borde vara mer vågad, inte så fokuserad på underhållning.

Men i en fråga tänker de väldigt olika – i relationen till teaterklassiker.

Laura Jäntti.
Bildtext Laura Jäntti.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Laura Jäntti har regisserat många, bara texter av August Strindberg har hon arbetat med ett halvt dussin gånger. Juni Klein däremot har inget intresse av att jobba med klassiker. Hon säger sig inte vara intresserad av traditionella pjäser överhuvudtaget.

- Pipsa Lonka är ett undantag. Hennes texter är så svåra att de tvingar mig att verkligen tänka på hur man kan använda teatern för att gestalta hennes texter.

- Men jag är väl inte så intresserad av konflikter, och traditionellt drama bygger väldigt mycket på just konflikter. Jag är mer intresserad av föreställningssituationen, av mötet mellan platsen och åskådaren och det som föreställningen spelar fram.

- Men i klassiker finns det ju något universellt, svarar Laura, en skarp syn på världen och en filosofisk dimension som man sedan kan börja spegla och bygga upp en värld från.

Juni Klein och Laura Jäntti.
Bildtext Juni Klein och Laura Jäntti.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

- Jag är inte så säker på det där universella, säger Juni tillbaka. Klassiker handlar nästan alltid om vita män skrivna av vita män. Jag menar inte att vi inte borde läsa dem, klart det är viktigt att vi känner vår historia, men man borde sätta dem i en kontext som gör att man förstår varifrån de kommer.

- Ja det är sant, svarar Laura. Och inte tycker jag ju heller om alla klassiker.

I höst är både Laura Jäntti och Juni Klein aktuella med nya regier. Juni ska tillsammans med teaterkollektivet WAUHAUS som hon är en del av sätta upp Pipsa Lonkas Fyra dagar av närhet på Esbo Stadsteater. Laura ska regissera en nyskriven finsk pjäs för Nationalteatern.

Lyssna också på Dokumenterat där vi hör gamla intervjuera med Laura Jäntti och följer med till en presskonferens med Juni Klein.

Laura Jäntti och Juni Klein, mor och barn och nya teaterformer

44:26