Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Atte Harjanne vill inte bli De Grönas nya ordförande

Uppdaterad 17.04.2023 15:11.
Vihreät julkisti eduskuntavaaliohjelmansa 13. helmikuuta 2023 puoluetoimistollaan.
Bildtext Atte Harjanne hör till De Grönas högerfalang och är känd som en förespråkare av kärnkraft.
Bild: Silja Viitala / Yle

Beskedet kommer efter att nuvarande ordförande Maria Ohisalo meddelat att hon stiger åt sidan vid partimötet i sommar.

De Grönas gruppordförande Atte Harjanne meddelar att han inte tänker ställa upp i ordförandekampen efter Maria Ohisalos besked om att hon avgår som partiordförande.

Harjanne skriver att han saknar den motivation som krävs.

”I grund och botten upplever jag inte att jag har den glöd som krävs just nu att binda mig till att leda partiet: ett flerårigt projekt som partiets allmänpolitiska ledare. Jag vill inte undvika mitt ansvar och bär en pliktkänsla på min axlar, men endast av pliktkänsla ska man inte ställa upp för en sådan här uppgift”, skriver Harjanne på sin webbsida.

”Jag har setts som förhandsfavorit”

Harjanne skriver att det inte var något lätt beslut att fatta. Han säger att han fått ”en massiv mängd stöd” för att ställa upp, både inom partiet och utanför det. Han skriver själv att han har bedömts vara en förhandsfavorit i ordförandekampen.

Han skriver också att han inte tvivlar på att De Gröna i dagens läge skulle kunna ledas av ”en högerliberal man som synligt förespråkar kärnkraft och talar mycket om landets försvar”.

Harjanne ska ännu överväga om han tänker fortsätta som vice ordförande och riksdagsgruppens ordförande.

Nuvarande ordförande Maria Ohisalo har lett partiet sedan juni 2019. Efter en brakförlust i riksdagsvalet den 2 april, då partiet gick miste om sju mandat, meddelade hon att hon inte ställer upp för omval.

De Gröna väljer ny ordförande i samband med partikongressen i Seinäjoki den 10–11 juni.