Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är det billigt på elbörsen – priserna hålls låga tack vare smältande snö och ny kärnkraft

Imatraforsens vattenkraftverk i ett snölandskap. Byggnaden är rött tegel.
Bildtext Imatraforsens vattenkraftverk är Finlands största. Snön på bilden har sannolikt smält nu, och det är just tack vare smältvatten som forsarna är extra pigga om vårarna. Därmed ökar också elproduktionen.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Elpriserna har den senaste tiden varit låga och det syns speciellt tydligt om man följer med börspriset på el. Enligt Peter Strandberg på elbolaget Vattenfall är det ingen dum idé att teckna ett avtal om börsel just nu.

– Det är nog ett bra alternativ, speciellt nu på våren och försommaren, säger Vattenfalls marknadsexpert Peter Strandberg.

– Om vi får en normal vår och det regnar normalt och vi inte har problem med kärnkraften så finns det ingen risk att spotpriserna skulle vara högre än vi haft den senaste tiden.

Han förklarar att våren är en särskilt bra tid vad gäller vattenkraften; då forsarna fylls av smältvatten går turbinerna heta och elproduktionen på högvarv.

Samtidigt ökar mängden soltimmar, och i samspel med en rekordstor vindkraft och ett nytt kärnkraftverk i och med att Olkiluoto 3 nu är i bruk, är elpriserna nu förmånliga jämfört med det svåra läget i höstas.

Då tecknade många elavtal som i dagsläget känns orättvisa; som mest kunde elen i fasta avtal kosta över 60 cent per kilowattimme.

Hur välja rätt elavtal när elbolagen försöker tjäna storkovan? - Spela upp på Arenan

Innan vinterns energikris, som åtminstone delvis orsakades av den ryska invasionen av Ukraina, var det vardag med tidsbundna avtal där elen rörde sig mellan 5 och 10 cent per kilowattimme.

Nu ser det igen ljusare ut för kunder på elmarknaden, där avtalen på under tio cent per kilowattimme har återvänt, och det lär fortsätta den närmaste tiden enligt Peter Strandberg.

Exakt hur billig el man nu kan få beror på hur långt avtal och hur fast pris man vill ha.

”Vi vill inte styra kunderna till vissa beslut”

De billigaste elavtalen just nu är de som följer priserna på elbörsen. Men det betyder inte att man måste ta ett sådant avtal, och just nu erbjuds flera förmånliga avtal också till ett fast pris.

– Elbolagen vill förstås erbjuda flera olika elavtal, och vi vill nog inte styra kunderna till vissa beslut. Alla avtal har sina fördelar.

Kunderna köper elen av bolagen som köper den på marknaden. En del elavtal blir dyrare för att elbolaget köpt elen till det pris som gäller just vid köpet.

LNG-fartyget Exemplar anländer till hamnen i Ingå den 28 december 2022.
Bildtext Gasterminalen Exemplar står i Ingå och förser Finland och Estland med naturgas. Tillgången på gas är en faktor då priset på elektricitet avgörs.
Bild: Sasha Silvala / Yle

De kommande månaderna kan vi se fram emot billig el, men i vinter finns det igen risk för att det blir dyrt. Hur mycket priserna stiger, eller om de över huvud taget gör det, vet vi först på hösten. Faktorerna är många, enligt Peter Strandberg.

– Elpriserna (för elbolagen) för sista kvartalet i år och första 2024 är betydligt högre just nu. Här kommer världsläget och kriget och hur väl Europa lyckas fylla sina gaslager att påverka mycket på framtidens priser.

Du kan jämföra elavtal på Energimyndighetens tjänst för elprisjämförelse: www.sahkonhinta.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln