Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Så här tycker riksdagsledamöter i Vasa valkrets om Orpos regeringsfrågor

Tre män och en kvinna radade bredvid varandra i ett bildkollage.
Bildtext Matias Mäkynen, Pia Sillanpää, Joakim Strand och Peter Östman.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo inledde regeringssonderingarna med ett frågebatteri. Idag, tisdag, klockan 12 ska frågorna vara besvarade.

Det mest troliga är att Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo först vänder sig till Sannfinländarna eller Socialdemokraterna för att se hurdana förutsättningar för en regering det finns. Sedan kan både Kristdemokraterna och SFP behövas för att regeringen ska få en majoritet i riksdagen.

Om Orpo ska få ihop en borgerlig regering är Sannfinländarna i nyckelposition. Partiets färska riksdagsledamot Pia Sillanpää från Karleby deltar inte själv i regeringsförhandlingarna, men väntar sig svåra förhandlingar.

Det är säkert inte lätt, för i vissa saker är vi ganska långt ifrån varandra

Pia Sillanpää (Sannf)

– Det är säkert inte lätt, för i vissa saker är vi ganska långt ifrån varandra. Jag har tänkt att jag ger fred åt Riikka Purra att gå igenom förhandlingarna. Vi väntar och ser vad det blir.

Alternativet till en borgerlig regering är en blåröd regering, där Samlingspartiet och Socialdemokraterna ingår. Men utgångsläget är svårt, säger SDP:s vice ordförande, riksdagsledamot Matias Mäkynen.

– Frågorna är ganska öppna och ger utrymme för olika regeringsalternativ, men vi ser fortfarande att Samlingspartiet riktar sig mot Sannfinländarna.

– Men ändå tycker jag att en regering mellan Socialdemokraterna och Samlingspartiet är ett bra alternativ och det är ett alternativ som fortfarande finns på bordet.

Jag tycker att en regering mellan Socialdemokraterna och Samlingspartiet är ett bra alternativ

Matias Mäkynen (SDP)

Enligt Mäkynen kommer det inte att bli lätta förhandlingar.

– Det ekonomiska läget och världspolitiken gör att situationen är väldigt speciell och det gör förhandlingarna ännu svårare.

KD och SFP i ett bra förhandlingsläge

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman säger att partiet är beredda att gå med i regeringen.

– Utgående från frågebatteriet ser jag inte så svåra förhandlingar för vår del. De största frågorna har berört ekonomin och utvecklingen, Finlands konkurrenskraft och framförallt hälso- och sjukvården, som är mitt i en djup kris som vi måste hitta lösningar på under den kommande regeringsperioden.

Utgående från frågebatteriet ser jag inte så svåra förhandlingar för vår del

Peter Östman (KD)

Riksdagsledamoten Joakim Strand från SFP hoppas och tror att hans parti är med i nästa regering.

– Det är klart att SFP har en väldigt delikat situation oavsett om Orpo väljer att gå vidare med Sannfinländarna eller Socialdemokraterna. Det finns alla möjligheter att få med Svenska folkpartiet i den regeringen.

Det finns alla möjligheter att få med Svenska folkpartiet i den regeringen

Joakim Strand (SFP)

Även han håller med om att det kommer att bli svåra förhandlingar.

– Jag tror nog att det kommer att krävas en hel del med tid. Det kommer att bli en hel del gymnastik på Ständerhuset, men nog tror jag att vi får ihop en funktionsduglig regering inom en vettig tidsrymd.

– Det har alltid varit Finlands styrka att kunna samarbeta och med tanke på den geopolitiska situationen vi har, tycker jag att man i ganska rask takt bör få till stånd en funktionsduglig regering. Där hoppas och utgår jag från att SFP är med.